Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Sonja van Driel

Tips voor een soepel verloop van huwelijksfotografie

maandag 28 juli 2014, 20:17 door | 10.642x gelezen | 6 reacties

Bruidsparen zijn geen professionele fotomodellen die zich met gemak laten fotograferen en op verzoek van de fotograaf een willekeurige gezichtsuitdrukking tevoorschijn toveren. Niet iedereen is fotogeniek en sommigen weten zich geen houding te geven voor de camera, of erger nog, ze verstijven!

Toch wordt van een bruidsfotograaf verwacht dat deze de fotosessie in goede banen leidt en dat het stel zonder geforceerde lachjes wordt afgebeeld. Het bruidspaar herkent zich graag terug in de gemaakte fotoserie, daarom is een natuurlijke uitstraling erg belangrijk. Maar hoe krijgt een fotograaf dat voor elkaar?

Mijn persoonlijke ervaring wijst uit dat het niet laten poseren van een bruidspaar helemaal niet moeilijk is. Eventuele vrees voor de camera verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra we met de sessie starten. Nooit vraag ik aan het bruidspaar of zij 'even willen lachen'. Het hoeft ook niet want die lach verschijnt vanzelf. Niet door iets grappigs te vertellen, ik zie mezelf namelijk niet als een grapjas, maar door een sfeer te creŽren waarbij zij vanzelf gaan (glim)lachen.

De opbouw van de fotosessie is een subtiel proces. Het gaat er om dat je als fotograaf iets in gang zet waardoor het stel vanzelf een natuurlijke gezichtsuitdrukking krijgt.

Hoe pak je het aan?


De volgende aanpak is erop gericht om een interactie uit te lokken waarbij een ontspannen sfeer wordt gecreŽerd, met als doel ongedwongen uitdrukkingen en natuurlijke poses te vangen.
 1. Laat het paar lopen
 2. Maak foto's van details
 3. Zorg voor interactie tussen bruid en bruidegom
 4. Maak portretfoto's

Sonja huwelijk 1

Bij aanvang van de sessie laat je het bruidspaar simpelweg lopen. Dergelijke foto's leveren prachtige beelden op en zij hebben niet het gevoel dat ze aan het poseren zijn. Dat is nog eens een makkelijk begin van de sessie.

Velen hebben de neiging om naar de grond te kijken tijdens het lopen. Op de foto ziet een naar beneden gericht gezicht er niet flatteus uit. Vraag het bruidspaar dan ook om naar elkaar te kijken en vang dat moment.

Sonja huwelijk 2

Daarna maak je foto's van details van het boeket, sieraden, delen van de jurk, schoenen, corsage, stropdas, trouwvervoer, manchetknopen en dergelijke. Terwijl zij in feite niets hoeven te doen, behalve dan even stil te staan, maak jij de foto's. Nog steeds heeft het paar niet het gevoel dat zij aan het poseren zijn.

Schijnt de zon volop op de trouwdag? Zoek dan liever een plek in de schaduw voor het maken van de detailfoto's. Zo voorkom je een (te) contrastrijke belichting of harde schaduwen.

Sonja huwelijk 3

Na de loop- en detailfoto's vraag je het bruidspaar zo dicht mogelijk bij elkaar te gaan staan. Niet om te poseren voor de camera maar om hun liefde voor elkaar en het plezier van het moment te vangen. Laat het stel met elkaar kletsen, in elkaars oor fluisteren of een kus op het voorhoofd geven. Doordat zij met elkaar bezig zijn hebben zij de camera nauwelijks in de gaten.

Bij de zogenaamde interactie-foto's hoef je niet altijd een situatie in scŤne te zetten. Er zijn vaak genoeg momenten die spontaan ontstaan. Door alert te reageren maak je zo de meest ongedwongen beelden.

Sonja huwelijk 5

Aan het einde van de fotosessie maak je de portretfoto's. In de camera kijken en poseren? Ja en nee. Als bruidsparen al het gevoel hebben dat er een camera op hen is gericht, dan is het bij het maken van de portretfoto's. Door ze te laten wennen aan de camera in de eerste drie onderdelen, voelen zij zich niet meer ongemakkelijk wanneer zij worden gefotografeerd.

Stemmingen en gevoelens reflecteren bij de meeste mensen in de ogen. Toeschouwers zien dat. Voel je je rot? Dan straal je dat uit. Voel je je blij? Dan ziet een ander dat ook. Omdat bruidsparen tijdens hun trouwdag in opperbeste stemming zijn is dat gunstig voor het maken van stralende portretten.

Immers, de uitstraling op het gezicht van mensen bepaalt grotendeels het resultaat van een portretfoto. Het contact tussen bruid en bruidegom is hierin van doorslaggevende betekenis.
Wanneer je de bruid (of bruidegom) fotografeert, vraag je de bruidegom (of bruid) om naast jou te gaan staan. Als zij, al dan niet op jouw verzoek, naar elkaar kijken komt die gelukkige blik vanzelf op het gezicht. Het enige dat jij dan hoeft te doen is deze met de camera te vangen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Sonja van Driel

Over de auteur

Sonja van Driel heeft jarenlang gefotografeerd voor uitgeverijen, bedrijven en bruidsparen in binnen- en buitenland. Zij geeft tegenwoordig trainingen en is de auteur van onder andere JA, Praktijkboek Hedendaagse Trouwfotografie en Flitsen met een Reportageflitser, van toevalstreffer naar voltreffer.

6 reacties

 1. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 29 juli 2014 om 11:28  | reageer

  Tip, koop een oud boekje over bruidsfotografie en je wordt wijzer, koop een boekje van de hedendaagse schrijvers en je weet het dan net niet?

 2. Klaas Jager
  Klaas Jager schreef op dinsdag 29 juli 2014 om 12:41  | reageer

  Zeer waardevolle informatie, hier zat ik echt op te wachten.
  Bedankt voor de geweldige tips

 3. marlies
  marlies schreef op woensdag 30 juli 2014 om 14:15  | reageer

  geer welk boekje raad je aan?

 4. Hannie
  Hannie schreef op woensdag 30 juli 2014 om 18:53  | reageer

  Bedankt voor de geweldige tips. Weten jullie ook te vertellen welke lensen je het beste kunt gebruiken.

 5. Sonja van Driel
  Sonja van Driel schreef op donderdag 31 juli 2014 om 09:55  | reageer

  @Hannie, ik werk met 12-24mm en 24-70mm F2.8. Beide lenzen gebruik ik even vaak. Anderen werken wellicht liever met een telelens. Iedere bruidsfotograaf heeft immers zijn/haar eigen voorkeur van werken.

 6. Tonny
  Tonny schreef op zaterdag 2 augustus 2014 om 10:22  | reageer

  Leuk geschreven stukje waar zeker nuttige tips instaan vooral die opbouw. Tanks. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord