Nando Harmsen

Moet je de camera op adobeRGB of sRGB instellen?

donderdag 29 juli 2021, 20:02 door | 5.731x gelezen | 8 reacties

Vrijwel alle camera's hebben de mogelijkheid om te kiezen tussen een adobeRGB of sRGB instelling. Hiermee kies je de kleurruimte voor je foto's. AdobeRGB kan meer kleuren weergeven dan sRGB. Welke kun je het beste op je camera instellen?

De kleurruimte die gekozen is bepaald hoeveel kleuren er in je foto te zien zijn. Of beter gezegd, hoeveel kleuren er weergegeven kunnen worden. De AdobeRGB kleurruimte kan meer kleuren laten zien dan een sRGB kleurruimte.

Kleurbereik adobeRGB en sRGB

Deze afbeelding geeft duidelijk aan dat adobeRGB meer kleuren kan weergegeven dan een sRGB


Dit zou het heel simpel moeten maken. Hoe meer kleuren er gebruikt kunnen worden, hoe beter. Dat zou betekenen dat het vanzelfsprekend is om de kleurruimte in je camera gewoon naar AdobeRGB te zetten. Of toch niet?

sRGB is de standaard kleurruimteDe meeste toepassingen waarvoor je een foto nodig hebt gebruiken nog altijd sRGB als standaard. Let maar eens op als je een foto naar een afdrukcentrale stuurt, of een fotoboek laat maken. Er wordt altijd sRGB als eis gesteld.

Ook op internet kan een foto die niet in sRGB is een kleurafwijking vertonen. De kleuren lijken dan ook doffer, minder sprankelend. Maar ook een monitor kan een verkeerde kleur weergeven als de foto geen sRGB is.

Nando srgb adobergb

Twee voorbeelden met het verschil tussen sRGB en adobeRGB. Als een adobeRGB kleurruimte als sRGB wordt bekeken, zie je kleurafwijkingen. Deze kunnen subtiel zijn.


Is je foto ingesteld op adobeRGB, dan kan de foto er op je computer wel goed uit zien. Maar op een ander kan de foto helemaal verkeerd weergegeven worden. Of de fotoafdrukken vertonen de verkeerde kleuren.

Voor wie in raw fotografeertFotografeer jij in raw bestandsformaat? Dan maakt de gekozen kleurruimte op je camera helemaal geen verschil. Het raw bestand heeft is immers alleen maar ruwe sensordata. Pas wanneer je het raw bestand in een raw editor bekijkt en gaat exporteren wordt er een kleurruimte aan toegekend.

Nando export LrC kleurruimte

Als je een raw bestand exporteert, dan pas ga je er een kleuruimte aan toekennen. Dit voorbeeld is uit Lightroom Classic.


In feite kun je de ingestelde kleurruimte op je camera gewoon negeren. Bedenk dat de kleurruimte die gekozen is wel als 'instelling' in je raw bestand opgeslagen kan zijn. Dit is net zoals de witbalans die als 'instelling' opgeslagen wordt.

Voor wie in jpeg fotografeertMaak jij géén gebruik van raw, en fotografeer je gewoon in jpeg? Dan is het verstandig om het kleurprofiel van je camera op sRGB in te stellen. Zo weet je zeker dat de kleuren overal en altijd op de juiste wijze weergegeven worden.

Kies je toch liever adobeRGB? Hou er dan rekening mee dat er situaties zijn dat je de kleurruimte naar sRGB moet omzetten om ervoor te zorgen dat de kleuren geen afwijking gaan vertonen.

Nando kleurruimte instelling

Voor een jpeg fotograaf is sRGB de beste instelling. Dit voorkomt mogelijke kleurafwijkingen als je de foto later gaat gebruiken.


AdobeRGB of sRGB, wat voor wie?Fotografeer je in raw, dan maakt de gekozen kleurruimte op je camera niet uit. Er wordt pas een kleurruimte in de raw editor toegekend als je gaat exporteren.

Fotografeer je in jpeg, kies dan voor sRGB. Daarmee voorkom je kleurverschuivingen bij het bekijken op je computer, TV, bij internet gebruik of bij prints.

Wanneer gebruik je dan de adobeRGB instelling op je camera? Dat is mij niet geheel duidelijk. Ik heb nog geen zinnige toepassing gevonden. Maar misschien weet jij een hele goede reden waarom je toch voor AdobeRGB zou kiezen. Laat dit dan in een reactie onder dit bericht weten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

8 reacties

 1. D de Leeuw
  D de Leeuw schreef op vrijdag 30 juli 2021 om 09:59

  Beste Nando, geen mening wel een vraag. Ikzelf leg mijn beelden vast in RAW, maar als je in Jpeg zou vastleggen is het dan niet beter voor AdobeRGB te kiezen er van uitgaande dat je bij nabewerking toch meer kleurruimte hebt bij exporteren naar sRGB en dat het resultaat beter is dan van sRGB exporteren naar sRGB ? Dit vooral in de overgangen in kleurgradaties in bv. een blauwe lucht en soms ook wel in ZW omzetting. Ben benieuwd naar jou mening.

 2. Nando
  Profiel  Nando schreef op maandag 2 augustus 2021 om 09:44

  @D de Leeuw:
  Allereerst, als je in jpeg fotografeert is er toch niets meer te exporteren? De foto van je geheugenkaart is het eindresultaat.
  Of bedoel je dat de jpeg foto ook in een programma als Lightroom geïmporteerd wordt en van daaruit weer geëxporteerd? Dit zou ik namelijk niet adviseren, want dit leidt tot kwaliteit achteruitgang. En als je de jpeg zou bewerken in Lightroom, waarom dan niet in raw fotograferen?

  De gradaties in een blauwe lucht heeft volgens mij niets met kleurruimte te maken. Dit heeft met de bit-diepte te maken en jpeg compressie. Een jpeg heeft immers maar 8bit ter beschikking, dus 256 helderheidswaarden.

 3. RAWshooter
  RAWshooter schreef op dinsdag 3 augustus 2021 om 10:56

  De theorie zegt dat een grotere kleurruimte tijdens het bewerken meer nuances mogelijk maakt en daardoor een beter resultaat kan opleveren.
  Dus volgens die theorie kun je als jpg-fotograaf beter voor AdobeRGB kiezen en aan het eind van de bewerkingen de foto omzetten naar sRGB.
  Net zoals een RAW-shooter volgens diezelfde theorie na de RAW conversie beter voor ProphotoRGB kan kiezen voor het bewerken.
  Je monitor (en eventueel de printer) zijn echter de beperkende factoren. Tijdens al mijn experimenten met kleurruimtes ben ik er nog nooit in geslaagd om de verschillen zichtbaar te maken. Dus tussen een foto die vanaf het begin in sRGB staat en dezelfde foto die in ProphotoRGB wordt bewerkt en dan op het laatst omgezet wordt naar sRGB zit geen enkel verschil. Niet zichtbaar en ook niet wanneer je de modus Verschil gebruikt in Ps.
  Nou kan dat dus aan mijn monitor liggen (die wel 99% AdobeRGB haalt volgens de specs). Overigens gebruikte ik bij sRGB altijd 8-bits en bij ProphotoRGB altijd 16-bits diepte. En ook dat maakt voor het eindresultaat dus geen bal uit.
  Het is een van die typische hardnekkige fabels die altijd maar weer blijven rondzingen. Bewerken met veel bits en ruimte kost ook nog eens extra geheugen en cpu-tijd.
  Alleen voor HDR fotografie zal het verschil maken. Maar ene HDR fotograaf schiet toch niet in JPG en kan dus altijd zijn conversie uitvoeren naar wens.
  Zet voor een jpg de camera maar lekker in sRGB en converteer je RAW bestand ook direct naar sRGB en 8 bits. Zolang er geen printers zijn die een veel groter kleurbereik halen dan CMYK of sRGB maakt het geen verschil.

 4. Karin Claus
  Karin Claus schreef op dinsdag 3 augustus 2021 om 12:42

  Eindelijk iemand die eens is met mijn visie over de kleurruimtes.
  Op de diverse fotografische opleidingen hebben ze het alleen maar over AdodeRGB en dat dit het beste uitgangspunt is etc.
  Ik heb toen een keer foto's laten zien (sRGB vs AdobeRGB) en dat sRGB toch echt wel frisser oogde dan de AdobeRGB.
  Ik moet wel zeggen bij sommige afdruk centrales die juist kunnen converteren van AdobeRGB naar sRGB gaat het 9 van de 10 keer goed. Mensen moeten namelijk weten dat een printer CMYK als kleurruimte heeft deze is nog kleiner dat sRGB. De meeste printers kunnen echter heel goed sRGB omzetten naar CMYK. en idd zolang printers/displays nog geen groter kleurbereik aan kunnen en je wilt foto's alleen laten afdrukken of plaatsen op internet is sRGB de beste keus.
  De rest mooi je RAW file bewaren voor de toekomst.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord