Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Roteer je preview op de computer, niet in de camera

donderdag 14 maart 2024, 13:31 door | 1.332x gelezen | 7 reacties

Maak jij wel eens foto's met de camera in een verticale positie? Dan weet je dat het beeld op het LCD-scherm netjes rechtop staat. Bij een horizontale foto is dat schermvullend, maar een verticale foto niet. Stel je camera zo in dat je ook dan het hele scherm gebruikt.

Je camera weet of je een foto in de verticale of horizontale stand maakt. Die informatie wordt ook in de exif data van je foto opgeslagen. Kijk je de foto terug, of op het LCD-scherm, of op je computerscherm, dan staat de foto altijd netjes rechtop.

Voor op de computer is dat perfect, zo wil je de foto ook terug zien. Het computerscherm is waarschijnlijk groot genoeg om de foto goed te bekijken. Een LCD-scherm op je camera is echter niet zo groot, waardoor een foto in de verticale stand erg klein in beeld komt.

Nando rotate image

Een staande foto terugkijken is niet zo prettig. Hij staat dan wel rechtop, maar het is zo klein.

Het is lastig beoordelen of een staande foto goed is als die zo klein weergegeven wordt. Toch wil je die rotatieinformatie wel in de foto houden, voor wanneer je de foto op de computer terug kijkt. Gelukkig bieden de meeste camera's een goede oplossing.

Ga in het menu en zoek naar de rotatiegegevens van het terugkijken van een foto. Daarin heb je enkele keuzes. Je kan kiezen voor roteren op camera en computer, roteren op de computer, of helemaal niet roteren. Kies voor de optie roteren op de computer.

Nando rotate image 2

De instelling voor roteren van een foto op de Canon. Dit kan voor elke camera en elk merk op een andere plek staan. Zoek het even op.

Kijk je nu de foto terug op je LCD-scherm van je camera, dan wordt de foto niet geroteerd. Het hele LCD-scherm wordt gebruikt. Je moet de camera dan wel een kwart slag draaien, maar dat is eenvoudig te doen.

Nando rotate image 3

Je moet de camera draaien, maar je foto wordt dan ook zo groot mogelijk weergegeven. Ideaal.

Kijk je de foto terug op de computer, dan zal de foto geroteerd worden zodat deze verticale foto netjes rechtop staat.

Waar de instelling op jouw camera zit, dat weet ik zo niet. Dat moet je zelf even uitzoeken. Heb je dit ingesteld, dan zal je merken dat het erg prettig werkt.

Wist jij van deze instelling en maak je er al gebruik van? Of is het nieuw voor je? Laat het weten in een reactie hieronder.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op donderdag 14 maart 2024 om 14:13  | reageer

    Ik heb een Canon Eos R7 en de instelling is mij bekend. Foto's terugkijken op de LCD van de camera doe ik eigenlijk zelden of nooit. Een beoordeling doe ik op het scherm van de pc. Tijdens het fotograferen gebruik ik het histogram waarmee ik kan beoordelen of de opname naar wens de juiste belichting krijgt.
    Het bekijken van de foto's op het LCD-scherm kost energie en die gebruik ik liever om foto's te maken.
    Voor de liefhebbers is de tip natuurlijk welkom.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 14 maart 2024 om 14:24  | reageer

    Terugkijken is nuttig voor het controleren van je compositie, of er storende dingen aan de randen van de foto zijn, of er dingen te dicht bij de rand van het beeldvlak zijn of net buiten beeld vallen. Je kan ook controleren of de scherpte op het juiste punt ligt. En zo nog wat meer dingen.
    Doe je dat thuis, dan is het te laat om dat te corrigeren.

  3. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op donderdag 14 maart 2024 om 14:50  | reageer

    Allemaal waar wat je zegt Nando, maar..... de compositie maak je tijdens het fotograferen en als je de tijd neemt is die compositie meteen goed. Bovendien heeft de bewerkingssoftware als Lightroom, Photoshop, Luminar Neo e.a. zoveel gereedschappen dat het aanpassen/repareren achteraf goed te doen is. Tel daarbij de huidige AI-opties bij, dan hoef je amper nog een foto na te lopen op het LCD-scherm. Je hebt zelfs op veel camera's al focuspeaking beschikbaar. Je ziet dus meteen waar de scherpte ligt voordat je de foto neemt.
    Laat duidelijk zijn Nando, dat ik jouw tip wel waardeer en je niet tegen wil spreken. Ik geef enkel aan dat het ook anders kan juist omwille van het besparen van batterijenergie. Energie die ik liever gebruik om zoveel mogelijk te fotograferen.

  4. Henk
    Henk schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 11:51  | reageer

    In mijn Canon EOS R heb ik precies het schermpje dat Nando laat zien. Maar als ik de roteerstand instel, dan draaien - sinds kort - ALLE foto's, ook de horizontale. Ik heb de camera teruggezet naar de fabrieksstand, maar dat helpt niet. Volgens de Canon-helpdesk moet de camera (buiten de garantie) naar de reparatie. Voorlopig laat ik het even zo, want de weinige vertikale foto's die ik maak, kan ik op de pc wel draaien. Of heeft iemand nog tips?

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 12:29  | reageer

    Dat is vreemd, Henk.
    Hou er wel rekening mee dat ver omlaag richten (bijvoorbeeld voor macro) of ver omhoog richten (bijvoorbeeld sterrenfotografie) de oriëntering-informatie van slag kan brengen. Zeker als de camera dan ook nog scheef gehouden wordt gaat het vaak fout.
    Als het inderdaad een camera-probleem is, dan zou ik het inderdaad helemaal uitzetten. Het is ten slotte niet zo belangrijk omdat het je fotografie niet nadelig beïnvloed.

  6. Wolfgang Stollenwerk
    Wolfgang Stollenwerk schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 13:22  | reageer

    Leuke tip Nando. Ik kende de optie nog niet. Ga ik eens moeten opzoeken hoe dat werkt op een Nikon camera.

  7. Wim
    Wim schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 16:32  | reageer

    Hallo Nando, in mijn Sony A500 heb je alleen de mogelijkheid om het aan of uit te zetten. Dus op mijn PC staat het altijd rechtop.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord