Nando Harmsen

Ken jij het menu van jouw camera?

maandag 19 juli 2021, 16:32 door | 5.457x gelezen | 12 reacties

Moderne camera's zijn in feite computers. Er zit veel software in waarbij allerlei instellingen mogelijk zijn. Meestal stel je de belangrijkste dingen eenmalig naar wens in en ga je fotograferen. Weet jij na een jaar nog wat voor menu instellingen je gedaan hebt?

Sized NH20201128 131523

Custom instellingen voor knoppen en wieltjes op een Nikon Z6 II. Je weet ze te gebruiken, zonder na te denken. Maar als je de camera opnieuw moet instellen is het toch even goed nadenken hoe het ook al weer was.


Het is belangrijk dat je de camera die je gebruikt goed leert kennen. Meestal wordt daarmee instellingen bedoelt die tot een goed belichte, scherpe foto leiden. Maar er is zoveel meer dan dat. Er zijn ook veel dingen die eenmalig ingesteld worden, en waar je vervolgens bijna nooit meer naar kijkt.

Denk eens aan de eenmalige instellingen die je een keer instelt en die, nadat ze naar wens zijn, gewoon kunnen blijven staan. Witbalans, bestandsformaat, een AF instelling, functietoewijzingen voor knoppen, instellingen voor een elektronische zoeker of LCD scherm. Noem maar op.

Sized NH20181216 162952

De menu structuur van Sony A7R III is een ramp. Probeer er maar eens wijs uit te komen nadat je er een jaar niet meer naar hebt hoeven kijken.


Misschien zijn er zelfs instellingen die je na al die tijd vergeten bent omdat je nooit meer hoeft aan te passen. Of waarvan je helemaal niet meer weet dat ze bestaan omdat je die functie vlak na aanschaf van de camera niet nodig was. Wie weet, misschien is de functie heeft die destijds onzinnig leek inmiddels iets wat ontzettend goed van pas komt.

Ik heb een tip voor je. Spendeer een avond, of meerdere avonden om het menu van je camera door te nemen. Stap voor stap, tabblad na tabblad. Mocht je het nog niet gedaan hebben, schrijf alle instellingen die je gedaan hebt op, stuk voor stuk.

Juist omdat je veel dingen alleen maar eenmalig moet instellen bestaat de kans dat je die na verloop van tijd niet meer uit je hoofd weet. Een spiekbriefje kan dan handig zijn. Want stel dat om een of andere reden de camera naar fabrieksinstellingen terug gaan of moeten. Dan zou je alles opnieuw moeten uitzoeken.

Sized NH20200819 153723

Het menu van een Olympus OM-D E-MIII. Sommige dingen stel je eenmalig in. Daarna kijk je er waarschijnlijk nooit meer naar.


Een hele mooie bijkomstigheid van dat doornemen en opschrijven is, dat je heel bewust wordt van wat en waarom je iets ingesteld hebt. Wie weet, misschien is kan een kleine wijziging het bedienen van de camera nog makkelijker maken. Immers, je ontwikkelt jezelf als fotograaf ook door de tijd heen.

Ken jij je camera van binnen en buiten, en weet jij welke instellingen je allemaal naar je eigen wensen gemaakt hebt? Vertel het in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

12 reacties

 1. Peter
  Peter schreef op maandag 19 juli 2021 om 20:54

  Er is ook een andere mogelijkheid. Je kan de instellingen van veel camera's back-uppen naar een bestand. Mijn Nikon Z6ii laat toe om ze op een geheugenkaartje te plaatsen, mijn Fuji X-T3 laat toe ze naar een computer te back-uppen. Zo kunnen ze altijd teruggeplaatst worden als je je camera moet herinitialiseren.

 2. Mac
  Mac schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 08:28

  Bij een nieuwe camere, stel ik alles 1 keer in in het menu. Daarna kijk ik er bijna niet naar. Het enige waar ik nog het menu induik zijn: Af micro aanpassing. Sensor cleaning.
  De rest is eigenlijk 1 keer instellen, en daarna vergeten.
  Fotografeer met Pentax, die hebben een ook een info knop, daarmee zie je meteen de belangrijkste instellingen die je kan vernaderen. Die wil ik nog wel eeen sgebruiken. Maar voor de rest gaat eigenlijk alles via de fysieke knoppen.

 3. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 09:57

  @Peter:
  Die mogelijkheid is er bij sommige camera's inderdaad. Dat is makkelijk, maar het gaat voorbij aan mijn stelling dat je niet langer weet wat je voor instellingen gebruikt en waarom.

 4. H. Assink
  H. Assink schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 10:13

  Beste mensen,
  We hebben normaal allemaal een soort camara. Er word hier gepraat over allerlei menus. Ik heb heel veel menu`s gezien maar het overgroot deel is te overzien. Alleen de grote jongen willen meer brengen, Meestal word het helemaal niet gebruikt. Het is jammer er zit veel meer in het menu als men denkt.
  Groetjes:
  H. A..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.615 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord