100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nieuwe RAW bestanden met oude Photoshop versies

vrijdag 28 november 2008, 10:08 door | 12.431x gelezen | 15 reacties

Adobe DNG logoAdobe lijkt de gebruikers van de oudere versies van haar programma Photoshop flink te benadelen door update in Camera RAW niet uit te brengen voor oudere versies. Zo worden bijvoorbeeld de Canon 5D mark II bestanden niet door Camera RAW bij Photoshop CS3 ondersteund. Minder prettig inderdaad, maar gelukkig is er een handige oplossing voor dit probleem.

Op DigifotoPro kwam ik een simpele maar praktische oplossing tegen. De truc is het gebruiken van de laatste versie van Adobe DNG converter voor het omzetten van de RAW bestanden in het DNG formaat. Vervolgens kun je de DNG bestanden namelijk wel gewoon openen en de gewenste RAW bewerkingen uitvoeren.

Mocht je nog niet met het DNG formaat werken, dan is dit wellicht een handig moment om er op over te stappen. Het Digital NeGative formaat is opgezet door Adobe om een algeheel standaard te bieden die in de toekomst altijd ondersteund zal worden. Met DNG kun je de RAW bestanden uit te camera dus veiligstellen zodat je deze ook over 25 jaar nog gewoon kunt openen. Met je eigen RAW bestanden is dat nog maar de vraag.

Overigens gebruik ik zelf ook nog geen DNG formaat. Het plan ligt er om er eens goed in te duiken om precies te kijken wat de voor- en nadelen zijn. Uiteraard verschijnen mijn ervaringen hier tegen die tijd ook op Photofacts.

Als je Adobe DNG Converter nog niet hebt; hier kun je de Windows versie (5.2) en de Mac versie (5.2) vinden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 28 november 2008 om 10:29  | reageer

  @Elja: Als DNG zich ontwikkelt tot de algemeen gebezigde standaard is het een overweging waard je database met RAW's op een gegeven moment om te zetten. Het is voor mij momenteel echter nog niet helemaal duidelijk of DNG de toon gaat zetten en welke voor- en nadelen eraan kleven. Wellicht een uitdaging voor Photofacts om daar eens een diepe duik in te nemen. Zelf ga ik de komende week ook eens grasduinen...

 2. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op vrijdag 28 november 2008 om 11:25  | reageer

  Ik gebruik ook altijd alleen maar DNG. Vaak zijn de bestanden dan ook kleiner zonder kwaliteit verlies door de compressie. Nu met mijn A700 en cRAW is dit niet altijd het geval maar het is maar een klein verschil.
  Ik heb dus alles in DNG en ik loop tot nu toe nog tegen niets aan wat me niet bevalt.

  Het omzetten gaat relatief snel en bij het importeren in LightRoom kan je het direct automatisch laten uitvoeren

 3. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op vrijdag 28 november 2008 om 12:35  | reageer

  @ Tonv ; DNG is een 'defacto' standaard geworden - geen merk-afhankelijkheid meer, volledige ondersteuning van alle reeds bestaande RAW formaten, en 100% losless conversie van NEF/PEF/RAW/sRAW/etc naar DNG.
  Ik schiet zelf rechtstreeks in DNG (Pentax K20D), en heb voorheen ook alles in PEF geschoten op de K100D en in Lightroom direct laten importeren+converteren naar DNG.
  Scheelt je een hele berg ellende, als je in 2014 die ene foto uit 2004 wil openen, en er achter komt dat de Nikon NEF convertor toch niet meer beschikbaar is voor Windows 10, of Lightroom X.

 4. Serge
  Profiel Serge schreef op vrijdag 28 november 2008 om 12:58  | reageer

  Dit kan mogelijk een aanzet zijn om meer over een conversie naar DNG na te denken. Op een paar testbestanden na, doe ik het ook nog niet, maar situaties zoals deze kan je dus vermijden door DNG te gaan gebruiken.

 5. mreys
  Profiel mreys schreef op vrijdag 28 november 2008 om 15:10  | reageer

  Dit bericht doet ook mij serieus nadenken om alles over te zetten naar DNG. Niet dat ik die Mark II heb, maar als dat de strategie van Adobe is... en zoals gezegd DNG is een 'de facto' standaard geworden!

 6. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 28 november 2008 om 17:58  | reageer

  Adobe jaagt ons naar de torrentsites waar Photoshop volop is te vinden......

  Ik kan volgens Adobe mijn originele, dus legale, Photoshop 7 niet eens via een legale upgrade naar versie CS4 upgraden! Adobe verwacht dus van mij dat ik weer helemaal van voren af aan begin met een nieuwe full version van € 849,-
  Zo simpel kunnen ze in de States toch niet zijn dat ze verwachten dat ik alweer zo diep in de buidel ga tasten???
  Wanneer Adobe een wat sympathiekere policy in hun upgrade beleid zou hebben zouden er heel wat meer legale versies van Photoshop in omloop zijn.
  Nu zijn er waarschijnlijk meer illegale dan legale versies in omloop......

 7. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op vrijdag 28 november 2008 om 18:03  | reageer

  @henri,

  Adobe is best sympathiek... photoshop elements heet het. Maar goed, op zich heb je wel gelijk. Vergeet alleen niet dat PS professionele software is. Als je realistisch kijkt, valt het best mee.

  PS 7 naar CS3 is volgens mij zo'n 7 jaar... jij geeft veel meer uit aan een auto van 2 jaar oud.

  Wel jammer blijft dat iedereen altijd en elke keer weer hetzelfde oprakelt. Ja, het is veel geld (en nee, ik heb het nog niet betaald) maar het is wel zijn geld waard.

 8. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 28 november 2008 om 20:55  | reageer

  @deGroot:
  Wat betreft dat "professionele software": je kunt wel upgraden vanaf Photoshop Elements 4! Volgens mij heb ik die nog wel ergens liggen. Die werd ooit meegeleverd met een Nikon Coolpix, 8 jaar geleden. Als dat tenminste geen Light versie was....
  (Ik haat alle producten die met "Light" worden aangeduid, uitgezonderd een Flash Light)
  Een Photoshop 7 upgrade kostte overigens € 175,- ex. BTW, de CS4 versie kost inmiddels € 249,- ex.BTW.

 9. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op vrijdag 28 november 2008 om 23:54  | reageer

  @henri

  bedoel je dat als ik een legale versie van PS elements heb dat ik dan ook met een upgrade van PS CS4 voldoe?

 10. Henri
  Profiel Henri schreef op zaterdag 29 november 2008 om 11:54  | reageer

  @deGroot:
  Ja je kunt inderdaad upgraden vanaf Photoshop Elements.

  Maar dat is wel aanzienlijk duurder dan upgraden vanaf bijvoorbeeld Photoshop CS3. "Slimme" Yankees..........

 11. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op zaterdag 29 november 2008 om 11:59  | reageer

  hahahahaha....ja idd vrolijk
  is dus nog niet te doen vrolijk
  ach...wie weet, win ik eens de lotto...nahnah

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 30 november 2008 om 08:12  | reageer

  @MarcelG:
  Ik ben zelf maar eens gaan googlen over DNG en ben me door de berg informatie aan het werken. Mijn eerste indruk is: Het is nog geen uitgemaakte zaak dat DNG de 'defacto' standaard is geworden. Er leeft veel vrees dat Adobe DNG gaat gebruiken om haar dominantie ook op fotografich vlak te bestendigen. Wanneer DNG werkelijk een standaard zou worden en Adobe wijzigt op enig moment haar management policy zou dat consumenten in een keurslijf kunnen dwingen waar Adobe vervolgens commercieel gewin mee kan creeren. Per slot van rekening is Adobe een software brand een geen camera fabrikant.

 13. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op zondag 30 november 2008 om 11:31  | reageer

  @tonv
  [quote]Per slot van rekening is Adobe een software brand een geen camera fabrikant.
  [/quote]

  Hier zeg je het eigelijk zelf al, Bij digitale fotografie komt het allemaal op software aan. Dus het is vrij logisch dat een software maker zich daarmee bezig houdt en geen camera's maakt.
  Als Adobe belooft het compatible te houden dan zal dat ook juridisch vastgelegd moeten zijn. Als ze het niet doen, krijgen ze de hele wereld op hun dak met schade claims. Adobe staat niet zo goed in de markt om die klap te kunnen dragen. Ik heb er dus wel vertrouwen in.

  Wat wel zou kunnen gebeuren met eventuele toekomstige technieken, is dat ze een advanced versie bijmaken en zelfs dat hoeft in mijn ogen geen probleem te zijn alleen er is dan geen 1 standaard meer.

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 30 november 2008 om 15:25  | reageer

  @deGrootfotografie
  Ook ik zou een standard RAW-format toejuichen. Na een diepe duik in de DNG-informatieberg op internet ben ik er nog niet van overtuigd dat DNG de defacto standaard gaat worden. Daarvoor moeten meer grote cameramerken het gaan ondersteunen. Dat doet verder niets aan z'n mogelijke kwaliteiten af. Ook ik maak me terecht zorgen om het woud van zo'n 200 verschillende RAW-formats. Zeker omdat de RAW-formats camera-gerelateerd zijn wordt het er met het huidige replament tempo van de leading cameramakers alleen maar diffuser op. Vanuit archivering-oogpunt geloof ik dat DNG momenteel de beste papieren heeft. Ik wil het allemaal eens goed overwegen want je kunt maar een keer een goede keuze maken. de hele DNG-discussie op photofatcs vind ik overigens zeer de moeite waard al was het maar om alert te blijven...

 15. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op zondag 30 november 2008 om 15:43  | reageer

  er zal er nog geen sprake van zijn maar ik denk dat als er toch afgeweken (moet) worden van DNG dat er vanzelf wel weer een conversie tool gaat komen. Ik heb nu 3 verschillende raw bestanden gehad en toch heb ik nu alles in 1 formaat, DNG. Ik acht de kans nu groter dat ik al mijn foto's hierdoor niet kwijtraak dan als ik 3 verschillende formaten heb en een deel kwijtraak.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord