Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Programmeer je camera voor HDR

maandag 4 juli 2022, 16:32 door | 3.872x gelezen | 2 reacties

Om een HDR opname te maken is het nodig om een belichtingstrapje te maken. Dit wordt afgekort als BKT, en is soms weergegeven als AEB, ofwel Automatic Exposure Bracketing.

Het kan echter heel wat wijzigingen aan instellingen nodig hebben. Waarom programmeer je je camera niet voor het geval als je een HDR foto wil maken?

Als het dynamisch bereik van een scène groter is dan de camerasensor kan registreren, hou je uitgebeten wit of dichtgelopen zwart in je foto over. Of allebei, want dat kan ook. Hoewel we hele donkere delen vaak nog wel wat kunnen redden, kan dat voor puur witte vlakken in je foto niet meer.

Nando clipped white

De belichting voor de voorgrond is goed, maar helaas is de licht uitgebeten wit. Dat is niet meer te redden.

De oplossing is een HDR foto, een samengesteld beeld uit meerdere foto's met elk een andere belichting. Simpel gezegd, een foto voor de hoge lichten, een foto voor de schaduwen, en een foto er tussen in. Dit heet een belichtingstrapje, ofwel exposure bracketing.

Instellingen voor AEB of BKT


Waar moet je bij voorkeur op letten bij een belichtingstrapje als het aankomt op de instellingen van je camera? Uiteraard moet je de BKT of AEB functie van je camera activeren.

Soms is dat eenvoudig, soms kan dat diep in het menu weggestopt zijn. Het hangt helemaal af van welk merk en type camera je gebruikt.

Nando HDR collage

Met exposure bracketing, of belichtingstrapje, is het mogelijk om een groot dynamisch bereik vast te leggen. Een HDR opname.

Maar daar blijft het niet bij. Je wilt waarschijnlijk een gemiddelde lichtmeting over het hele beeld als basis. vervolgens stel je stapjes in van 1 of 2 stops.

Je wilt bij voorkeur een vaste witbalans, serieopnames, een selftimer, misschien zelfs de autofocus op een bepaalde waarde. Diafragmavoorkeur is wenselijk, de ISO op een lage waarde, een klein diafragma.

Als je dit allemaal moet instellen kan je wel wat tijd kwijt zijn, en misschien zie je iets over het hoofd als je bezig bent met je camera in te stellen. Waarom gebruik je niet een van de programma standen van je camera? Dan is alles in één enkele handeling ingesteld.

Maak een custom instelling voor je bracketing


Bij Canon vind je deze programma standen als C1, C2 en C3 (Custom 1, 2, 3) . Nikon noemt het U1, U2 en U3 (User 1, 2, 3). Sony houdt het bij de cijfers 1, 2, en 3. Fujifilm heeft er negental ter beschikking in het Q-menu. Programmeer een van deze standen voor je bracketing fotografie.

Nando nikon d500 bkt knop

Sommige Nikon camera's hebben een BKT knop. Andere Nikons niet. Bij Canon zit het in het menu, bij Sony in het transportmenu. Elke camera heeft een eigen manier om bracketing in te stellen.

Ben je dan op locatie, dan hoef je alleen nog de camera op statief te zetten, en de geprogrammeerde stand te gebruiken. Bijvoorbeeld, C1, U1, of bij Sony het cijfer 1. Wil je toch nog een instelling wijzigen, dan is dat vaak gewoon mogelijk.

Zoek even uit hoe het werkt bij jouw camera, en welke instellingen je op deze manier kunt programmeren. Per merk en type camera kan dat wat verschillen. Vaak is het een kwestie van de juiste instellingen maken, en dit opslaan onder de knop. Zo simpel kan het zijn.

Nando fujifilm custom instellingen

Een van de custom instellingen in het Q-menu van Fujifilm. Je kunt alles al instellen voor een belichtingstrapje, daarna heb je in een handomdraai alle instellingen goed staan.

Het hoeft niet (meteen) perfect te zijn


Mocht je niet zeker weten welke instellingen je allemaal onder die knop wil programmeren, dan kun je dat natuurlijk altijd nog aanpassen. Je hoeft het niet in één keer goed te hebben.

Nando canon PSAM met C1 2 3

Het PSAM wiel van de Canon EOS R6, met de C1, C2 en C3 standen die je kunt programmeren. Bijvoorbeeld de C1 voor een belichtingstrapje.

Na het instellen heb je nog een of twee extra programmeerbare knoppen over. Die kun je ook voor een bepaald soort fotografie gaan programmeren. Zo kun je in een enkele handeling je camera helemaal aanpassen. Handig, toch?


Meer weten over HDR fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online cursusomgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over HDR fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op dinsdag 5 juli 2022 om 10:54  | reageer

  Wat is het toch lekker makkelijk met pentax.
  Je stelt in wat je wilt (HDR eigenlijk altijd Av).
  Dan geef je aan hoeveel foto's je wilt (max 5) en welke belichtingstap, allemaal onder knop de knop opname stand.
  heb nooit begrepen waarom sommige fabrikanten belichtingstrapje zo diep in menu verstoppen. In Analoge tijdperk hadden meeste camerás er standaard een knop voor.

 2. Doede Douma
  Doede Douma schreef op dinsdag 5 juli 2022 om 14:40  | reageer

  Een hele mooie oplossing ! De c1 en c2 gebruik ik op mijn Canon camera voor de vogelfotografie, maar HDR komt steeds meer in beeld. Je kunt 3 opnames gebruiken, -1,0,+1, maar soms heb je meer nodig. Is het bij 5 opnames: +1,0,-1,-2,-3 ?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord