100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Vogels fotograferen bij de Brouwersdam in Zeeland (met de Sony 200-600)

zaterdag 6 februari 2021, 14:07 door | 3.149x gelezen | 4 reacties

Het is de tweede week van mijn avonturen met het teleobjectief van Sony als ik naar de Brouwersdam in Zeeland rijd. Aldaar tref ik mijn fotografiemaatje op de afgesproken plek.

Onze partners, die ook van de partij zijn, gaan vogels spotten. Wij gaan ze bovendien fotograferen. Wil je weten waar de bijzondere strandloper die voor mij poseert vandaag, uit het ei is gekomen, lees dan vooral verder.

Druk


Het is druk op de Brouwersdam. Meerdere statieven met een telescoopkijker of camera met telelens laten de eigenaar genieten van de vele vogels die nabij en boven het water actief zijn.

Het weer zit dan ook sinds dagen mee. Droog, niet koud met zelfs een flauw zonnetje. Dat belooft wat voor vandaag! Eenmaal het objectief op mijn statief geklemd en mijn oog voor de zoeker kan de pret beginnen.

Vanaf statief en uit de hand


Heb ik afgelopen week vooral uit de hand gefotografeerd, vandaag staat het statief klaar. Voor een betere gewichtsverdeling heb ik niet de camera maar het objectief met statiefgondel op mijn statief bevestigd.

Daarvoor heb ik wel eerst een lange Arca-Swiss snelwisselplaat onder de gondel geschroefd (die gondel had Sony van mij meteen Arca-Swiss compatible mogen maken). Mijn balhoofd kan ik zo finetunen dat ik camera met objectief vrij soepel kan bewegen zonder dat de boel meteen omkiept als ik deze loslaat.

Toch fotografeer ik in de loop van de dag ook vaak uit de hand. Dat geeft nu eenmaal bewegingsvrijheid zoals vereist bij vogels die snel langs de kustlijn lopen.

Instellingen


Vooropgesteld dat ik geen bewegingsonscherpte wil kies ik een sluitertijd van 1/640 seconde of sneller. Het diafragma maximaal open (f/6.3 bij 600mm) of 1/3 stop kleiner (f/7.1). Dat vergt een ISO van 1000 of daar in de buurt.

Door de belichtingsmeter goed in de gaten te houden pas ik de ISO of sluitertijd waar nodig aan. Voor het scherpstelgebied kies ik voor 'breed' bij vogels tijdens de vlucht en 'flexibel punt' bij vogels op de grond.

Tot slot gebruik ik de continu AF met continu opname op Hi+. Dat gaat vast een volle kaart opleveren vandaag.

Steenloper


Aanvankelijk sta ik aan de bovenzijde van de dijk en heb ik het maximale zoombereik nodig om de foeragerende steenlopers enigszins dichtbij te halen.

Deze vlugge vogeltjes doen hun naam eer aan. Ze tippelen handig tussen de stenen op zoek naar wat lekkers. Omdat er geen grote groep is om te fotograferen wil ik dichterbij om het individu, liefst met een hapje in de bek, vast te leggen.

Terwijl ik goed kijk of ik geen andere fotograaf of spotter voor de voeten loop daal ik de dijk af en kan ik het lopertje tot op ongeveer zes meter naderen. Het statief laat ik achter omdat ik nu zo laag mogelijk bij de grond wil fotograferen en bovendien met het beestje mee wil lopen.

Onverstoorbaar woelt ie met zijn snavel tussen zand, schelpen en stenen. Opeens heeft ie beet en schudt hij zijn maaltje even fel heen en weer terwijl de Hi+ functie in de camera haar werk doet.

Blog10 foto1

Sony A7-3, 600mm, f/7.1, 1/1000sec, ISO800

Scholeksters


Ook de scholeksters zijn druk met foerageren. Af en toe vliegen ze op om weer snel te landen en aan de wandel te gaan. Plots gebeurt er iets. Geen idee wat maar ze gaan er met een hele groep tegelijk vandoor.

Snel richt ik mijn camera en een fractie later heeft de autofocus de groep scherp in het vizier. Terwijl ik meerdere series foto's maak van de vogels die heen en weer vliegen blijft de autofocus goed scherp stellen. Een topprestatie van deze lens.

Even later keert de rust weer en gaan ze weer over tot de belangrijkste orde van de dag, voedsel vergaren.

Later op de dag verneem ik dat er die ochtend ter plekke een zeearend rondvloog en ik vermoed dat dat wel eens de oorzaak kan zijn geweest van de onrust.

20201206 Zeeland opname zonder titel 7302471

Sony A7-3, 600mm, f/6.3, 1/2500sec, ISO800

Paarse strandloper


De ochtend is bijna voorbij als we een paar kilometer doorrijden over de Brouwersdam. Grote glibberige stenen zorgen voor de steile overgang van de parkeerplaats waar we zijn gestopt naar het water. Aan die waterrand scharrelt weer een kleine loper tussen de stenen.

Dubbel voorzichtig dalen mijn maatje en ik de stenen dijk af richting de vogel. Deze gaat onverstoord zijn gang en als we tot op drie meter zijn genaderd zien we een paarse strandloper druk in de weer op zoek naar eten.

Zittend op de grote keien wachten we tot de vogel zijn kopje boven het gesteente uitsteekt. Hij gaat zelfs voor ons poseren zo lijkt het. Op 600mm lukt het op deze afstand de autofocus weer goed om scherp te stellen en krijg ik de strandloper behoorlijk groot in beeld.

Wat een fantastisch mooie vogel!

Blog10 foto3 2

Sony A7-3, 600mm, f/7.1, 1/640sec, ISO1000

Meer dan tevreden


Op de terugweg naar Midden Limburg geniet ik na van de bijzondere dag. Het fotograferen van vogels is spannend en puur plezier. Ook deze dag heeft de Sony 200-600mm puik werk geleverd en keer ik meer dan tevreden met een volle geheugenkaart huiswaarts.

Herkomst


Alweer enkele dagen thuis verrast mijn maatje mij met het volgende. Op een foto van de paarse strandloper is zichtbaar dat hij geringd is en bovendien is de code leesbaar. Daarmee kun je de herkomst achterhalen.

'Ons' exemplaar blijkt geringd in Longyearbyen op Spitsbergen, op 23 sept 2012. Sindsdien wordt hij alleen op de Brouwersdam waargenomen. Best leuk zo'n weetje!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

4 reacties

  1. Cécile den Ouden
    Cécile den Ouden schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 13:22  | reageer

    Herkenbaar verhaal, ik ben zelf ook superblij met de Sony 200-600! Kan er prima mee uit de hand fotograferen (de spierballen komen vanzelf....)

  2. 4BYE
    Profiel 4BYE schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 13:45  | reageer

    Zoals ik al melde bij je vorige verslag, één van de redenen dat ik met een gerust hart van Canon naar Sony ben overgestapt. Heerlijke lens voor o.a. wildlife en BIF. Gaat op trails waar wat te verwachten is altijd mee. Ik moet wel bekennen dat de tweedehands A9 nog beter is als het gaat om tracking vasthouden en oppakken dan mijn A7 III/A7R III. Ik gebruik twee soorten backbutton AF en gebruik ook 2-3 custom settings op dial om snel in te spelen op de situatie. Voor vele andere vormen van fotografie is dat minder een probleem omdat je vaak alle tijd hebt. Wat ik ook waardeer is de functieknop op de meeste Sony lenzen. Hier zet ik EyeAF onder.

  3. Erik
    Profiel Erik schreef op vrijdag 12 februari 2021 om 22:08  | reageer

    @Cecile
    Klopt helemaal! En bedankt voor je reactie!

  4. Erik
    Profiel Erik schreef op vrijdag 12 februari 2021 om 22:15  | reageer

    @4BYE
    Herkenbaar wat je schrijft. Vanmiddag een blauwe kiekendief gefotografeerd. De lens pakt de vogel vrij gemakkelijk op en blijft volgen. Echt geweldig!
    Ben nog bezig om custom settings uit te proberen; wat werkt in welke situatie het beste. Al doende leert men.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord