Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Han Janssens

Snelle tips voor Photoshop CS4

zaterdag 30 mei 2009, 14:24 door | 14.373x gelezen | 4 reacties

Voor de blijkbaar steeds slinkende groep mensen die met plezier en succes met Photoshop CS4 werken volgen hier weer enkele korte tips. Soms ook toe te passen in eh.. LightRoom, maar meestal niet. Deze tips helpen je wellicht om sommige taken sneller of handiger uit te voeren.

Aanpassing terugdraaien in Camera Raw
Als je een aanpassing hebt gedaan met bijvoorbeeld Exposure en wilt terug naar de beginstand. Dubbelklik op het driehoekje en je bent er weer.

Over/onderdelichting zichtbaar maken in Camera Raw
De foto is geladen in Adobe Camera Raw. Druk letter U (schaduw) en O (hooglichten) en overbelichting (rood) en/of onderbelichting (blauw) wordt aangegeven.

Highlites en Shadows


Je eigen standaard lettertype instellen
Open Photoshop zonder document. Druk op T voor de teksttool. Kies hier je eigen lettertype en de bijbehorende parameters. Vanaf dan zijn dat de standaard instellingen voor je tekstgereedschap.

Proof setup instellen
De proof setup onder view staat standaard op CMYK. Maar ook dat is aan te passen. Ook hier mag GEEN document open staan. Nu kan je uit alle opties kiezen en ook de Custom Profile waarden van je printer ingeven.

Kleur corrigeren
Het is zeker niet de beste methode om de kleuren in je foto te corrigeren, maar soms geeft Photoshop uit zichzelf een heel apart effect met drie Auto(matische) aanpassingen. Je kan ze vinden onder Image (Beeld) of met SHIFT - CRTL - L (tone), ALT - SHIFT - CTRL - L (contrast) en SHIFT - CTRL - B (color).

Reset je tools
Soms kunnen een of meerdere tools 'vreemd' gaan doen. Weet je nog waar je de standaard presets van de tools kunt terugzetten? Rechter muisklik (CTRL-toets bij Apple machines) op de tool preset linksboven de toolbar en je kan ze allemaal en individueel terugzetten.

Een laag verwijderen
Als de deleteknop geen functie heeft in een tool kan je een laag daarmee direct verwijderen. In eerdere versies moest je eerst de move-tool selecteren (V) en dan de delete knop.
Nu is delete genoeg.

Onderliggende laag kopiŽren met de sneltoets V en ALT-toets
Klik de Movetool of gebruik sneltoets V. Klik de foto aan en druk de ALT-toets daarbij in. Verschuif de foto iets en je hebt meteen een nieuwe laag.

Waar zijn de Auto Correctie opties in CS4
In Photoshop CS3 zit een menu met toegang tot een heel specifieke tool die opties heeft voor kleurcorrectie. Photoshop CS4 heeft dat ook maar daarvoor moet je in de Adjustments Panel ALT-klikken op Auto in Levels en Curves.

Het midden van een foto vinden
Mocht je snel het midden van je foto willen vinden, dan is dit de snelste manier. Ga naar View -> New Guide. Kies hierbij vertical/horizontal en 50%.

Je achtergrond aanpassen in CS4
Afhankelijk van de lichtomstandigheden waarin je een foto op je scherm ziet kunnen kleuren en contrasten niet goed worden weer gegeven. Pas de achtergrondkleur waarin je foto in Photoshop staat aan. Open een foto in CS4 en druk de letter F. Rechter muisklik naast de foto en kies een donkerder grijs. Het contrast tussen foto en achtergrond wordt sterker. Maak het echter niet zwart. Ook dat zorgt ook voor een minder juist kleur/contrastbeeld.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

4 reacties

 1. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op zaterdag 30 mei 2009 om 15:29  | reageer

  Die teksttip en guide in procenten, erg makkelijk, dankje! Maareh... Photofacts CS3? Haha, goed om te lezen dat je begaan bent met photofacts.nl, maar volgens mij bedoel je Photoshop...

 2. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op zondag 31 mei 2009 om 11:24  | reageer

  thnx, voor de nuttige tips!

 3. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op dinsdag 2 juni 2009 om 09:01  | reageer

  Je kan ook de guide lijnen op 33% instellen en je kan precies zien waar de 1/3 en 2/3 lijn zit. Handig voor je compositie.

 4. Goya
  Profiel Goya schreef op dinsdag 9 juni 2009 om 17:30  | reageer

  Waarom een "slinkende groep"?
  Enkele goeie tips, bedankt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord