Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Last van de nieuwe 'opslaan als' in Photoshop? Pas je sneltoets aan

donderdag 20 mei 2021, 20:20 door | 4.065x gelezen | 6 reacties

De verandering die Adobe bij het 'opslaan als' heeft doorgevoerd kan vervelend zijn. Vooral bij automatische handelingen en actions kan het lastig worden. Gebruik je de sneltoets, dan moet je de nieuwe in je vingers zien te krijgen. Of je past de sneltoets aan. Dat kan ook.

Gebruik je vaak de optie 'opslaan als' in Photoshop wanneer je de foto waaraan gewerkt is als JPEG wilt opslaan? Dan kan het lastig zijn wanneer je gewend bent om sneltoetsen te gebruiken. De sneltoets [shift-ctrl-S] opent weliswaar de de optie 'opslaan als' maar je kunt die niet meer gebruiken voor je JPEG formaat.

Nando PS jpeg sneltoets 1


De nieuwe functie om een JPEG op te slaan vindt je onder 'kopie opslaan'. Dit heb ik in mijn vorige artikel uitgebreid uitgelegd. Deze opslagmogelijkheid heeft echter een andere sneltoets: [alt-ctrl-S]. Ben je aan de andere sneltoets gewend, dan kan het lastig zijn om aan die nieuwe te wennen.

Ook wanneer je actions of automatische handelingen hebt gemaakt, waarbij de sneltoets meegenomen wordt in een van die handelingen, betekent een nieuwe sneltoets dat je die handeling moet aanpassen. Maar waarom pas je de sneltoets niet aan? Dat kan namelijk ook.

Nando PS jpeg sneltoets 2


Via het menu bewerken - sneltoetsen kun je elke sneltoets die in Photoshop zit aanpassen. Dit kan dus ook voor de sneltoets die de nieuwe 'kopie opslaan' heeft gekregen. Via dit venster kun je die wijzigen in [shift-ctrl-S], de sneltoets die je al voor 'opslaan als' gebruikte.

Nando PS jpeg sneltoets 3Zoek in de voorinstellingen de optie 'kopie opslaan'. Klik dan op de sneltoets die daarbij hoort en druk de gewenste toets combinatie in. Omdat deze al bestaat, zal Photoshop een conflict aanduiden. Je krijgt dan de keuze om dit conflict op te lossen.

Nando PS jpeg sneltoets 4Voer je de nieuwe toets combinatie handmatig in, dan zal dat niet lukken. Dan zal het eerst nodig zijn om de bestaande toets combinatie eerst te verwijderen of te wijzigen. Het is een kwestie van even doen en uitproberen.

Vanaf dat moment heb je weer gewoon de oude vertrouwde sneltoets voor het opslaan van een JPEG bestand.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 00:26  | reageer

  @Nando, een uistekende tip en goed uitgelegd. Ik werk eigenlijk nooit met die sneltoetsen, omdat ik ze niet kan onthouden. Ik maak dus gebruik van de menustructuur door dan te klikken op bestand/opslaan als . Nu dat niet meer mogelijk is, moet ik dus kiezen voor 'kopie opslaan'. Dat is voor mij een hele omschakeling en zal ik me zeker vaak nog vergissen. Is het mogelijk om 'opslaan als' uit het pulldownmenu te verwijderen?

 2. gast schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 14:27  | reageer

  Dank voor het artikel.
  Misschien handig te vermelden dat dit geldt voor Windows computers en dat bij de Mac de ctrl-toets de cmd-toets moet zijn (de vroegere "Appeltje-toets"knipoog.

 3. Dick de Roos
  Dick de Roos schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 14:58  | reageer

  Dank voor het artikel.
  Misschien is het handig om te vermelden dat bij de genoemde toetscombinaties in plaats van de "ctrl"-toets (voor de Windows Pc) bij de Mac voor de "cmd"-toets gekozen moet worden (de vroegere Appletje-toets).

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 15:18  | reageer

  @Donald;
  Nee, je kunt die niet verwijderen.

  @Gast en Dick;
  Dat vergeet ik inderdaad vaak te vermelden. Ik zal er in de toekomst proberen aan te denken

 5. PvRFotografie
  Profiel  PvRFotografie schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 15:35  | reageer

  @Nando en @Donald,

  je kan "opslaan als" inderdaad niet verbergen, maar wellicht een tip. Je kan menu items namelijk een kleurtje geven.

  Dit kan via "edit/bewerken" -> "menus". dan krijg je een pop-up met alle menus. Klik op het pijltje bij "File/Bestand" dan krijg je een aantal menu items te zien. Je ziet onder andere: "Save/opslaan", "Save as/opslaan als" en "Save a copy /kopie opslaan".

  Rechts ernaast heb je de mogelijkheid om een kleur te kiezen voor je menu items. Kies je bijvoorbeeld rood voor "opslaan als" en groen voor "kopie opslaan" dan vallen ze in ieder geval op als je het men "bestand" opent.
  (Rood voor niet gebruiken en groen voor wel gebruiken)

 6. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 21:40  | reageer

  @PvRFotografie. Een hele toffe tip. Hartelijk dank. Ik ga ermee aan de slag.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord