Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Tips voor het gebruik van de Canon 5D mark III

maandag 11 maart 2013, 23:47 door | 44.120x gelezen | 17 reacties

De Canon 5D mark III is, ondanks zijn stevige prijs, een populaire camera. Veel gebruikers zullen nooit volledig gebruik maken van alle mogelijkheden. In dit artikel een aantal tips om meer uit jouw Canon 5D mark III te halen.

Eerste instellingen


Wanneer je de camera voor het eerst opstart wordt je gevraagd om datum, tijd en tijdzone. Het is hier ook handig om in te stellen dat de zomer en wintertijd aanpassingen automatisch gedaan worden. Dat voorkomt dat je het twee maal per jaar vergeet.

Hierna is het sim om direct jouw copyright informatie in te stellen. In elke foto wordt dan direct jou naam weggeschreven. Dat kan altijd handig zijn indien je ooit moet laten zien dan een foto daadwerkelijk van jou is. Je vind deze instelmogelijkheid onder het vierde tabblad (de sleutel) op de vierde pagina onder 'Copyright information'.

Wat ik zelf erg vervelend vind als standaard instelling is het verspringen per tien foto's wanneer je tijdens het terugkijken aan het bovenste wieltje draait. Ik stel deze graag in op 'verspringen met 1 foto'. Je vind deze mogelijkheid onder het derde tabblad (play) op de tweede pagina onderaan.

Canon 5D mark III - back

Instellingen wijzigen via de Quick control knop


De Quick control knop zit rechts achter op je camera. Wanneer je hier op drukt kom je in een scherm waarbij je instellingen van je camera kunt aanpassen. Onder andere de lichtgevoeligheid en de belichtingscompensatie en afhankelijk van de modus die je gebruikt ook de sluitertijd en het diafragma.

Je kunt deze manier als handig alternatief gebruiken om deze instellingen naar je wens te zetten. Persoonlijk vind ik de specifieke knopjes die hiervoor bedoeld zijn prettiger, maar er is een situatie waarin de Quick control wel echt zijn voordeel heeft: als het donkerder is. Je doet de instellingen immers via je display.

Overbelichtingswaarschuwing


De overbelichtingswaarschuwing (ook wel highlight alerts of 'the blinkies') geeft bij het terugkijken van je foto's aan welke delen uitgebeten zijn. Dit is handig om snel te zien of belangrijke delen in je foto niet verloren zijn gegaan. Zoja; snel nog een tweede foto nemen.

Helaas zorgen de knipperende witte pixels op je display er ook voor dat je de foto zelf niet meer zo goed kunt bekijken als normaal. Ik heb de Highlight alert daarom in mijn 'my menu' tabblad gezet. Zo kan ik hem vlug even uitschakelen wanneer ik foto's aan anderen achter op mijn camera wil laten zien. Dat kijkt een stuk prettiger.

Gebruik geen SD cards


Wanneer je de maximale prestaties van je camera nodig hebt, gebruik dan alleen een Compact Flash geheugenkaart en laat het SD slot leeg. Dit geldt dus voornamelijk wanneer je video gaat schieten of wanneer je veel foto's snel achter elkaar wilt gaan nemen (bijvoorbeeld bij sportfotografie).

Het SD geheugenkaart slot op de Canon 5D mark III is namelijk aanzienlijk langzamer dan zou kunnen. Je hebt dan ook weinig aan de allersnelste SD geheugenkaartjes. Steek dat geld dus liever in wat extra (vlotte) Compact Flash geheugenkaarten.

Heb je wat minder haast (bijvoorbeeld bij landschaps- of portretfotografie) dan kan je wel gerust gebruik maken van het tweede slot. Je kunt de camera hier op verschillende manier mee om laten gaan. Zo kun je het zo instellen dat de camera verder werkt op de SD kaart nadat de CF vol is. Ook kun je bijvoorbeeld een RAW bestand naar de CF schrijven terwijl je een kleine Jpeg versie op de SD kaart laat schrijven.

Het Secure Digital slot is daarnaast ook prima geschikt om met Wifi SD cards te werken. Hiermee voeg je draadloze bestandsoverdracht aan je camera toe. Wanneer je de EyeFi gebruikt krijg je hiervoor zelfs extra opties in je menu.

Canon 5D mark III - slots

Hulplijnen in de zoeker


Houd je graag je horizon recht in je foto, dan is het slim om de hulplijnen in de zoeker aan te zetten. Met de hulplijnen kun je gemakkelijker zien welke lijnen er recht staan in de foto die je gaat nemen. Je vind deze optie in het instellingen tabblad (de sleutel, het vierde tabblad) op pagina twee onderaan onder de naam 'VF grid display'.

Multi-function knop toewijzen


De Canon 5D mark III heeft een multi-function knop net naast de ontspanknop zitten. Je kunt hier een aantal functies aan toewijzen via de Custom Functions tab (vijfde tabblad, met het kleine camera icoontje). Op de tweede pagian vind je onderaan 'Custom controls'. Wanneer je deze selecteert kun je allerlei functies toewijzen aan de knoppen op je camera.

De Multi function knop vind je in de tweede kolom bovenaan. Wanneer je deze selecteert krijg je een aantal mogelijke functies te zien die je aan de knop kunt toewijzen. Handig is het vastzetten van de (flits)belichting bijvoorbeeld.

Custom settings modes


Zijn er instellingen die je vaak gebruikt voor een specifiek type foto? Je kunt deze vooraf rustig instellen in de drie custom settings modes op je programmavoorkeuze knop. Wanneer je deze modes gebruikt krijg je direct alle instellingen zoals je die ingesteld hebt.

Instellen van een custom mode doe je door je camera helemaal in te stellen zoals je die wilt gaan opslaan. Vervolgens ga je naar het menu en dan naar het vierde tabblad (de sleutel). Hier kies je de vierde pagina. Bovenaan vind je 'Custom shooting mode (C1-C3). Selecteer deze en druk nogmaals op SET (bij Register settings). Kies hier de mode welke je wilt gebruiken; C1, C2 of C3.

Nadat je de instellingen opgeslagen hebt onder één van de drie Custom modes kun je die via het programma voorkeuze wieltje snel terugroepen. Als je in één van die modes zit kun je rustig een aanpassing doen in de settings; deze worden niet opgeslagen voor een volgende keer dat je de camera weer in dezelfde modes zet.

Canon 5D mark III

Folders aanmaken


Wanneer je foto's maakt worden deze altijd in één en dezelfde folder geplaatst. In veel gevallen is dat makkelijk, maar soms kan het ook handig zijn om juist met meerdere folders te werken. Je kunt bijvoorbeeld een folder gebruiken om meerdere shoots op hetzelfde geheugenkaartje makkelijk uit elkaar te houden.

Je vind het aanmaken van de folder in het vierde tabbald (de sleutel) op de eerste pagina bovenaan. In het menu waar je nu komt klik je 'folder' aan. Hier kun je 'Create folder' aanklikken om een nieuwe folder aan te maken. Foto's die je dan maakt worden in de nieuwe map geplaatst.

Helaas kun je zelf verder geen invloed uitoefenen op de naamgeving; hij telt er elke keer gewoon één cijfer bij op. Gebruik je deze optie dan is het slim om hem in het 'my menu' te plaatsen.

Silent mode


De Canon 5D mark III is op zich geen hele luidruchtige camera. Ik ben echter behoorlijk fan van de handige 'silent mode' die op de camera zit. Hierdoor wordt het maken van een foto een stukje stiller. In deze mode kun je in nog 'maar' drie foto's per seconde schieten, maar voor veel fotografen is dit geen probleem.

Je kunt in de stille modes veel makkelijker foto's maken zonder direct op te vallen. Zeker in stille ruimtes zoals een kerk is dit een ideale mogelijkheid. Ik heb hem standaard aanstaan. Klik bovenop je camera op de 'AF drive' knop en draai aan het wieltje achterop de camera om de stille mode te kiezen. Het is het vierkantje met de S ernaast.

Jouw tip?


Uiteraard zijn we erg benieuwd naar jouw tip om het werken met de Canon 5D mark III sneller en prettiger te maken! Geef jouw tip(s) in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Brian
  Brian schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 09:49

  Mooi stukje over de 5DmkIII.
  Het enige wat ik niet helemaal met je eens ben is het stukje waarin je het gebruik van SD kaarten afraad voor video. Video is bij uitstek geschikt voor de SD kaart, terwijl je foto's liever naar de CF kaart schiet. De reden hiervoor is heel erg eenvoudig, bij video weet je precies met welke bandbreedte de camera werkt, en daarvoor zijn zelfs in de All-I mode, SD geheugenkaarten gewoon prima geschikt.

  Dit in tegenstelling tot foto's die je in een burst maakt. In dat geval weet je namelijk niet hoeveel data er geschoten wordt (dat wordt namelijk per foto steeds meer, en de omvang verschilt ook nog eens per foto), dus dan wil je gebruik maken van je snelste geheugenkaart om zo snel mogelijk de buffer weer leeg te hebben.

  Ergo, ik zou de SD kaart alleen maar gebruiken voor video en eventueel JPG foto's die je met een Eye-Fi of Toshiba SD geheugenkaart wilt versturen, en ik zou de RAW files lekker naar de CF kaart schrijven.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 10:00

  @Brian; wat ik begrepen heb is dat wanneer je een SD kaartje in de 5D mark III stopt; de camera zowel naar CF als naar SD met een maximale snelheid van 133x kan schrijven. Wellicht is dit voldoende voor video en levert het inderdaad geen problemen op. Ik werk zelf eigenlijk bijna nooit met video, dus daar weet ik even niet genoeg van.

 3. Bram Bovens Fotografie
  Profiel Bram Bovens Fotografie schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 11:45

  Persoonlijk vond ik de zoom functie bij het terugkijken van de 5D Mark II handiger met de knoppen bij je duim. Om dit enig sinds te evenaren kun je de set button toewijzen om als je aan het terug kijken bent in de zoom modus te komen net zoals de zoom knop links doet. Je zoomt dan nog steeds in en uit met je main dial bovenop de camera maar wat ik persoonlijk prettiger vindt is dat je dan met de rechterhand kunt blijven werken. Overigens als je ver in gezoomd bent en je wilt direct weer de foto op het formaat hebben dat hij volledig op je scherm past dan kun je op dezelfde knop drukken waarmee je normaal de foto's terug kijkt, de play knop met dat driehoekje, geen idee hoe ze hem eigenlijk noemen in de handleiding want heb nog niet in de handleiding zelf gekeken.

  Voor de videografen of gewoon in zijn algemeenheid als je hem wel eens gebruikt om te filmen: zet je geluid eens op Manual waardoor je het geluids niveau zelf in de hand hebt waardoor als jouw onderwerp even stil is de camera niet het achtergrond geluid gaat versterken. Als je aan het opnemen bent kun je op de Q (Quick menu) knop drukken waardoor je bepaalde instellingen: het geluid niveau, iso, sluiter en diafragma kunt aanpassen op een stille manier. Je kunt namelijk in plaats van aan het instel wiel op de achterkant te draaien om een niveau te veranderen ook gewoon op dat wiel aan de achterkant in de vier richtingen naar boven, beneden, links en rechts gewoon aanraken alsof het een touchscreen is, daar zitten namelijk als je op aan het nemen bent, en ook echt alleen als je aan het opnemen bent, aanraak gevoelige plekjes waardoor je de instellingen aan kunt passen zonder dat je een klik geluid krijgt in je audio.

  Zoek je een bepaalde instelling in je camera maar kun je hem niet vinden en ook in de handleiding niet of wil je het gewoon wat makkelijker doen? Download op Canon de digitale PDF versie van de handleiding en je kunt de zoekfunctie van het PDF programma, Adobe reader bijvoorbeeld, gebruiken door 'CTRL + F' te gebruiken om naar een specifiek woord te zoeken.

  Wat betreft eerder genoemde SD kaartjes 'probleem'. Ik heb ten alle tijden een CF kaart en een SD kaart als backup in de camera zitten. Het is niet zozeer deze factor die bepaald hoelang de burst van je camera is maar de instelling van hoe de camera deze kaartjes moet gebruiken. Als ik snelle burst RAW wil schieten dan schakel ik de SDkaart uit of gebruik ik deze als overflow en dan behaal ik ineens een burst van 14 ipv 8 RAW bestanden. Mocht ik meer zekerheid willen hebben (bruiloften bijvoorbeeld) dan zet ik de instelling zo dat hij de RAW bestanden naar zowel de CF als de SD kaart zet omdat snelheid dan niet zo belangrijk is maar de backup wel mocht een van de kaarten corrupted raken wat kan gebeuren heb je de ander nog. Maak ik foto's voor mijzelf privé of van van een evenement (verjaarden etc.) of iets dergelijks dan stel ik hem in dat hij op de CF kaart de RAW bestanden zet en op de SD JPEG's waarmee ik meestal de JPEGs gebruik maar misschien in een enkele foto in de RAW toch even iets wil aanpassen. Dit zijn geen standaard regels voor mijzelf, ligt er aan wat ik fotografeer en het belang dat een foto in RAW of JPEG staat om achteraf meer mee te kunnen doen en of de burst echt belangrijk is. Dit kun je dus regelen in het camera menu en dat scheelt je fysiek de kaart te moeten verwijderen waar met name de contacten van de SD kaartjes en het spring mechanisme in de camera toch van kunnen lijden op de langere termijn. Daarnaast hoef je de kaart niet weg te stoppen en te onthouden waar je hem ook alweer had gelaten en is de kans dat je hem kwijt raakt dus ook velen malen kleiner.

  Verder zijn er enige vormen van Autofocus die ik niet gebruik zoals de center AF met daaromheen gekaderde 8 punten. Deze schakel ik dan ook uit in het menu, scheelt je weer een keer de MF-n knop indrukken als je door je AF selectie bladert.

  Ook de maximum te gebruiken automatische ISO heb ik anders ingesteld. Als ik op een feestje ben vind ik het niet zo erg dat er een hoge ISO wordt gebruikt omdat de ruis mij dan niet zoveel uitmaakt terwijl ik voor een bruiloft de limiet liever op 6400 of een stapje hoger zet. Ik schiet persoonlijk graag met auto ISO in sommige situaties waarin de belichting nog wel eens wil veranderen maar ik wel graag met bijvoorbeeld f/2.8 werk en een sluiter van bijvoorbeeld 1/60 of 1/160 vanwege de lens of de snelheid waarmee het onderwerp beweegt, dat de ISO zich dan zelf aanpast vind ik prettig, dit miste ik bij de 5D Mark II want die ging in de M stand maar tot ik meen ISO 400 als je die op Auto zette.

  De instellingen van een camera zijn natuurlijk erg persoonlijk maar dit helpt mij wel een voor mij makkelijkere bediening van de camera te hebben.

  Hopelijk dat iemand iets met deze ervaringen van mij kan, zou natuurlijk heel mooi zijn.

 4. Wim
  Wim schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 13:22

  Zelf gebruik ik deze camera vooral voor concertfotografie. Ik kan de iso nu flink wat oprekken zonder enkel ruis over te houden.

  De beschreven tips in 't artikel en commentaren sluiten wel aan bij mijn ervaringen met dit toestel.

  Ik heb autofocus-scherpstellen en lichtmeting los gekoppeld. Dat vermijd 2 keer scherpsteltijd.
  Ook heb ik een focuspunt vast gezet in elke richting en dat toegewezen aan een knop.
  Vergt wel enige tijd om de knoppen in je vingers te krijgen vrolijk

  Een groot minpunt is het zwart autofocus punt. In een donker gat, wat concertfotografie tegenwoordig veel is, zie je dus niet goed meer waar je op aan het focussen bent.
  Ik schiet wel voornamenlijk in ai servo, bij ai focus knippert ie wel even rood als hij op scherp staat.
  Dit zou opgelost worden bij een volgende firmware update, naar men zegt ...

  De silent mode vind ik vooral handig bij vogelfotografie. Staat de camera op gewoon; klik en de vogel is gaan vliegen. Letterlijk. In silent mode blijven ze dikwijls nog zitten.

  Veel succes en hopelijk hebben jullier er even veel pret van als ik.
  CreepingMackroki.be

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord