Elja Trum

Nieuwe RAW bestanden met oude Photoshop versies

vrijdag 28 november 2008, 10:08 door | 11.376x gelezen | 15 reacties

Adobe DNG logoAdobe lijkt de gebruikers van de oudere versies van haar programma Photoshop flink te benadelen door update in Camera RAW niet uit te brengen voor oudere versies. Zo worden bijvoorbeeld de Canon 5D mark II bestanden niet door Camera RAW bij Photoshop CS3 ondersteund. Minder prettig inderdaad, maar gelukkig is er een handige oplossing voor dit probleem.

Op DigifotoPro kwam ik een simpele maar praktische oplossing tegen. De truc is het gebruiken van de laatste versie van Adobe DNG converter voor het omzetten van de RAW bestanden in het DNG formaat. Vervolgens kun je de DNG bestanden namelijk wel gewoon openen en de gewenste RAW bewerkingen uitvoeren.

Mocht je nog niet met het DNG formaat werken, dan is dit wellicht een handig moment om er op over te stappen. Het Digital NeGative formaat is opgezet door Adobe om een algeheel standaard te bieden die in de toekomst altijd ondersteund zal worden. Met DNG kun je de RAW bestanden uit te camera dus veiligstellen zodat je deze ook over 25 jaar nog gewoon kunt openen. Met je eigen RAW bestanden is dat nog maar de vraag.

Overigens gebruik ik zelf ook nog geen DNG formaat. Het plan ligt er om er eens goed in te duiken om precies te kijken wat de voor- en nadelen zijn. Uiteraard verschijnen mijn ervaringen hier tegen die tijd ook op Photofacts.

Als je Adobe DNG Converter nog niet hebt; hier kun je de Windows versie (5.2) en de Mac versie (5.2) vinden.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 28 november 2008 om 10:29

  @Elja: Als DNG zich ontwikkelt tot de algemeen gebezigde standaard is het een overweging waard je database met RAW's op een gegeven moment om te zetten. Het is voor mij momenteel echter nog niet helemaal duidelijk of DNG de toon gaat zetten en welke voor- en nadelen eraan kleven. Wellicht een uitdaging voor Photofacts om daar eens een diepe duik in te nemen. Zelf ga ik de komende week ook eens grasduinen...

 2. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op vrijdag 28 november 2008 om 11:25

  Ik gebruik ook altijd alleen maar DNG. Vaak zijn de bestanden dan ook kleiner zonder kwaliteit verlies door de compressie. Nu met mijn A700 en cRAW is dit niet altijd het geval maar het is maar een klein verschil.
  Ik heb dus alles in DNG en ik loop tot nu toe nog tegen niets aan wat me niet bevalt.

  Het omzetten gaat relatief snel en bij het importeren in LightRoom kan je het direct automatisch laten uitvoeren

 3. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op vrijdag 28 november 2008 om 12:35

  @ Tonv ; DNG is een 'defacto' standaard geworden - geen merk-afhankelijkheid meer, volledige ondersteuning van alle reeds bestaande RAW formaten, en 100% losless conversie van NEF/PEF/RAW/sRAW/etc naar DNG.
  Ik schiet zelf rechtstreeks in DNG (Pentax K20D), en heb voorheen ook alles in PEF geschoten op de K100D en in Lightroom direct laten importeren+converteren naar DNG.
  Scheelt je een hele berg ellende, als je in 2014 die ene foto uit 2004 wil openen, en er achter komt dat de Nikon NEF convertor toch niet meer beschikbaar is voor Windows 10, of Lightroom X.

 4. Serge
  Profiel Serge schreef op vrijdag 28 november 2008 om 12:58

  Dit kan mogelijk een aanzet zijn om meer over een conversie naar DNG na te denken. Op een paar testbestanden na, doe ik het ook nog niet, maar situaties zoals deze kan je dus vermijden door DNG te gaan gebruiken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord