Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Geri van den Boom

Stereo fotografie; foto's in 3D

donderdag 28 januari 2010, 23:02 door | 21.814x gelezen | 13 reacties

Deze vorm van fotografie bestaat al vrij lang en is gebaseerd op onze manier van kijken, namelijk met onze beide ogen. Door twee foto's van hetzelfde onderwerp te maken maar met een klein verschil in standpunt heb je de basis voor een 3D foto. Net als met onze ogen bekijk je de twee beelden als één beeld en verkrijg je een diepte effect. Velen van ons kennen wel het bekende speelgoed de viewmaster, dat is een simpele 3D viewer.

Ongeveer 15 jaar geleden kwam ik op een fotografica beurs in Houten een stand tegen die stereo camera's en projectors verkocht. Mijn interesse hiervoor was gewekt nadat ik in een zaaltje bij die beurs een stereo projectie had bekeken.

Voor ongeveer 250 gulden kocht ik een Realist camera met daarbij een Russische projector en wat diaglaasjes met stereomaskers. Met dit setje heb ik een aantal jaren aangerommeld, totdat de lol er zo een beetje vanaf was en toen heb ik alles weer verkocht.

Stereografie


Begin van dit jaar werd er tijdens een NOS journaal uitzending gemeld dat er op een grote electronica beurs veel aandacht was voor het fenomeen 3D TV. Vooral de film Avatar schijnt de oorzaak te zijn van meer interesse in 3D beeld. Mijn gedachte ging uiteraard terug naar mijn geklungel met die Russische projector en een polarisatie bril op mijn neus. Ik vroeg mij af hoe 3D zich ondertussen ontwikkeld heeft binnen de digitale fotografie.

Eén van de weinige die innovatief is bezig geweest binnen de 3D fotografie is Fuji, zij hebben een 3D camera ontwikkeld met daarbij een speciale viewer. Van de digitale opnames zijn ook 3D foto's te maken, je kent ze wel, het is net als zo een ansichtkaart met een plastic geribbelde coating.
Het nadeel is de prijs, voor de viewer en camera samen mag je zo een 890 euro betalen. Antonette heeft hier op Photofacts een artikel geschreven over deze camera en viewer.

Een andere optie is het startpakket van Loreo, je koopt een speciale lens voor je camera en een speciale viewer. De foto wordt niet omgezet naar een anaglyph, maar links en recht worden naast elkaar gezet. Met de speciale viewer kan je dan voor je computer monitor het 3D beeld bekijken. Elja heeft aan dit product in 2008 al aandacht besteed.

De goedkoopste methode is een slidebar, dit is een plaatje die je op je statief monteerd. Je camera bevestig je op de slidebar, je kan nu met je camera een opname links maken, verplaats de camera middels de slider naar rechts en maak de tweede opname.

Slidebar voor stereografie


Anaglyf
Een anaglyf is een afbeelding die wordt opgebouwd vanuit de twee opnames die je hebt gemaakt van één onderwerp. Het zijn twee verschoven afbeeldingen waarbij voor het linkeroog rood wordt gebruikt en voor het rechteroog cyaan. Wanneer je nu een bril op doet met een rood en een cyaan glas erin krijg je een 3D beeld te zien.

Anaglyf


Door het gebruik van de kleur rood en cyaan is deze methode niet altijd geschikt voor iedere kleurenfoto. Foto's met veel rood erin kan je het beste omzetten naar een monochrome opname, het beeld wordt anders te onrustig voor de kijker. Om je foto's om te zetten naar een anaglyf kan je gebruik maken van de freeware Anaglyph Maker, er zijn ook plugins (of simpele tutorials) beschikbaar voor Photoshop en Gimp.

Software, producten en informatie:
- Fotografie in 3D
- Anaglyph Maker
- Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Geri van den Boom

Over de auteur

Geri heeft een grafische opleiding genoten en is daarna in de fotohandel terecht gekomen. Daarna heeft ze in een foto vaklab en een tijdje als zelfstandig bruidsfotograaf gewerkt. Met ruim 15 jaar ervaring en haar opleiding reportage fotografie aan de Fotovakschool heeft Geri dus meer dan voldoende te vertellen.

13 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 28 januari 2010 om 23:05  | reageer

    Ik heb een paar jaar terug ook eens gespeeld met anaglyf foto's. Best leuk om eens te doen. Overigens heb ik alleen een tiental van die brilletjes aangeschaft en verder geen handige accessoires. Door gewoon twee foto's vlak achter elkaar te maken waarbij je de camera 6 centimeter opzij verplaatst kun je al prima resultaten bereiken.

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 29 januari 2010 om 06:45  | reageer

    Leuk artikel over een techniek die nog steeds niet het grote publiek heeft bereikt. Dat kan natuurlijk gaan veranderen. Foto 1 is prachtig door de tijdsgeest die het uitstraalt. Voordat ik me verlies in stereofotografie ga ik eerst de AF fusion techniek uitdiepen waarmee je een groter scherp gebied kunt creëren door beelden met verschillende scherpstelpunten samen te voegen.

  3. Geri
    Profiel Geri schreef op vrijdag 29 januari 2010 om 10:40  | reageer

    In April hebben we een clubexpositie en het lijkt mij leuk om een Anaglyf op te hangen tussen mijn foto's. Dus ik ben hier weer mee experimenteren. Wellicht dat er na het 3D succes Avatar in de bioscoop er ook weer wat meer interesse voor 3D binnen de fotografie ontstaat.

  4. Robbie Veldwijk
    Profiel  Robbie Veldwijk schreef op vrijdag 29 januari 2010 om 11:42  | reageer

    Dit zijn leuke dingen om mee te spelen dat zeker! Ik heb er nog wel eens aan gedacht om er wat mee te gaan doen. Maar ik ben bang dat het bereik van je foto (mensen die er naar kijken) dan zo laag is. Mits natuurlijk wanneer je het als 3D zou exposeren en dan brilletjes erbij hebt (is ook wel weer leuk).

  5. discocandy
    Profiel discocandy schreef op vrijdag 29 januari 2010 om 12:59  | reageer

    Zeer leuk artikel. Zelf heb ik er ook me geexperimenteerd maar nooit mee verder gegaan.
    colega panograaf Wim Koornneef heeft dit ook gedaan met 360 panoramas.
    Een voorbeeld van zijn werk vind je hier:

    - kleurenversie
    - zwartwit versie


    En hier een Engelse uitleg hoe het gedaan is.

  6. Geri
    Profiel Geri schreef op vrijdag 29 januari 2010 om 13:39  | reageer

    Ja uiteraard leg ik wat brilletjes neer bij de expositie. Alleen maar een anaglyf ophangen zonder die goed te kunnen bekijken heeft geen zin.

  7. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 29 januari 2010 om 14:36  | reageer

    Sony is al geruime tijd bezig met 3D Alpha's

  8. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op vrijdag 29 januari 2010 om 19:28  | reageer

    Is zeker erg gaaf ben benieuwd waar de fabrikanten nog mee komen.

  9. Geri
    Profiel Geri schreef op zaterdag 30 januari 2010 om 10:47  | reageer

    Wat ik zo lees over de 3D alpha gaat Sony het wat groter aanpakken als Fuji Het blijft echter een afweging of je wil investeren in zo een systeem, als het aanslaat bij een breed publiek wordt het pas interessant.

  10. Arno
    Profiel  Arno schreef op zaterdag 30 januari 2010 om 18:17  | reageer

    Wij werken al geruime tijd met 3d techniek voor bruidsfotografie, we zijn begonnen met een tweetal aan elkaar gekoppelde 20d's die we gesynchroniseerd hebben en nu werken we met een nieuw systeem. Het is gewoon leuk om het bruidspaar een 3d foto met een brilletje te overhandigen.

  11. onem
    Profiel  onem schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 17:06  | reageer

    Mensen zijn echt verrast met een 3D foto, zoals Arno al aangaf maken wij 3D foto's van het bruidspaar of de bruidsauto. Met een luxe bril zijn deze foto's werkelijk fantastisch te bekijken en dit is zeker een leuke aanvulling op een bruidsreportage

  12. ELR
    Profiel ELR schreef op donderdag 2 februari 2012 om 11:56  | reageer

    In Het Utrechts Archief is tot augustus 2012 een tentoonstelling over stereofotografie, getiteld Utrecht 3D (gratis). Je kunt er 3D-beelden zien van meer dan 150 jaar oud. Het Utrechts Archief heeft een bijzondere collectie van deze 'stereofoto's' uit de 19e en 20ste eeuw.
    Op 21, 22 en 23 februari kunnen bovendien kinderen vanaf 10 jaar een 2 uur durende workshop stereofografie volgen (kosten 3 euro). Zie: www.hetutrechtsarchief.nl

  13. jan
    Profiel jan schreef op zondag 26 maart 2017 om 21:01  | reageer

    Ik maak al heel wat jaren stereofoto's. En wil daar iets over schrijven. Ik heb een Loreo, die veel tegenvalt. Ik kocht hem omdat hij altijd synchroon is, maar scherpte valt tegen en dikwijls die zwartachtige randen. Daarom bouwde ik twee Canon A470 aan elkaar, deze combinatie was redelijk synchroon en beelden scherp. Bij uit zoemen waren de beelden niet van gelijke grootte. Na 6 jaar een van de toestellen kapot en niet meer te koop. Ik kocht twee Ixus 185 en bouwde die aan elkaar. Resultaat goed. Alleen jammer, de accu'tjes zitten in de onderkant. Daardoor moet ik de toestellen telkens er uit halen om op te laden. Ook kan ik niet bij het handeltje waarmee "tele" kan worden gebruikt. Toestellen staan verticaal wat mij het gunstigst lijkt. Voor kortbij zelf een schuifje gemaakt (kost alleen wat arbeid en een stukje afvalhout), ook weer voor verticale opstelling.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.789 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord