Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Tips voor het maken van een bruidsreportage

woensdag 12 december 2018, 11:01 door | 82.494x gelezen | 35 reacties

Wanneer je een tijdje actief bent met fotografie krijg je doorgaans vanzelf een keer de vraag van iemand of je geen foto's wilt maken op hun bruiloft. Denk in elk geval even goed na voordat je hier op in gaat. Een bruiloft is een lange dag die snel voorbij vliegt en de foto's zijn een belangrijke herinnering aan die dag. Overdoen is er niet bij, dus je moet wel zeker van je zaak zijn. Dankzij de digitale camera's is de kans op het verpesten van een gehele shoot gelukkig en stuk kleiner geworden.

Apparatuur
Voor een shoot is het natuurlijk verstandig je spullen op orde te hebben. Het is verstandig om gebruik te maken van twee body's. Mocht een van de twee kapot gaan, dan heb je altijd nog de tweede camera om de shoot mee te kunnen afronden. Daarnaast kun je op deze manier constant twee verschillende objectieven in de aanslag hebben voor het maken van je foto's. Nu bezit ik zelf ook geen twee camera's, maar gelukkig kan ik die doorgaans wel lenen van een goede vriend die hetzelfde merk gebruikt. Zo ben ik ook bekend met de camera en hoef ik niet te zoeken naar de gewenste instellingen.

Welke objectieven je gebruikt is natuurlijk ook grotendeels een persoonlijke keuze. Zelf heb ik op één camera altijd mijn standaard zoom zitten; de Canon 24-70 f/2.8. Deze lens is in de meeste situaties bruikbaar en het is prettig om hem altijd schietklaar te hebben. Op de tweede body wissel ik regelmatig van lens; een telelens om van een afstandje gasten vast te leggen, de wide-angle om de kerk, de trouwzaal en de feestzaal op de foto te krijgen en m'n macrolens voor het vastleggen van de fijnere details.

Zelf ben ik een groot fan van het gebruik van bestaand licht tijdens een huwelijksdag, maar de externe flitser heb ik wel standaard op mijn body zitten. Praktisch voor wanneer er te weinig licht is om het gebeuren vast te leggen of om, waar nodig, wat in te flitsen. Voor het fotograferen met bestaand licht zijn lichtsterke objectieven natuurlijk een pluspunt.

Uiteraard neem je voor de dag een lading accu's mee, voor amper een tientje koop je een extra accu dus dit is geen onderdeel om op te besparen. Ook geheugenkaartjes zijn niet duur meer, kies een formaat waarbij je niet te vaak hoeft te wisselen, maar voorkom dat je de gehele dag met dezelfde kaart schiet. Ook geheugenkaartjes kunnen kapot.

Bruidspaar met bruidsmeisjeMinder voor de hand liggend is het meenemen van een reflector en/of doorzichtscherm.
Tijdens een bruiloft heb je meestal niet de mogelijkheid te wachten op het juiste licht, een opvouwbare reflector helpt dan om ook de andere kant van het bruidspaar net de benodigde belichting te geven. Een groot, eveneens opvouwbaar, wit-transparant scherm is handig om harde zonnestralen te breken. Je kunt het bruidspaar zo gemakkelijk in de schaduw zetten van het scherm wat zorgt voor vleiend zacht licht.

Ook een stuk kleed of een grote handdoek is handig om mee te nemen. Wanneer je het stel ergens op de grond wilt plaatsen kun je het kleed gebruiken om te voorkomen dat hun kleding vies wordt. Vooral handig wanneer je net tussen twee regenbuien door foto's moet maken. Het kleed kan daarna eenvoudig de was in, de bruidsjurk moet nog de hele dag mee.

De laatste voorbereidingen
Zorg er een dag van te voren voor dat al je accu's opgeladen zijn en je geheugenkaartjes geformatteerd. Daarnaast is het verstandig je ISO waarde zo laag mogelijk te zetten. Je zult het jezelf niet kunnen vergeven wanneer je de gehele bruiloft op 1600 ISO geschoten hebt. Overigens is het verstandig gedurende de hele dag de ISO waarde in de gaten te houden. Door jezelf aan te leren deze regelmatig te controleren voorkom je een boel problemen.

Leg alle apparatuur vast bij elkaar en vergeet niet ook iets te eten en te drinken mee te nemen. Meestal wordt je gedurende de dag wel het een en ander aangeboden, maar op veel momenten zul je meer met foto's maken bezig zijn dan met het regelen van wat te drinken.

Foto's die erbij horen
Er zijn een aantal foto's die je eigenlijk gewoon bij elke bruiloft even moet maken. Wellicht dat het bruidspaar er niks mee zal doen, maar liever een paar foto's teveel dan te weinig.

De ringenClose-up van de ringen; wat het altijd goed doet is de ringen fotograferen op het bruidsboeket. Wanneer je een macrolens bezit raad ik aan deze zeker even te gebruiken. Zet bijvoorbeeld het boeket op circa een meter van een raam en leg de ringen hier op. Wanneer je zijn ring onderop legt en die van haar er schreef bovenop geeft dit al snel een leuke foto. Let er natuurlijk op dat het diamantje van haar ring richting de camera wijst. Een goed moment voor het maken van deze foto is tijdens de receptie. Het stel is bezig met hun gasten en voor jouw is er even rust voordat het volgende fotomoment zich aandient.

De schoenen; eventueel te combineren met ringen en bruidsboeket. Vrouwen zijn vaak een hele tijd bezig geweest de schoenen uit te zoeken terwijl deze in veel gevallen niet eens zichtbaar zijn onder de bruidsjurk. Je doet er dus goed aan deze ook even op de foto te zetten. Ook andere accessoires, zoals kettingen en hoeden, zijn dankbare onderwerpen.

Achterkant trouwjurkFoto van de achterkant van de jurk; waarom? Geen idee, maar blijkbaar vinden vrouwen dit een belangrijke foto. Voor deze foto kun je bijvoorbeeld de bruidegom de bruid laten omarmen en het bruidsboeket in zijn handen plaatsen.

De bruidsakte; in het gemeentehuis ondertekent het bruidspaar, de getuigen en de trouwambtenaar de bruidsakte. Maak van iedereen die de handtekening zet een foto terwijl ze het document ondertekenen. Vraag (vooraf) of ze tijdens het tekenen even op willen kijken (of zeg zachtjes hun naam om ze op te laten kijken terwijl ze bezig zijn) om de foto wat interessanter te maken. Het kalende hoofd van de bruidegom is natuurlijk niet zo vleiend op de foto.
Tekenen trouwakteProbeer achteraf de trouwakte ook nog even snel op de foto te zetten samen met het trouwboekje en het bruidsboeket. De akte verdwijnt namelijk het archief van de gemeente in en deze zal het bruidspaar dus niet snel meer te zien krijgen. Veel ambtenaren weten dat dit een veel gemaakte foto is en kijken dus niet raar op wanneer je vraagt of je er nog even een foto van mag maken.

Ook de bruidsauto is een onderwerp dat even mee op de foto moet. Doorgaans uitgezocht door de bruidegom is dit een van de weinige onderdelen die hij geregeld zal hebben op de dag.

Belangrijke momenten
Uiteraard dien je de hele dag oplettend te zijn voor mooie foto's, maar er zijn een paar belangrijke momenten die je niet hoort te missen. Een van de eerste momenten is wanneer bruid en bruidegom elkaar voor het eerst zien. Meestal is dat bij het openen van de voordeur of het afdalen van een trap.

De aankomst bij de trouwlocatie is vaak het punt waarbij veel gasten het bruidspaar voor het eerst zien. Tijdens de huwelijksceremonie in het gemeentehuis moeten er natuurlijk foto's gemaakt worden van het ja-woord, de kus en het omdoen van de ringen. Daarnaast dus de trouwakte en het tekenen ervan.

Het misboekjeIndien er ook een kerkdienst is heb je daar het aansteken van de trouwkaars en uiteraard de belofte. Ook het bezoek aan Maria is een fotomoment. Het kerkboekje is doorgaans door de bruid en bruidegom samengesteld en verdient wat mij betreft ook een fotootje.

Na de huwelijkssluiting is doorgaans een goed moment om de groepsfoto te maken. Er zijn verschillende meningen over de juiste aanpak, maar volgens mij is het aan te raden te beginnen met alle aanwezigen. Vervolgens verklein je de groep naar de directe familie en uiteindelijk maak je de foto's van het bruidspaar met de ouders, het bruidspaar met de grootouders en wellicht ook nog wat foto's met vrienden of vriendinnen.

Vergeet ook niet om naast alle andere foto's een paar 'stijve' volledige foto's te maken. De bruid en bruidegom samen terwijl je hun hele outfit kunt bewonderen. Vaak zijn dit de foto's die grootouders graag willen hebben. Door de dag heen moeten natuurlijk ook de meeste gasten en vooral de ouders, broers en zussen en eventuele oma's en opa's ook regelmatig op de foto staan.

Daarna volgt nog het aansnijden van de taart, dit is tevens het moment wanneer de meeste ingehuurde fotografen afhaken. Wanneer je nog langer aanwezig bent heb je bij het diner mogelijk één of meerdere toespraken. Ook de openingsdans is een goed moment voor wat foto's. Mocht je nog zo lang aanwezig zijn dan is ook de laatste dans vaak nog het vastleggen waard.

Aanvullende tips zijn natuurlijk welkom in de reacties!
Ik ben ongetwijfeld mooie momenten en onderwerpen vergeten.

Bruidspaar bij een fontein
Een bruidspaar bij een fontein


Met dank aan Mike voor zijn vraag hierover; hopelijk heb je zo genoeg punten om op te letten. knipoog

Meer weten over bruidsfotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over bruidsfotografie. Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zondag 15 juli 2007, 23:29.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

35 reacties

 1. Reinoud
  Reinoud schreef op zondag 15 juli 2007 om 23:59  | reageer

  nog een tip bij het maken van de foto van de ringen: leg ze zo dat de inscriptie (bijvoorkeur de datum) leesbaar is. Geeft een mooie foto om een album mee te beginnen

 2. Reinoud
  Reinoud schreef op maandag 16 juli 2007 om 00:01  | reageer

  en nog een paar tips voor de groepsfoto: ga vooral al schieten als iedereen nog bezig is te gaan staan (heb je even tijd om te controleren); neem er een paar als iedereen klaar staat, en roep dan "hiep hiep hiep Hoera!". Steek 1 hand in de lucht en iedereen die tegenover je staat doet het ook.
  Soms zitten er misschien wat handen voor gezichten, maar het geeft mogelijk een spontanere foto (en de stijve had je al gemaakt)

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 16 juli 2007 om 06:40  | reageer

  Leuk artikel met handige tips. Toch geloof ik niet dat ik er ooit aan zal beginnen. De stressfactor is naar mijn idee huizenhoog. En natuurlijk vooral die eerste keer, hè.

  In ieder geval van harte gefeliciteerd met deze 'mijlpaal'!

 4. David Fotografie.blogo.nl
  David Fotografie.blogo.nl schreef op maandag 16 juli 2007 om 13:09  | reageer

  Ik heb het ook een keer gedaan bij vrienden van me en ik ben er zelf wel tevreden over. Nog een tip: hou in de gaten wanneer je geheugenkaart vol dreigt te raken en verwissel deze tijdens een rustig moment. Ik had de pech dat hij precies tijdens het verlaten van de kerk vol was en moest toen in allerijl mijn kaart vervangen, waardoor ik allemaal mooie plaatjes misliep.

 5. David Fotografie.blogo.nl
  David Fotografie.blogo.nl schreef op maandag 16 juli 2007 om 13:13  | reageer

  Ik heb toen trouwens ook twee (al zeg ik het zelf) hele originele foto's gemaakt, die je niet snel zult zien in een doorsnee reportage. Zie daarvoor fotografie.blogo.nl (op 6 juli en op 30 juli - nog even geduld voor de tweede dus)

 6. Johanna L
  Johanna L schreef op maandag 16 juli 2007 om 14:17  | reageer

  Wat te doen bij een spierwitte bruid en een pikzwarte bruidegom? Is mijn vraag altijd hierbij.

 7. enter.nu
  enter.nu schreef op maandag 16 juli 2007 om 15:09  | reageer

  Gefeliciteerd!!

 8. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 17 juli 2007 om 02:05  | reageer

  Nog een tipje voor de groepsfoto: Leg uit dat wanneer de mensen de lens kunnen zien, jij hun ogen kan zien. Ze letten dan zelf op de lens maar houden als vanzelfsprekend ook hun ogen open als je begint met aftellen. Tel dan af van drie tot een, maar begin bij twee al te fotograferen, op een staat echt iedereen er stijf bij maar slechts één tel daarvoor maak je de leukste foto.

  Nog een objectieven tip: Een lensbaby 2.0 of 3G is een lens die je zelden commercieel kan inzetten, behalve bij trouwerijen. Echt elke foto die je met die lens maakt is met zekerheid verkocht.

 9. Imke
  Imke schreef op donderdag 19 juli 2007 om 19:33  | reageer

  Bij ons heb je geen fotos van de schioenen gemaakt, terwijl ik er goed naar heb gezocht: in Walsall, Merry Hill Shopping Centre, Birmingham, London, en uiteindelijk ter einde raad de perfecte schoenen 500 meter bij ons huis vandaan in een kleine bruidszaak vond...voor maar £25 (In London vond ik een paar leuk dat meer dan £100 was.

  Wat betreft de achterkant van de jurk dat is ook wel logisch (vind ik)- zo'n rij knoopjes staat heel erg mooi, en zo'n sleep ook. Net als bij de schoenen is de achterkant van de bruid gewoon op fotos niet veel te zien, dus is het leuk die er toch ook op te hebben. Ik ben in de afgelopen 2 maanden naar 2 bruiloften geweest en heb bij beide bruiloft 'stiekem' een foto van de achterkant van de jurk gemaakt terwijl de bruiden met gasten stonden te kletsen.

 10. Imke
  Imke schreef op donderdag 19 juli 2007 om 19:35  | reageer

  PS: de (bovenstaande) foto van mijn rug, met bloemen en John's hand vind ik trouwens ook 1 van de mooiere foto's in ons album

 11. A.Dubbelhuis
  A.Dubbelhuis schreef op zaterdag 21 juli 2007 om 12:36  | reageer

  Ik heb ook al meerdere bruidsreportages op mn naam staan, en kan iedereen nog een tip geven. Heel simpel " Get Closer". Een beroemd fotgraaf (ben de naam ff kwijt)heeft een slogan, in de trend van:"If your photo isnt good enough, you were not close enough". Just dat stapje naar voren als fotograaf zijnde, is iets wat velen niet 'durfen'... Terwijl je dan juist vele mooiere, beeldvullende foto's kunt maken.

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 21 juli 2007 om 13:02  | reageer

  @Dubbelhuis; Volgens mij was dat oorlogsfotograaf Robert Capa. Nuttige tip!

  @Imke; Maakt wel duidelijk dat die schoenenfoto belangrijk zou zijn geweest. Sorry dat ik 'm toen niet gemaakt heb.

  @Brian; Bedankt voor de tip! En die lensbaby moet ik toch ook zeker eens gaan proberen.

  @Johanna; Ik heb het probleem van een spierwitte bruid en donkere bruidegom gelukkig nog niet gehad. Kan me voorstellen dat het lastig is. In principe denk ik dat het beste zal zijn om de belichting handmatig in te stellen. Het probleem is tenslotte dat je camera zelf (vaak) niet de juiste belichting zal kiezen.
  Helaas zal dit dus wel wat extra tijd kosten tijdens het fotograferen.

 13. lut
  lut schreef op zondag 29 juli 2007 om 22:42  | reageer

  blij deze site tehebben ontdekt
  heb vorige week als webfotograaf 6 trouwers gefotograveerd
  allemaal anders en toch was het in de zelfde gemeentezaal en zelde stoel
  elk koppel reageerd anders
  de eerste was de plezantste
  de bruid kwam in de gietende regen met paraplu aan komen hollen met de fijnste lach van al de 6 bruidjes was op 2007 2007

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 2 november 2008 om 14:54  | reageer

  Vergeet ook niet te beginnen met een volle batterij in de camera's. En neem een extra energievoorraad mee.

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 11 november 2008 om 16:20  | reageer

  Een bijzonder leuk artikel maar ik moet er niet aan denken zo'n klus te doen. Lijkt me vreselijk stressen zo'n dag. Laat mij maar lekker bezig zijn in de studio of mooie architectuur op lokatie fotograferen. Maar petje af voor de vele wedding photographers die zo'n onvergetelijke dag vereeuwigen!!

 16. j-j
  Profiel j-j schreef op maandag 1 december 2008 om 23:11  | reageer

  hallo,
  leuk artikel.
  Ik ga bij mijn zus fotograveren bij haar huwelijk.
  Maar mijn vraag is wat voor houdingen moet ik het bruidspaar laaten staan?

  Heeft er nog iemand tips voor bruidsfotografie ik hoor het graag.

  vriendelijk groet,

  JJ

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 1 december 2008 om 23:20  | reageer

  @j-j; Ik zou flink wat bruidsfoto's bekijken en eventueel foto's die je aanstaan uitprinten. Dan kun je dergelijke poses proberen.

 18. *eSThER*
  Profiel  *eSThER* schreef op dinsdag 3 februari 2009 om 15:45  | reageer

  Fijn om dit even te lezen! 13 februari ga ik voor het eerst alleen een bruiloft fotograferen, van vrienden van me.

  Heb al een leuke buitenlocatie gevonden, maar we zijn nog steeds op zoek naar een strakke binnenlocatie in Utrecht. Iemand nog tips?

 19. lindsay2204
  Profiel lindsay2204 schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 08:34  | reageer

  Bedankt voor de tips !!! Ik heb aankomende vrijdag me 1e bruidsreportage !! Gelukkig bij mensen die ik redelijk goed ken, maar zenuwen heb ik wel. Daarnaast ben ik ook kapster, dus moet er zoiezo voor zorgen dat ze er goed uitzien op de foto !! haha
  Maar ik heb al handige tips gelezen hier en weet ook wel zeker dat ik er gebruik van ga maken !!...

 20. fotomaike
  Profiel fotomaike schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 09:33  | reageer

  Hallo!
  Ikzelf ga voor het eerst een trouwreportage doen.....Veel zenuwen dus, maar ook erg leuken uitdagend. De informatie en de vele reacties die ik gelezen heb, zijn zeer nuttig en ga ik zeker proberen toe te passen.
  Nu zit ik toch nog met een probleem!!! De mensen die ik mag fotograferen willen geen digitaal trouwalbum. Als je geen btw nummer hebt is het best lastig merk ik om trouwalbums te bestellen, waarbij je de optie hebt om passe partouts te gebruiken in het album (persoonlijk vind ik dit zelf ook erg mooi). Wie kan mij hierin verder helpen?
  Ik ben er erg dankbaar voor.

 21. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 13:23  | reageer

  fotomaike; Als ik je website bekijk dan ben je aardig ondernemend. Vanwaar nog geen btw nummer dan?

 22. fotomaike
  Profiel fotomaike schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 16:40  | reageer

  Tja... goede vraag. Ik ben er nog niet helemaal zeker van dat ik voldoende klanten kan blijven trekken. Het loopt namelijk niet echt heel storm met de klanten. Vandaar dat ik nog niet officieel een ondernemer ben.

 23. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 17:43  | reageer

  @Fotomaike; Je hoeft er niet gelijk je fulltime baan van te maken om er een bedrijfje mee te hebben. Met 5 klanten per jaar kun je ook al best een eigen bedrijfje starten. Maarhuh, er komt natuurlijk wel het nodige bij kijken met bealstingen en dergelijke. Wat dat betreft snap ik dat je wat voorzichtig bent.

  Je kent vast wel iemand die wel een (eigen) bedrijfje heeft. Wellicht kun je daar zo'n boek via bestellen.

 24. nailextension
  Profiel nailextension schreef op zondag 6 september 2009 om 20:00  | reageer

  Laten jullie het bruidspaar de trouwringen dragen tijdens de reportage ook al zijn ze nog niet officieel getrouwd?
  Waar bestel je trouwalbums met passe partouts?
  Heb wel btw nummer, alleen niet voor de fotobranche maar vaak checken ze dat toch niet.
  Judith

 25. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 9 februari 2010 om 20:10  | reageer

  Wat een mooie opsomming van tips, goed en zorgvuldig gedaan Elja.

 26. Vynka
  Profiel Vynka schreef op vrijdag 19 februari 2010 om 17:32  | reageer

  Wat mij hielp bij de eerste bruiloft was het assisteren van een andere fotograaf bij een andere bruiloft en hij mijn backup was die dag. Het grootste voordeel heb je in de dubbele hoeken die je kan pakken en het feit dat de ander met een andere lens kan schieten. Daarbij komt dat als je allebei het zelfde merk gebruikt je bij elkaar best veel spullen hebt om te gebruiken zoals backup flitsers en zo.
  Waarom niet van te voren afstemmen wie de nabewerking doet en het ruwe materiaal leveren. De volgende keer kan het vice versa en is de enige extra belasting voor het bruidspaar paar de extra kilometers van de tweede fotograaf. Het voordeel voor hun is dat ze gegarandeert een tweede hebben als de eerste wegvalt.

  Je kan het natuurlijk ook alleen doen maar is lang niet zo leuk je deelt sowieso je passie en leert weer wat van elkaar.

 27. Arthur Arts
  Profiel Arthur Arts schreef op zaterdag 12 juni 2010 om 23:35  | reageer

  Ik heb menig bruiloft geschoten en vind het altijd weer een feest om te doen. Het is ook altijd mooi om te zien hoe elke bruiloft weer uniek is.

  Mijn tip: gewoon lef hebben! Niet bang zijn voor de mensen. Als jij die foto niet maakt, dan maakt niemand 'm. Dus zorg ervoor dat je ook zeker weet dat je je momenten pakt.

 28. Arvid de Windt
  Profiel  Arvid de Windt schreef op vrijdag 3 september 2010 om 16:02  | reageer

  Het is en blijft natuurlijk vakwerk, en ik vind dat je pas een bruidspaar alleen mag fotograferen als je ervaring hebt.

  Je kan een bruidspaar niet achterlaten met foto's die niet mooi zijn. Natuurlijk kiezen ze voor een bepaalde prijs (en dus ook ervaring), maar het resultaat moet wel altijd perfect zijn.

 29. Jaloe
  Profiel Jaloe schreef op zondag 6 februari 2011 om 14:41  | reageer

  Mijn Naam is Jan Tervoort en heb veel ervaring in mijn eige studio met portret en model fotografie.
  Nu ben ik voor het eerst gevraagt om een bruidsreportage te maken.
  Ik heb daar geen ervaring mee maar het lijkt mij erg leuk.
  Is er mischien een fotograaf waar ik een dag mee mag lopen en ook foto's mag maken.
  Dit om wat ervaring op te doen

 30. lied
  Profiel lied schreef op dinsdag 1 maart 2011 om 22:40  | reageer

  Wat ook belangrijk is, dat de bruid haar boeket laag houdt. wat je als bruid automatisch gaat doen is je boeket hoog houden ipv mooi langs het lichaam en dat ziet er echt niet uit.
  Hoop zelf ooit ook een bruidsreportage of eigenlijk heel veel te mogen doen. Lijkt me geweldig.

 31. HE Fotografie
  Profiel HE Fotografie schreef op woensdag 23 november 2011 om 16:34  | reageer

  Op diverse nieuwssites las ik een artikel van een bruidspaar dat een fotograaf had ingehuurd om de bruidsfotografie te laten regelen. Deze fotograaf liet haar spullen (o.a. de fotocamera) in haar auto liggen na het trouwfeest. Die fotocamera bevatte alle foto's van de bruiloft. Een paar minuten later vond er een autokraak plaats waarbij de dieven de fotocamera meenamen.

  Heel vervelend voor het bruidspaar natuurlijk. Wat zou jij doen als bruidsfotograaf?
  Ik las ergens een reactie als "dan maakt de fotograaf toch gewoon wat nieuwe foto's?" - maar dat is natuurlijk bijzonder lastig als het om de trouwdag gaat.

  Wat een verschrikkelijke nachtmerrie voor de bruid en bruidegom.

 32. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 november 2011 om 17:10  | reageer

  Zelf houd ik de gevulde kaartjes altijd bij me, die liggen dus niet onbewaakt in de auto. Maar het kan natuurlijk altijd op een of andere manier fout gaan.

  Natuurlijk kun je een extra sessie inplannen, maar de echte foto's van de voltrekking krijg je er niet mee terug nee. Klein pluspuntje is dat tegenwoordig bijna elke gast ook foto's maakt. Heb je in elk geval nog iets..

 33. handgr01
  Profiel handgr01 schreef op woensdag 30 november 2011 om 12:11  | reageer

  top, deze tips....binnenkort heb ik ook weer een bruidsreportage, en deze tips welpen toch weer...

  Groet Rob

 34. Jan van Reij
  Profiel Jan van Reij schreef op maandag 9 juli 2012 om 14:03  | reageer

  Prima tips, wat is echter mis is de benadrukking van het belang van nawerk. Maak in ieder geval de hele belangrijke foto's (locatie, huwelijksceremonie en kerk)in raw. Het kost veel meer nawerk, maar levert uiteindelijk echt mooiere foto's op. Ik heb ondertussen ongeveer 250 huwelijken gedaan en heus: de meeste omstandigheden heb je niet in de hand, en dat is soms lastig en wennen, de kunst is dan toch een goede basis foto te maken, de rest los je op met nawerk. Zelf werk ik met termen als correctie (kleur, contrast, belichting, scherpte), daarna optimalisatie (perspectief, storende elementen verwijderen, witte bruidsjurk afstemmen op het donkere pak, croppen etc)en tot slot bewerkingen (deels kleur deels/ zwart wit, vignettering, retoucheren, soften etc etc, dit veelal via het werken met lagen). Maak van belangrijke momenten meer dan 1 foto, liefst uit verschillende hoeken (denk aan de tekenfoto's, het ringen moment etc. etc.) Als je geen prof albums kunt bestellen omdat je geen BTW/KVK nummer hebt: Ik weet goede adressen, zowel voor digitaal als handgeplakt.
  Bespreek met het bruidspaar waar ze locatiefoto's willen maken en in welke stijl. Strand, stad, park/bos, urban? Niet iedereen is model, en dat is helemaal niet erg. Ga niets forceren omdat je een leuk plaatje in je hoofd hebt. Sommige bruidsfotografen kijken neer op een 'gewone standaard' foto, niet nodig, de meeste bruidsparen vinden dat prachtig en terecht! Ontdek snel hoe een bruidspaar beweegt, koppel terug en vraag om hun input. Zelf hou ik niet van toneelstukjes-fotografie, maar sommig bruidsparen wel, ga daar in mee, het is hun dag, niet de jouwe. Bruidsfotografie is een dienstbaar beroep, een ambacht.

 35. mambofotografie
  Profiel mambofotografie schreef op woensdag 25 juni 2014 om 07:54  | reageer

  Om het scherpe licht te breken heb ik altijd een witte paraplu bij me. Deze dan wel in een hart model, maar past daarom te meer bij de meeste bruidjes.
  Het is een aardig formaat, dus vangt veel licht.
  Het scheelt gesleep met andere attributen. Bij gebruik van schermen zul je namelijk een 'derde handje' nodig hebben. En dat je als fotograaf wel eens. Of je moet met twee fotografen werken, maar dat drijft de kosten weer om hoog.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord