Elja Trum

Tips voor het maken van een bruidsreportage

woensdag 12 december 2018, 11:01 door | 80.832x gelezen | 35 reacties

Wanneer je een tijdje actief bent met fotografie krijg je doorgaans vanzelf een keer de vraag van iemand of je geen foto's wilt maken op hun bruiloft. Denk in elk geval even goed na voordat je hier op in gaat. Een bruiloft is een lange dag die snel voorbij vliegt en de foto's zijn een belangrijke herinnering aan die dag. Overdoen is er niet bij, dus je moet wel zeker van je zaak zijn. Dankzij de digitale camera's is de kans op het verpesten van een gehele shoot gelukkig en stuk kleiner geworden.

Apparatuur
Voor een shoot is het natuurlijk verstandig je spullen op orde te hebben. Het is verstandig om gebruik te maken van twee body's. Mocht een van de twee kapot gaan, dan heb je altijd nog de tweede camera om de shoot mee te kunnen afronden. Daarnaast kun je op deze manier constant twee verschillende objectieven in de aanslag hebben voor het maken van je foto's. Nu bezit ik zelf ook geen twee camera's, maar gelukkig kan ik die doorgaans wel lenen van een goede vriend die hetzelfde merk gebruikt. Zo ben ik ook bekend met de camera en hoef ik niet te zoeken naar de gewenste instellingen.

Welke objectieven je gebruikt is natuurlijk ook grotendeels een persoonlijke keuze. Zelf heb ik op één camera altijd mijn standaard zoom zitten; de Canon 24-70 f/2.8. Deze lens is in de meeste situaties bruikbaar en het is prettig om hem altijd schietklaar te hebben. Op de tweede body wissel ik regelmatig van lens; een telelens om van een afstandje gasten vast te leggen, de wide-angle om de kerk, de trouwzaal en de feestzaal op de foto te krijgen en m'n macrolens voor het vastleggen van de fijnere details.

Zelf ben ik een groot fan van het gebruik van bestaand licht tijdens een huwelijksdag, maar de externe flitser heb ik wel standaard op mijn body zitten. Praktisch voor wanneer er te weinig licht is om het gebeuren vast te leggen of om, waar nodig, wat in te flitsen. Voor het fotograferen met bestaand licht zijn lichtsterke objectieven natuurlijk een pluspunt.

Uiteraard neem je voor de dag een lading accu's mee, voor amper een tientje koop je een extra accu dus dit is geen onderdeel om op te besparen. Ook geheugenkaartjes zijn niet duur meer, kies een formaat waarbij je niet te vaak hoeft te wisselen, maar voorkom dat je de gehele dag met dezelfde kaart schiet. Ook geheugenkaartjes kunnen kapot.

Bruidspaar met bruidsmeisjeMinder voor de hand liggend is het meenemen van een reflector en/of doorzichtscherm.
Tijdens een bruiloft heb je meestal niet de mogelijkheid te wachten op het juiste licht, een opvouwbare reflector helpt dan om ook de andere kant van het bruidspaar net de benodigde belichting te geven. Een groot, eveneens opvouwbaar, wit-transparant scherm is handig om harde zonnestralen te breken. Je kunt het bruidspaar zo gemakkelijk in de schaduw zetten van het scherm wat zorgt voor vleiend zacht licht.

Ook een stuk kleed of een grote handdoek is handig om mee te nemen. Wanneer je het stel ergens op de grond wilt plaatsen kun je het kleed gebruiken om te voorkomen dat hun kleding vies wordt. Vooral handig wanneer je net tussen twee regenbuien door foto's moet maken. Het kleed kan daarna eenvoudig de was in, de bruidsjurk moet nog de hele dag mee.

De laatste voorbereidingen
Zorg er een dag van te voren voor dat al je accu's opgeladen zijn en je geheugenkaartjes geformatteerd. Daarnaast is het verstandig je ISO waarde zo laag mogelijk te zetten. Je zult het jezelf niet kunnen vergeven wanneer je de gehele bruiloft op 1600 ISO geschoten hebt. Overigens is het verstandig gedurende de hele dag de ISO waarde in de gaten te houden. Door jezelf aan te leren deze regelmatig te controleren voorkom je een boel problemen.

Leg alle apparatuur vast bij elkaar en vergeet niet ook iets te eten en te drinken mee te nemen. Meestal wordt je gedurende de dag wel het een en ander aangeboden, maar op veel momenten zul je meer met foto's maken bezig zijn dan met het regelen van wat te drinken.

Foto's die erbij horen
Er zijn een aantal foto's die je eigenlijk gewoon bij elke bruiloft even moet maken. Wellicht dat het bruidspaar er niks mee zal doen, maar liever een paar foto's teveel dan te weinig.

De ringenClose-up van de ringen; wat het altijd goed doet is de ringen fotograferen op het bruidsboeket. Wanneer je een macrolens bezit raad ik aan deze zeker even te gebruiken. Zet bijvoorbeeld het boeket op circa een meter van een raam en leg de ringen hier op. Wanneer je zijn ring onderop legt en die van haar er schreef bovenop geeft dit al snel een leuke foto. Let er natuurlijk op dat het diamantje van haar ring richting de camera wijst. Een goed moment voor het maken van deze foto is tijdens de receptie. Het stel is bezig met hun gasten en voor jouw is er even rust voordat het volgende fotomoment zich aandient.

De schoenen; eventueel te combineren met ringen en bruidsboeket. Vrouwen zijn vaak een hele tijd bezig geweest de schoenen uit te zoeken terwijl deze in veel gevallen niet eens zichtbaar zijn onder de bruidsjurk. Je doet er dus goed aan deze ook even op de foto te zetten. Ook andere accessoires, zoals kettingen en hoeden, zijn dankbare onderwerpen.

Achterkant trouwjurkFoto van de achterkant van de jurk; waarom? Geen idee, maar blijkbaar vinden vrouwen dit een belangrijke foto. Voor deze foto kun je bijvoorbeeld de bruidegom de bruid laten omarmen en het bruidsboeket in zijn handen plaatsen.

De bruidsakte; in het gemeentehuis ondertekent het bruidspaar, de getuigen en de trouwambtenaar de bruidsakte. Maak van iedereen die de handtekening zet een foto terwijl ze het document ondertekenen. Vraag (vooraf) of ze tijdens het tekenen even op willen kijken (of zeg zachtjes hun naam om ze op te laten kijken terwijl ze bezig zijn) om de foto wat interessanter te maken. Het kalende hoofd van de bruidegom is natuurlijk niet zo vleiend op de foto.
Tekenen trouwakteProbeer achteraf de trouwakte ook nog even snel op de foto te zetten samen met het trouwboekje en het bruidsboeket. De akte verdwijnt namelijk het archief van de gemeente in en deze zal het bruidspaar dus niet snel meer te zien krijgen. Veel ambtenaren weten dat dit een veel gemaakte foto is en kijken dus niet raar op wanneer je vraagt of je er nog even een foto van mag maken.

Ook de bruidsauto is een onderwerp dat even mee op de foto moet. Doorgaans uitgezocht door de bruidegom is dit een van de weinige onderdelen die hij geregeld zal hebben op de dag.

Belangrijke momenten
Uiteraard dien je de hele dag oplettend te zijn voor mooie foto's, maar er zijn een paar belangrijke momenten die je niet hoort te missen. Een van de eerste momenten is wanneer bruid en bruidegom elkaar voor het eerst zien. Meestal is dat bij het openen van de voordeur of het afdalen van een trap.

De aankomst bij de trouwlocatie is vaak het punt waarbij veel gasten het bruidspaar voor het eerst zien. Tijdens de huwelijksceremonie in het gemeentehuis moeten er natuurlijk foto's gemaakt worden van het ja-woord, de kus en het omdoen van de ringen. Daarnaast dus de trouwakte en het tekenen ervan.

Het misboekjeIndien er ook een kerkdienst is heb je daar het aansteken van de trouwkaars en uiteraard de belofte. Ook het bezoek aan Maria is een fotomoment. Het kerkboekje is doorgaans door de bruid en bruidegom samengesteld en verdient wat mij betreft ook een fotootje.

Na de huwelijkssluiting is doorgaans een goed moment om de groepsfoto te maken. Er zijn verschillende meningen over de juiste aanpak, maar volgens mij is het aan te raden te beginnen met alle aanwezigen. Vervolgens verklein je de groep naar de directe familie en uiteindelijk maak je de foto's van het bruidspaar met de ouders, het bruidspaar met de grootouders en wellicht ook nog wat foto's met vrienden of vriendinnen.

Vergeet ook niet om naast alle andere foto's een paar 'stijve' volledige foto's te maken. De bruid en bruidegom samen terwijl je hun hele outfit kunt bewonderen. Vaak zijn dit de foto's die grootouders graag willen hebben. Door de dag heen moeten natuurlijk ook de meeste gasten en vooral de ouders, broers en zussen en eventuele oma's en opa's ook regelmatig op de foto staan.

Daarna volgt nog het aansnijden van de taart, dit is tevens het moment wanneer de meeste ingehuurde fotografen afhaken. Wanneer je nog langer aanwezig bent heb je bij het diner mogelijk één of meerdere toespraken. Ook de openingsdans is een goed moment voor wat foto's. Mocht je nog zo lang aanwezig zijn dan is ook de laatste dans vaak nog het vastleggen waard.

Aanvullende tips zijn natuurlijk welkom in de reacties!
Ik ben ongetwijfeld mooie momenten en onderwerpen vergeten.

Bruidspaar bij een fontein
Een bruidspaar bij een fontein


Met dank aan Mike voor zijn vraag hierover; hopelijk heb je zo genoeg punten om op te letten. knipoog

Meer weten over bruidsfotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over bruidsfotografie. Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zondag 15 juli 2007, 23:29.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

35 reacties

 1. Reinoud
  Reinoud schreef op zondag 15 juli 2007 om 23:59

  nog een tip bij het maken van de foto van de ringen: leg ze zo dat de inscriptie (bijvoorkeur de datum) leesbaar is. Geeft een mooie foto om een album mee te beginnen

 2. Reinoud
  Reinoud schreef op maandag 16 juli 2007 om 00:01

  en nog een paar tips voor de groepsfoto: ga vooral al schieten als iedereen nog bezig is te gaan staan (heb je even tijd om te controleren); neem er een paar als iedereen klaar staat, en roep dan "hiep hiep hiep Hoera!". Steek 1 hand in de lucht en iedereen die tegenover je staat doet het ook.
  Soms zitten er misschien wat handen voor gezichten, maar het geeft mogelijk een spontanere foto (en de stijve had je al gemaakt)

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 16 juli 2007 om 06:40

  Leuk artikel met handige tips. Toch geloof ik niet dat ik er ooit aan zal beginnen. De stressfactor is naar mijn idee huizenhoog. En natuurlijk vooral die eerste keer, hè.

  In ieder geval van harte gefeliciteerd met deze 'mijlpaal'!

 4. David Fotografie.blogo.nl
  David Fotografie.blogo.nl schreef op maandag 16 juli 2007 om 13:09

  Ik heb het ook een keer gedaan bij vrienden van me en ik ben er zelf wel tevreden over. Nog een tip: hou in de gaten wanneer je geheugenkaart vol dreigt te raken en verwissel deze tijdens een rustig moment. Ik had de pech dat hij precies tijdens het verlaten van de kerk vol was en moest toen in allerijl mijn kaart vervangen, waardoor ik allemaal mooie plaatjes misliep.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord