CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Ken jij het menu van jouw camera?

maandag 19 juli 2021, 16:32 door | 6.855x gelezen | 12 reacties

Moderne camera's zijn in feite computers. Er zit veel software in waarbij allerlei instellingen mogelijk zijn. Meestal stel je de belangrijkste dingen eenmalig naar wens in en ga je fotograferen. Weet jij na een jaar nog wat voor menu instellingen je gedaan hebt?

Sized NH20201128 131523

Custom instellingen voor knoppen en wieltjes op een Nikon Z6 II. Je weet ze te gebruiken, zonder na te denken. Maar als je de camera opnieuw moet instellen is het toch even goed nadenken hoe het ook al weer was.


Het is belangrijk dat je de camera die je gebruikt goed leert kennen. Meestal wordt daarmee instellingen bedoelt die tot een goed belichte, scherpe foto leiden. Maar er is zoveel meer dan dat. Er zijn ook veel dingen die eenmalig ingesteld worden, en waar je vervolgens bijna nooit meer naar kijkt.

Denk eens aan de eenmalige instellingen die je een keer instelt en die, nadat ze naar wens zijn, gewoon kunnen blijven staan. Witbalans, bestandsformaat, een AF instelling, functietoewijzingen voor knoppen, instellingen voor een elektronische zoeker of LCD scherm. Noem maar op.

Sized NH20181216 162952

De menu structuur van Sony A7R III is een ramp. Probeer er maar eens wijs uit te komen nadat je er een jaar niet meer naar hebt hoeven kijken.


Misschien zijn er zelfs instellingen die je na al die tijd vergeten bent omdat je nooit meer hoeft aan te passen. Of waarvan je helemaal niet meer weet dat ze bestaan omdat je die functie vlak na aanschaf van de camera niet nodig was. Wie weet, misschien is de functie heeft die destijds onzinnig leek inmiddels iets wat ontzettend goed van pas komt.

Ik heb een tip voor je. Spendeer een avond, of meerdere avonden om het menu van je camera door te nemen. Stap voor stap, tabblad na tabblad. Mocht je het nog niet gedaan hebben, schrijf alle instellingen die je gedaan hebt op, stuk voor stuk.

Juist omdat je veel dingen alleen maar eenmalig moet instellen bestaat de kans dat je die na verloop van tijd niet meer uit je hoofd weet. Een spiekbriefje kan dan handig zijn. Want stel dat om een of andere reden de camera naar fabrieksinstellingen terug gaan of moeten. Dan zou je alles opnieuw moeten uitzoeken.

Sized NH20200819 153723

Het menu van een Olympus OM-D E-MIII. Sommige dingen stel je eenmalig in. Daarna kijk je er waarschijnlijk nooit meer naar.


Een hele mooie bijkomstigheid van dat doornemen en opschrijven is, dat je heel bewust wordt van wat en waarom je iets ingesteld hebt. Wie weet, misschien is kan een kleine wijziging het bedienen van de camera nog makkelijker maken. Immers, je ontwikkelt jezelf als fotograaf ook door de tijd heen.

Ken jij je camera van binnen en buiten, en weet jij welke instellingen je allemaal naar je eigen wensen gemaakt hebt? Vertel het in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

12 reacties

  1. Peter
    Peter schreef op maandag 19 juli 2021 om 20:54  | reageer

    Er is ook een andere mogelijkheid. Je kan de instellingen van veel camera's back-uppen naar een bestand. Mijn Nikon Z6ii laat toe om ze op een geheugenkaartje te plaatsen, mijn Fuji X-T3 laat toe ze naar een computer te back-uppen. Zo kunnen ze altijd teruggeplaatst worden als je je camera moet herinitialiseren.

  2. Mac
    Mac schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 08:28  | reageer

    Bij een nieuwe camere, stel ik alles 1 keer in in het menu. Daarna kijk ik er bijna niet naar. Het enige waar ik nog het menu induik zijn: Af micro aanpassing. Sensor cleaning.
    De rest is eigenlijk 1 keer instellen, en daarna vergeten.
    Fotografeer met Pentax, die hebben een ook een info knop, daarmee zie je meteen de belangrijkste instellingen die je kan vernaderen. Die wil ik nog wel eeen sgebruiken. Maar voor de rest gaat eigenlijk alles via de fysieke knoppen.

  3. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 09:57  | reageer

    @Peter:
    Die mogelijkheid is er bij sommige camera's inderdaad. Dat is makkelijk, maar het gaat voorbij aan mijn stelling dat je niet langer weet wat je voor instellingen gebruikt en waarom.

  4. H. Assink
    H. Assink schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 10:13  | reageer

    Beste mensen,
    We hebben normaal allemaal een soort camara. Er word hier gepraat over allerlei menus. Ik heb heel veel menu`s gezien maar het overgroot deel is te overzien. Alleen de grote jongen willen meer brengen, Meestal word het helemaal niet gebruikt. Het is jammer er zit veel meer in het menu als men denkt.
    Groetjes:
    H. A..

  5. PEN-Fan
    PEN-Fan schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 11:08  | reageer

    Hoe meer mogelijkheden, hoe meer je kunt vergeten.
    Mijn PEN-F heeft 4 volledig programmeerbare Custom posities op het PASM wieltje. En na die avond van Nando heb ik ze allemaal heel slim ingesteld. Ik herinner me er na 3 jaar nog precies eentje, de C1 die de AF van de sluiter weghaalt naar een apart focusknopje. En ik heb al die instellingen dus ook genoteerd. Maar waar?

  6. Peter Snieder
    Peter Snieder schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 12:43  | reageer

    Ik heb de Photographers Guide van Alexander S. White gekocht van mijn lumix lx100m2. In dat Engelstalige boek neemt hij alle menu’s door en geeft tips wat wel of niet handig is en wat hij zelf gebruikt (voor wat het waard is). Het is wel een hele kluif om door te nemen, maar ik heb het videogedeelte overgeslagen en dan is het wel te doen. Ook leuk om dan de verschillende instellingen te proberen.

  7. Johan Rimmelzwaan
    Johan Rimmelzwaan schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 13:32  | reageer

    Ik heb het volledige menu van mijn Nikon D850 in een excel sheet gezet. Bij raadselachtige instellingen geef ik een toelichting waar ik in de handleiding de uitleg kan vinden. Omdat ik nooit tevreden ben, noteer ik ook de instellingen als ik deze wijzig. Heeft me veel tijd en zoeken bespaard.

  8. mike
    mike schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 21:26  | reageer

    heb ook een sony en ik zal de tip ook overnemen. ga dan langs alle menu's. een paar avonden door een lastig menu structuur

  9. Jef Langenaeken
    Jef Langenaeken schreef op woensdag 21 juli 2021 om 08:33  | reageer

    Dat het menu van de Sony RIII een "ramp" is vind ik nogal kras uitgedrukt. Ik werk al geruime tijd met deze camera en kan me daar probleemloos in terugvinden. Ik moet wel toegeven dat het menu van de nieuwe Sony A I, die ik recent in gebruik genomen heb, logischer samengesteld is. Maar ook dat was even wennen en daarna ging alles weer vlotjes.

  10. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 21 juli 2021 om 09:54  | reageer

    @Jef,
    Van alle merken camera's die ik gebruikt heb (en dat zijn zowat alle gangbare merken) vind ik die van Sony de minst logische en moeilijkste te begrijpen menu structuur die er is. En vanuit dat perspectief inderdaad een ramp.
    Maar dat gaat over de oude welteverstaan. De nieuwe menu structuur is veel beter en logischer opgebouwd.

  11. Silvia
    Silvia schreef op woensdag 21 juli 2021 om 17:22  | reageer

    Johan, dank voor de tip! Vanmiddag in de tuin met een lekker drankje erbij het Excel-sheet opgezet. Erg nuttig en leerzaam!

  12. Ronnie
    Ronnie schreef op zaterdag 24 juli 2021 om 13:05  | reageer

    @Nando zoals je tegen Peter al zei :Dat gaat voorbij aan de stelling dat je niet langer weet wat je voor instellingen je gebruikt en waarom.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord