Tips voor het gebruik van de Canon 5D mark III
maandag 11 maart 2013, 23:47 door Elja Trum | 46.963x gelezen | 17 reactiesDe Canon 5D mark III is, ondanks zijn stevige prijs, een populaire camera. Veel gebruikers zullen nooit volledig gebruik maken van alle mogelijkheden. In dit artikel een aantal tips om meer uit jouw Canon 5D mark III te halen.
Eerste instellingen
Wanneer je de camera voor het eerst opstart wordt je gevraagd om datum, tijd en tijdzone. Het is hier ook handig om in te stellen dat de zomer en wintertijd aanpassingen automatisch gedaan worden. Dat voorkomt dat je het twee maal per jaar vergeet.
Hierna is het sim om direct jouw copyright informatie in te stellen. In elke foto wordt dan direct jou naam weggeschreven. Dat kan altijd handig zijn indien je ooit moet laten zien dan een foto daadwerkelijk van jou is. Je vind deze instelmogelijkheid onder het vierde tabblad (de sleutel) op de vierde pagina onder 'Copyright information'.
Wat ik zelf erg vervelend vind als standaard instelling is het verspringen per tien foto's wanneer je tijdens het terugkijken aan het bovenste wieltje draait. Ik stel deze graag in op 'verspringen met 1 foto'. Je vind deze mogelijkheid onder het derde tabblad (play) op de tweede pagina onderaan.
Instellingen wijzigen via de Quick control knop
De Quick control knop zit rechts achter op je camera. Wanneer je hier op drukt kom je in een scherm waarbij je instellingen van je camera kunt aanpassen. Onder andere de lichtgevoeligheid en de belichtingscompensatie en afhankelijk van de modus die je gebruikt ook de sluitertijd en het diafragma.
Je kunt deze manier als handig alternatief gebruiken om deze instellingen naar je wens te zetten. Persoonlijk vind ik de specifieke knopjes die hiervoor bedoeld zijn prettiger, maar er is een situatie waarin de Quick control wel echt zijn voordeel heeft: als het donkerder is. Je doet de instellingen immers via je display.
Overbelichtingswaarschuwing
De overbelichtingswaarschuwing (ook wel highlight alerts of 'the blinkies') geeft bij het terugkijken van je foto's aan welke delen uitgebeten zijn. Dit is handig om snel te zien of belangrijke delen in je foto niet verloren zijn gegaan. Zoja; snel nog een tweede foto nemen.
Helaas zorgen de knipperende witte pixels op je display er ook voor dat je de foto zelf niet meer zo goed kunt bekijken als normaal. Ik heb de Highlight alert daarom in mijn 'my menu' tabblad gezet. Zo kan ik hem vlug even uitschakelen wanneer ik foto's aan anderen achter op mijn camera wil laten zien. Dat kijkt een stuk prettiger.
Gebruik geen SD cards
Wanneer je de maximale prestaties van je camera nodig hebt, gebruik dan alleen een Compact Flash geheugenkaart en laat het SD slot leeg. Dit geldt dus voornamelijk wanneer je video gaat schieten of wanneer je veel foto's snel achter elkaar wilt gaan nemen (bijvoorbeeld bij sportfotografie).
Het SD geheugenkaart slot op de Canon 5D mark III is namelijk aanzienlijk langzamer dan zou kunnen. Je hebt dan ook weinig aan de allersnelste SD geheugenkaartjes. Steek dat geld dus liever in wat extra (vlotte) Compact Flash geheugenkaarten.
Heb je wat minder haast (bijvoorbeeld bij landschaps- of portretfotografie) dan kan je wel gerust gebruik maken van het tweede slot. Je kunt de camera hier op verschillende manier mee om laten gaan. Zo kun je het zo instellen dat de camera verder werkt op de SD kaart nadat de CF vol is. Ook kun je bijvoorbeeld een RAW bestand naar de CF schrijven terwijl je een kleine Jpeg versie op de SD kaart laat schrijven.
Het Secure Digital slot is daarnaast ook prima geschikt om met Wifi SD cards te werken. Hiermee voeg je draadloze bestandsoverdracht aan je camera toe. Wanneer je de EyeFi gebruikt krijg je hiervoor zelfs extra opties in je menu.
Hulplijnen in de zoeker
Houd je graag je horizon recht in je foto, dan is het slim om de hulplijnen in de zoeker aan te zetten. Met de hulplijnen kun je gemakkelijker zien welke lijnen er recht staan in de foto die je gaat nemen. Je vind deze optie in het instellingen tabblad (de sleutel, het vierde tabblad) op pagina twee onderaan onder de naam 'VF grid display'.
Multi-function knop toewijzen
De Canon 5D mark III heeft een multi-function knop net naast de ontspanknop zitten. Je kunt hier een aantal functies aan toewijzen via de Custom Functions tab (vijfde tabblad, met het kleine camera icoontje). Op de tweede pagian vind je onderaan 'Custom controls'. Wanneer je deze selecteert kun je allerlei functies toewijzen aan de knoppen op je camera.
De Multi function knop vind je in de tweede kolom bovenaan. Wanneer je deze selecteert krijg je een aantal mogelijke functies te zien die je aan de knop kunt toewijzen. Handig is het vastzetten van de (flits)belichting bijvoorbeeld.
Custom settings modes
Zijn er instellingen die je vaak gebruikt voor een specifiek type foto? Je kunt deze vooraf rustig instellen in de drie custom settings modes op je programmavoorkeuze knop. Wanneer je deze modes gebruikt krijg je direct alle instellingen zoals je die ingesteld hebt.
Instellen van een custom mode doe je door je camera helemaal in te stellen zoals je die wilt gaan opslaan. Vervolgens ga je naar het menu en dan naar het vierde tabblad (de sleutel). Hier kies je de vierde pagina. Bovenaan vind je 'Custom shooting mode (C1-C3). Selecteer deze en druk nogmaals op SET (bij Register settings). Kies hier de mode welke je wilt gebruiken; C1, C2 of C3.
Nadat je de instellingen opgeslagen hebt onder één van de drie Custom modes kun je die via het programma voorkeuze wieltje snel terugroepen. Als je in één van die modes zit kun je rustig een aanpassing doen in de settings; deze worden niet opgeslagen voor een volgende keer dat je de camera weer in dezelfde modes zet.
Folders aanmaken
Wanneer je foto's maakt worden deze altijd in één en dezelfde folder geplaatst. In veel gevallen is dat makkelijk, maar soms kan het ook handig zijn om juist met meerdere folders te werken. Je kunt bijvoorbeeld een folder gebruiken om meerdere shoots op hetzelfde geheugenkaartje makkelijk uit elkaar te houden.
Je vind het aanmaken van de folder in het vierde tabbald (de sleutel) op de eerste pagina bovenaan. In het menu waar je nu komt klik je 'folder' aan. Hier kun je 'Create folder' aanklikken om een nieuwe folder aan te maken. Foto's die je dan maakt worden in de nieuwe map geplaatst.
Helaas kun je zelf verder geen invloed uitoefenen op de naamgeving; hij telt er elke keer gewoon één cijfer bij op. Gebruik je deze optie dan is het slim om hem in het 'my menu' te plaatsen.
Silent mode
De Canon 5D mark III is op zich geen hele luidruchtige camera. Ik ben echter behoorlijk fan van de handige 'silent mode' die op de camera zit. Hierdoor wordt het maken van een foto een stukje stiller. In deze mode kun je in nog 'maar' drie foto's per seconde schieten, maar voor veel fotografen is dit geen probleem.
Je kunt in de stille modes veel makkelijker foto's maken zonder direct op te vallen. Zeker in stille ruimtes zoals een kerk is dit een ideale mogelijkheid. Ik heb hem standaard aanstaan. Klik bovenop je camera op de 'AF drive' knop en draai aan het wieltje achterop de camera om de stille mode te kiezen. Het is het vierkantje met de S ernaast.
Jouw tip?
Uiteraard zijn we erg benieuwd naar jouw tip om het werken met de Canon 5D mark III sneller en prettiger te maken! Geef jouw tip(s) in de reacties.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
17 reacties
-
Brian schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 09:49 | reageer
Mooi stukje over de 5DmkIII.
Het enige wat ik niet helemaal met je eens ben is het stukje waarin je het gebruik van SD kaarten afraad voor video. Video is bij uitstek geschikt voor de SD kaart, terwijl je foto's liever naar de CF kaart schiet. De reden hiervoor is heel erg eenvoudig, bij video weet je precies met welke bandbreedte de camera werkt, en daarvoor zijn zelfs in de All-I mode, SD geheugenkaarten gewoon prima geschikt.
Dit in tegenstelling tot foto's die je in een burst maakt. In dat geval weet je namelijk niet hoeveel data er geschoten wordt (dat wordt namelijk per foto steeds meer, en de omvang verschilt ook nog eens per foto), dus dan wil je gebruik maken van je snelste geheugenkaart om zo snel mogelijk de buffer weer leeg te hebben.
Ergo, ik zou de SD kaart alleen maar gebruiken voor video en eventueel JPG foto's die je met een Eye-Fi of Toshiba SD geheugenkaart wilt versturen, en ik zou de RAW files lekker naar de CF kaart schrijven. -
Elja Trum schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 10:00 | reageer
@Brian; wat ik begrepen heb is dat wanneer je een SD kaartje in de 5D mark III stopt; de camera zowel naar CF als naar SD met een maximale snelheid van 133x kan schrijven. Wellicht is dit voldoende voor video en levert het inderdaad geen problemen op. Ik werk zelf eigenlijk bijna nooit met video, dus daar weet ik even niet genoeg van.
-
Bram Bovens Fotografie schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 11:45 | reageer
Persoonlijk vond ik de zoom functie bij het terugkijken van de 5D Mark II handiger met de knoppen bij je duim. Om dit enig sinds te evenaren kun je de set button toewijzen om als je aan het terug kijken bent in de zoom modus te komen net zoals de zoom knop links doet. Je zoomt dan nog steeds in en uit met je main dial bovenop de camera maar wat ik persoonlijk prettiger vindt is dat je dan met de rechterhand kunt blijven werken. Overigens als je ver in gezoomd bent en je wilt direct weer de foto op het formaat hebben dat hij volledig op je scherm past dan kun je op dezelfde knop drukken waarmee je normaal de foto's terug kijkt, de play knop met dat driehoekje, geen idee hoe ze hem eigenlijk noemen in de handleiding want heb nog niet in de handleiding zelf gekeken.
Voor de videografen of gewoon in zijn algemeenheid als je hem wel eens gebruikt om te filmen: zet je geluid eens op Manual waardoor je het geluids niveau zelf in de hand hebt waardoor als jouw onderwerp even stil is de camera niet het achtergrond geluid gaat versterken. Als je aan het opnemen bent kun je op de Q (Quick menu) knop drukken waardoor je bepaalde instellingen: het geluid niveau, iso, sluiter en diafragma kunt aanpassen op een stille manier. Je kunt namelijk in plaats van aan het instel wiel op de achterkant te draaien om een niveau te veranderen ook gewoon op dat wiel aan de achterkant in de vier richtingen naar boven, beneden, links en rechts gewoon aanraken alsof het een touchscreen is, daar zitten namelijk als je op aan het nemen bent, en ook echt alleen als je aan het opnemen bent, aanraak gevoelige plekjes waardoor je de instellingen aan kunt passen zonder dat je een klik geluid krijgt in je audio.
Zoek je een bepaalde instelling in je camera maar kun je hem niet vinden en ook in de handleiding niet of wil je het gewoon wat makkelijker doen? Download op Canon de digitale PDF versie van de handleiding en je kunt de zoekfunctie van het PDF programma, Adobe reader bijvoorbeeld, gebruiken door 'CTRL + F' te gebruiken om naar een specifiek woord te zoeken.
Wat betreft eerder genoemde SD kaartjes 'probleem'. Ik heb ten alle tijden een CF kaart en een SD kaart als backup in de camera zitten. Het is niet zozeer deze factor die bepaald hoelang de burst van je camera is maar de instelling van hoe de camera deze kaartjes moet gebruiken. Als ik snelle burst RAW wil schieten dan schakel ik de SDkaart uit of gebruik ik deze als overflow en dan behaal ik ineens een burst van 14 ipv 8 RAW bestanden. Mocht ik meer zekerheid willen hebben (bruiloften bijvoorbeeld) dan zet ik de instelling zo dat hij de RAW bestanden naar zowel de CF als de SD kaart zet omdat snelheid dan niet zo belangrijk is maar de backup wel mocht een van de kaarten corrupted raken wat kan gebeuren heb je de ander nog. Maak ik foto's voor mijzelf privé of van van een evenement (verjaarden etc.) of iets dergelijks dan stel ik hem in dat hij op de CF kaart de RAW bestanden zet en op de SD JPEG's waarmee ik meestal de JPEGs gebruik maar misschien in een enkele foto in de RAW toch even iets wil aanpassen. Dit zijn geen standaard regels voor mijzelf, ligt er aan wat ik fotografeer en het belang dat een foto in RAW of JPEG staat om achteraf meer mee te kunnen doen en of de burst echt belangrijk is. Dit kun je dus regelen in het camera menu en dat scheelt je fysiek de kaart te moeten verwijderen waar met name de contacten van de SD kaartjes en het spring mechanisme in de camera toch van kunnen lijden op de langere termijn. Daarnaast hoef je de kaart niet weg te stoppen en te onthouden waar je hem ook alweer had gelaten en is de kans dat je hem kwijt raakt dus ook velen malen kleiner.
Verder zijn er enige vormen van Autofocus die ik niet gebruik zoals de center AF met daaromheen gekaderde 8 punten. Deze schakel ik dan ook uit in het menu, scheelt je weer een keer de MF-n knop indrukken als je door je AF selectie bladert.
Ook de maximum te gebruiken automatische ISO heb ik anders ingesteld. Als ik op een feestje ben vind ik het niet zo erg dat er een hoge ISO wordt gebruikt omdat de ruis mij dan niet zoveel uitmaakt terwijl ik voor een bruiloft de limiet liever op 6400 of een stapje hoger zet. Ik schiet persoonlijk graag met auto ISO in sommige situaties waarin de belichting nog wel eens wil veranderen maar ik wel graag met bijvoorbeeld f/2.8 werk en een sluiter van bijvoorbeeld 1/60 of 1/160 vanwege de lens of de snelheid waarmee het onderwerp beweegt, dat de ISO zich dan zelf aanpast vind ik prettig, dit miste ik bij de 5D Mark II want die ging in de M stand maar tot ik meen ISO 400 als je die op Auto zette.
De instellingen van een camera zijn natuurlijk erg persoonlijk maar dit helpt mij wel een voor mij makkelijkere bediening van de camera te hebben.
Hopelijk dat iemand iets met deze ervaringen van mij kan, zou natuurlijk heel mooi zijn. -
Wim schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 13:22 | reageer
Zelf gebruik ik deze camera vooral voor concertfotografie. Ik kan de iso nu flink wat oprekken zonder enkel ruis over te houden.
De beschreven tips in 't artikel en commentaren sluiten wel aan bij mijn ervaringen met dit toestel.
Ik heb autofocus-scherpstellen en lichtmeting los gekoppeld. Dat vermijd 2 keer scherpsteltijd.
Ook heb ik een focuspunt vast gezet in elke richting en dat toegewezen aan een knop.
Vergt wel enige tijd om de knoppen in je vingers te krijgen
Een groot minpunt is het zwart autofocus punt. In een donker gat, wat concertfotografie tegenwoordig veel is, zie je dus niet goed meer waar je op aan het focussen bent.
Ik schiet wel voornamenlijk in ai servo, bij ai focus knippert ie wel even rood als hij op scherp staat.
Dit zou opgelost worden bij een volgende firmware update, naar men zegt ...
De silent mode vind ik vooral handig bij vogelfotografie. Staat de camera op gewoon; klik en de vogel is gaan vliegen. Letterlijk. In silent mode blijven ze dikwijls nog zitten.
Veel succes en hopelijk hebben jullier er even veel pret van als ik.
CreepingMackroki.be -
gast schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 18:03 | reageer
Bij de fotograven die iets verder zijn dan D5 II met video opnames is er een heuse aversie ontstaan tegen de Canon D5III,men wacht op de update dat men een raw file krijgt voor video of een High res.Persoonlijk denk ik niet dat ze dat gaan redden. IVM hun C100 en C300 die dat al heeft.
Tegenwoordig zijn de fotograven multi media gericht en ik vind dat je dit te weinig belicht.voor deze camera.
Wat Brian's zegt vind ik een beetje achterhaald omtrent de CD kaarten.
Ik had ook liever dat ze over gingen op een SSD opslag.Zoals sommige camera's hebben,Lees het artikel, "4K de dood van de fotografie", http://bit.ly/ZGaF0Q.
Neen Canon luistert niet meer naar de fotograven staat op mijn blog,http://bit.ly/14SFvF4.
-
Marcel schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 21:19 | reageer
Ik kan maar niet wennen aan de joystick voor de navigatie en ik krijg niet alle M-Fn functies ook geactiveerd. De 5D MKIII is de eerste camera waar ik het piepje heb aanstaan om de focus te bevestigen. Daar gaat de "silent shooting mode"
@Gast: ik stel mij bij "fotograven" altijd gaten in de grond voor met daarin grote aantallen foto's gestort.
CF kaarten zijn zeker niet achterhaald en XQD slaat nog niet aan. SSD zie ik alleen in professionele filmcamera's. Verder zijn CF en SSD in dezelfde wijze opgebouwd en alleen het formaat van SSD en de interface is anders.
Heeft Canon ooit wel geluisterd naar diegenen die hun producten kopen? -
Jean-Paul schreef op woensdag 13 maart 2013 om 13:57 | reageer
Direct een autofocuspunt selecteren? Schakel de "joystick" achter op de camera in als knop om dit zonder de tussenkomst van de standaardknop te doen. Eén druk op de joystick en je hebt weer het center autofocuspunt te pakken.
-
Brian schreef op woensdag 13 maart 2013 om 14:11 | reageer
@Gast: Wat is er achterhaald aan wat ik zeg over de geheugenkaarten?
U schrijft een hoop zinnen, maar eigenlijk niks zinnigs...
- Ik begeef mij door mijn werk zeer veel tussen professionele filmers die werken met de 5D camera's en ik ken er echt niet een met een aversie tegen de 5DmkIII.
- De door u genoemde update gaat geen RAW filmen mogelijk maken (daarvoor is de bandbreedte die de processoren in de camera hebben gewoon te klein), maar maakt het mogelijk een schone HDMI uitgang te krijgen zodat filmers met een losse recorder kunnen gaan werken om bijvoorbeeld in 4:2:2 op te nemen.
- De C100 en C300 zijn echt heel andere camera's die in geen opzicht te vergelijken zijn met de 5DmkIII.
- Elja's artikel gaat over tips voor de 5DmkIII, hij belicht geen gebruiksvorm maar mogelijkheden op de camera en vraagt gebruikers input aan de lezers.
- Hoe groot moet een 5DmkIII worden als er een SSD in moet passen?
- Canon luistert juist heel erg naar de fotografen, en ook naar de filmers. Vandaar dat ze hun eigen video markt zo zien teruglopen omdat hun filmende fotocamera's en foto objectieven zo goed zijn in verhouding met hun professionele video producten. -
eduardvanmil schreef op woensdag 13 maart 2013 om 19:45 | reageer
Een heel mooi artikel over een prachtige camera. Ik heb deze sinds vorig jaar juli en heb deze pas echt kunnen testen op mijn fotoshoot in Utah. De verbeteringen voor mij ten opzichte van de MK II heb ik geplaatst op mijn site.
De video modus gebruik ik (nog) niet, daar kan ik dus niets over zeggen.
De MK III heeft zoveel mogelijkheden dat ik ook altijd nog de handleiding bij me heb.
Wat mij heel erg bevalt is de batterijgrip, niet alleen voor die extra batterij maar ook voor de ergonomie en de verticale functies. De camera ligt veel beter in de hand, voor mij echt een aanrader. Omdat ik nog wel eens van lens wissel in moeilijke omstandigheden wordt de sensor wel erg gauw vuil (zal wel aan mij liggen). Deze kan vrij eenvoudig zelf worden gereinigd maar een review hierover zou welkom zijn. Ik hoor zoveel verschillende toepassingen!
Nogmaals dank Elja. Een beetje druk gehad maar zal je binnenkort weer eens verrassen met wat artikelen. Gr Eduard -
Martin schreef op donderdag 14 maart 2013 om 22:53 | reageer
Kan iemand mij het voordeel uitleggen van correctiegegevens voor Canon objectieven ingebouwd in deze camera? Lightroom kan dat namelijk ook, ook voor niet-Canon objectieven.
-
Brian schreef op vrijdag 15 maart 2013 om 01:00 | reageer
@Martin: Zouden het alleen de vaste gegevens zijn, zoals Lightroom die ook inderdaad heeft, dan zou het geen meerwaarde hebben. Als gebruiker van een 5DmkIII kun je echter ook correcties toepassen op bijvoorbeeld de scherpte instelling (back focus afstand) van een objectief. Deze instelling hoort dan ook tot de objectief-specifieke data in de camera.
-
Bram Bovens Fotografie schreef op donderdag 21 maart 2013 om 11:24 | reageer
Ik heb even wat getest omtrent het advies geen gebruik van de SD kaart te maken vanwege terug vallende snelheid:
Als je de foto's weg schrijft als RAW + JPEG, en dan maakt het niet uit of je RAW + JPEG naar dezelfde kaart weg schrijft of RAW naar de CF kaart en JPEG naar de SD kaart, moet de camera gewoon 2 keer rekenen op het verwerken en wegschrijven van een en dezelfde foto.
Als je echter naar beide kaarten RAW (hoge resolutie) weg schrijft omdat je een 1 op 1 back-up wilt hebben van de RAW bestanden is de burstrate namelijk nog steeds gewoon 14 beelden.
Het is dus geen probleem om de SD kaart als 1 op 1 back-up te gebruiken als je alleen RAW schiet of om de SD kaart als overflow te gebruiken, zolang je geen RAW + JPEG schiet is er namelijk niets aan de hand met de SD kaart.
Het probleem zit hem er niet in dat het SD kaart slot zoveel langzamer is maar dat de camera bij RAW + JPEG 2 bestanden van 1 foto moet verwerken waardoor de burstrate met de helft terugvalt naar 7 wat dus ook klopt. De camera verwerkt nog steeds 14 foto's alleen zijn het van 7 foto's één RAW en één JPEG bestand.
Of ik nu alleen maar RAW hoge resolutie naar: alleen een CF (400x), alleen een SD (class 10) of naar zowel CF als SD kaart schiet voor een 1 op 1 back-up blijft de burst 14 beelden.
Ga je RAW + JPEG schieten ongeacht of je beide bestanden naar dezelfde kaart zet of verdeelt over 2 kaarten dan loopt de snelheid terug, dus ook bij de 400x CF kaart.
Het probleem zit hem dus niet in een langzaam SD kaart slot maar het feit dat de camera 2 bestanden van een foto moet verwerken. -
Dandie schreef op vrijdag 22 maart 2013 om 13:35 | reageer
Heeft iemand ervaring met wireless tethered shooten met de MKIII? Dus via Wifi middels een Wifi-SD-card, terwijl je de "gewone" opslag op de CF-card doet? Graag reacties!
-
Bram Bovens Fotografie schreef op vrijdag 22 maart 2013 om 14:13 | reageer
Dandie:
Niet direct met de 5D Mark III, wel met de 5D Mark II dus die informatie kan ik jou geven, misschien dat je er iets aan hebt en anders misschien iemand anders.
Ik heb zelf de PQI Air Card gebruikt welke eigenlijk een Micro SD naar SD adapter is waar dus micro SD kaartjes in kunnen, deze heb ik destijds in de 5D II gebruikt met een SD naar CF adapter. De rede dat ik deze kaart heb verkocht is omdat ik toch het nut van de WiFi niet zag omdat ik nooit tethered schiet maar wilde gebruiken om foto's naar mijn tablet of telefoon te sturen. Echter is daar een goedkopere oplossing voor: kaartje uit de camera halen en via een On The Go (OTG) kabeltje in mijn telefoon en de USB poort in de tablet met een card reader werken, is nog sneller ook. Met tethered is dat natuurlijk een ander verhaal en is het wel handig.
Het voordeel van deze kaart ten opzichte van Eye-Fi en Flucards is dat je goedkope micro SD kaartjes kunt kopen tot 32GB en dan gewoon het micro SD kaartje omwisselt mocht het nodig zijn omdat hij vol is en je een backup wilt hebben van wat je geschoten hebt, dit is een leuke extra functie van deze kaart en de rede dat ik hem destijds heb gekocht. Bij de andere merken is het namelijk zo dat als de kaart vol is de kaart omgewisseld moet worden voor een andere dure WiFi kaart.
Waar je op moet letten is het WiFi bereik van de kaarten, dat is namelijk niet bij elke kaart even goed heb ik het idee maar hier heb ik geen deugdelijke testen van omdat ik het ook niet kan vergelijken met andere kaarten. Dit is natuurlijk erg afhankelijk hoever je van de router of de WiFi bron af staat en wat er tussen zit aan beton etc.
Verder heb ik destijds mij wel een beetje verdiept in Eye-Fi en Flucards. Van Eye-Fi schijnt er een nieuwe versie te zijn maar de eerste versie schijnt beter te zijn. Waarom is mij totaal ontschoten maar dat is vast wel terug te vinden op internet. Daarbij heb ik gelezen dat als Eye-Fi er mee stopt de kaarten nutteloos worden omdat zij gebruik maken van een bepaalde software gehost door Eye-Fi, ook hiervan weet ik niet hoe dit precies zit en of je als ze er al mee zouden stoppen niet gewoon via een tablet of je eigen router tethered kunt blijven schieten.
Intussen heeft ook Transcend kaartjes met WiFi uitgebracht en vast nog wel meer merken. Persoonlijk ben ik een grote fan van Transcend: goedkoper dan Sandisk etc., goede betrouwbare kwaliteit net als Sandisk etc. voor zover ik het weet en levenslange garantie.
Hoop dat je hier iets mee kunt maar wat je het beste kunt doen is even een aantal forums zoeken via Google waar al wat op staat want het wordt links en rechts al besproken en ook vergelijkingen tussen diverse merken. Overigens is Youtube ook een goede bron, daar staan o.a. enkele filmpjes op van de PQI Air Card.
Succes en laat als je iets hebt gekocht even weten welke en waarom, ik weet zeker dat er mensen zijn die daar iets aan hebben namelijk. Wie weet kan Elja of iemand van de bloggers hier een topic over starten. -
Dandie schreef op vrijdag 22 maart 2013 om 20:59 | reageer
Beste Bram, zeer bedankt voor je erg uitgebreide verhaal! Met deze vergaarde kennis ga ik me eerst eens verdiepen in de Youtube-filmpjes, alvorens over te gaan naar de aanschaf van een MKIII - ik heb nu de MKII, en behalve de gebrekkige autofocus bevalt hij me nog steeds goed
-
-
Gerard Bolhuis schreef op zondag 6 december 2015 om 10:54 | reageer
#
Laat de 'kijktijd' (rood) op 2 seconden staan, want het uiteindelijke resultaat ziet u thuis pas. Scheelt u weer wat batterijtijd.
#
'Ontspan sluiter zonder kaart' (rood) staat standaard aan, zet dit uit want u zal niet de eerste zijn die er pas later achterkomt dat er geen kaart in de camera zit.
#
'Opn. functie+kaart/map sel.' (geel) ik gebruik zowel een CF als SD kaart. Bij 'Opn.functie' heb ik 'apart opslaan' geselecteerd.
Mocht er een kaart kapot gaan dan heb ik altijd nog een kopie van alle opnames. Kaart thuis vergeten dan zal er altijd èèn kaart nog in uw camera zitten.
Vergeet niet om bij 'beeldkwaliteit' (rood) afzonderlijk voor beide kaarten het gewenste formaat en of RAW/JPEG te selecteren.
#
'Auto roteren' (geel) daarvan heb ik alleen het 'monitortje' aanstaan. Bij het maken van een verticaal gedraaide camera wil ik ook graag een verticaal gemaakte foto zien en geen horizontale wat alleen maar een 'vertekend' beeld geeft.
#
'LCD-helderheid' (geel) heb ik op handmatig gezet (keuze 4) op auto is de helderheid gewoon te zwak om nog iets goed te kunnen zien. Van de andere kant zal dit wel de batterijtijd verkorten, maar dit is een keuze die aan u zelf moet maken.
#
'Functie knop RATE' (geel) staat standaard op 'Classific' zet deze op 'Beveiligen'. Beveilig de foto's die u graag wilt behouden en als u klaar bent dan wist u uw kaart (NIET formatteren natuurlijk) De beveiligde foto's (u ziet een sleuteltje) blijven staan en dat scheelt u bij het uitlezen naar je PC of iMac weer een hoop tijd.
#
Zet tevens niet alleen uw copyright in uw camera maar ook uw 06 nummer en/of E-mail adres. Mocht uw camera zijn gestolen of iemand heeft interesse in uw werk dan zijn deze gegevens eenvoudig terug te vinden in de EXIF van u gemaakte foto.
#
kompas in de zoeker? Ja dat is mogelijk...
'Aangepaste bediening' (oranje) '-' en scroll naar een functieknop die u zelden of nooit gebruikt, in mijn geval is dat de 'Scherpte-/diepteknop' selecteer deze en selecteer het schuine cameratje met links en rechts een streepje.
Klaar!
Kijk in de zoeker en druk de ontspanknop half in, daarna de Scherpte-/diepteknop en u ziet (willekeurig) vierkantjes verschijnen. Staan er drie vierkantjes horizontaal stil binnen het cirkeltje dan heeft u uw camera waterpas in uw handen.
Vanaf een statief gebruikt u natuurlijk het kompas wat u af kan lezen vanaf uw LCD scherm.
#
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Magic Lantern: 4K video op de 5D mark III
door Elja Trum
-
Hands-on preview: Canon EOS 5Ds en EOS 5Ds R
door Elja Trum
-
Review: Canon 5D mark III
door Elja Trum
-
Preview: de Canon 5D mark III in de praktijk
door Elja Trum
-
Canon EOS 5D mark III officieel aangekondigd
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.334 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.