Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Tip: Kill your darlings

dinsdag 28 december 2021, 20:20 door | 3.411x gelezen | 0 reacties

Kill your darlings. Misschien wel n van de meest gebruikte termen binnen fotoclubs en workshops. Maar hoe doe je dat precies, je darlings killen? Ik omschrijf 3 manieren, begeleid door mijn eigen darlings (die dus nu dood zijn).

Wat zijn darlings?


Eerst maar even de definitie die ik hanteer voor darlings. Dat zijn beelden waar je direct blij mee bent. Je krijgt een klein shotje dopamine en vlak nadat je het beeld hebt gemaakt deel je het op Instagram, laat je het zien aan je vrienden of druk je het af. Misschien wel alledrie.

Straatfotografie


Waarom moeten je darlings dood?


Maar als jouw beeld zo'n succes is, waarom moet 'ie dan weg?

Dat ligt iets genuanceerder. Jouw eerste oordeel over de foto (gebaseerd op dat dopamineshotje) is namelijk gemankeerd. Er moet nog een stap n dat eerste shotje komen alvorens je bepaalt of een beeld mag blijven. Dat heeft alles te maken met de volgende quote:

The difference between a professional and an amateur: the professional shoots far more images, but shows people far fewer.

Die professional heeft dus op grote schaal lopen killen. Ergens onderweg zijn er talloze beelden afgevallen, verdwenen, gedelete. Ook de darlings. Jist de darlings misschien wel.

Er is dus een tussenstap nodig. Maar hoe ziet die eruit? Ik heb er talloze uitgeprobeerd. Hieronder vind je mijn drie favorieten.

1. Omring je met je (fysieke) foto's


Print je foto's en hang ze op. Ik heb een flinke magnetische plaat in mijn woonkamer hangen waarop ik mijn darlings hang. De meesten halen het einde van de maand niet. Ze vervelen me voortijdig. Of ik zie ineens een onvolkomenheid die ik bij eerste aanschouwing niet zag.

Straatfotografie


2. Maak een levend portfolio


Ik vond het woord portfolio altijd angstaanjagend. Het klonk zo groots. Totdat ik ergens las dat je ook gewoon je 15 beste beelden kunt printen en in een leuk kartonnen doosje kunt stoppen.

Telkens als je een nieuw beeld erbij wil doen, moet er eentje weg. De kunst is om eenheid te krijgen in die 15 beelden: wat vertellen ze samen over jouw blik op de wereld? Dit hoeft nog niet bij de eerste selectie zo te zijn, zoiets kan groeien met de tijd.

3. Denk in series


Bijna al mijn darlings zijn gesneuveld in series. Omdat ze niet voldoende bijdroegen aan het verhaal van de serie. Of omdat een ander beeld nt iets beter paste in het geheel. En de darling dan dubbelop zou zijn.

Straatfotografie


Mijn straatfotografie darlings


Ik kill mijn darlings op dagelijkse basis. Maar soms zijn er grotere maatregelen nodig.

Een voorbeeld: van 2014 tot 2018 was ik enkel bezig met straatfotografie. Maar langzaamaan verdwenen de dynamiek, de mensen en het beslissende moment uit mijn foto's.

Ik bewoog ongemerkt naar stedelijk landschap. Pas toen ik na enige tijd achterom keek, besefte ik dat ik geen straatfotograaf meer was.

En dus zijn die foto's geen onderdeel meer van mijn fotografische identiteit. Ik pleegde een grootscheepse killing. De beelden uit dit artikel waren ooit beelden waar ik trots op was. Nu niet meer, ze passen voor geen meter bij het werk dat ik nu maak.

Straatfotografie


Dat vind ik trouwens niet erg of jammer. Want in die jaren heb ik wel gewoon mijn blik getraind. Zonder al die gelopen kilometers, gemaakte beelden en nabewerkte bestanden had ik niet de werkwijze gehad die ik nu heb.

Kortom; je moet bezig blijven, nieuw werk maken. Alleen zo kom je erachter welke werk blijvend is, en wat de vuilnisbak in kan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord