Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Voorkom ongelukken - controleer altijd je cameraspullen voor je op pad gaat

maandag 14 september 2020, 16:32 door | 4.937x gelezen | 16 reacties

Eigenlijk gaat het altijd goed. Je gaat fotograferen, gebruikt je apparatuur, en zet je statief of flitsers op zoals je dat graag wilt. Je gaat er vanuit dat alles in orde is, dat alles goed werkt.

Tot het moment dat wel iets fout gaat. Je moet er niet aan denken dat je kostbare objectief of camera stuk valt.

Nando accidents happen 00

Het resultaat van een valpartij. Veel modder, zand, maar gelukkig geen schade. Hoewel, een verstuikte enkel en duim is ook niet leuk te noemen.

Enkele jaren geleden was ik op pad met een collega fotograaf. Na een lange dag fotograferen belandden we op een dijk bij de Waddenzee.

Daar gebeurde het; in een moment van onoplettendheid, in het enthousiasme om een zonsondergang te fotograferen, zat de camera niet goed op het statief.

Een Nikon D610 met 16-35mm objectief dook naar de betonnen dijk, waar het objectief afbrak, en alles over het beton naar de waterlijn stuiterde.

Het objectief dook in het slik. Die hebben we nooit meer gezien. De camera hebben we kunnen redden, en daarmee ook de waardevolle foto's van die dag.

Nando accident happen 01

Het resultaat van een camera die van het statief af gevallen is. Enorme schade, die wel te repareren bleek te zijn. Maar de dure lens is voor altijd onder het water en in het slik van de Waddenzee verdwenen.

Zo zie je maar, hoe snel het kan gebeuren. Een moment van onoplettendheid is voldoende. Maar dat niet alleen. Ook slijtage aan je apparatuur kan zorgen voor een onverwachte val. Een camera riem kan los komen, een statiefplaatje ook.

De connectie tussen je Black Rapid Strap en je camera kan uitslijten, een schouderband van je rugzak kan scheuren. IJzer op ijzer en staal op staal slijt heel hard, en het materiaal van een tas of rugzak heeft niet het eeuwige leven.

Nando accident happen 03

Of je nu een originele camerariem gebruikt, of een andere. Zorg dat deze riem goed vast zit en blijf controleren of het niet langzaam los komt te zitten.

Daarom is het belangrijk om al je apparatuur met regelmaat goed te controleren. Eigenlijk elke keer als je op pad gaat. Dat hoeft niet lang te duren, een snelle controle is voldoende. Denk daarbij aan de volgende dingen.


  • Is de camerariem goed vast, en nergens gescheurd?

  • Zijn draagringen en D-ringen niet aan het slijten, en zien ze er goed uit?

  • Werken de ritsen van je cameratas goed?

  • Zit je statiefplaatje goed onder je camera en kan deze niet roteren?

  • Zit de lensplaat voor je statief goed aan de statief gondel?

  • Is je objectief goed vastgeklikt?

  • Zit het balhoofd helemaal vastgedraaid op je statief?

  • Is je camera goed vastgezet op je statief?

  • Staat je statief stabiel

  • Heb je de filter ring en filter adapter van je filtersysteem goed gemonteerd?

  • Draait het filter niet los als je een polarisatiefilter roteert?

  • Zitten je flitsers goed vast op het lampstatief?

  • Staat je lampstatief stabiel?

  • Is je fototas goed dicht voor je deze oppakt of op je rug gooit?




Nando accident happen 02
Zit jouw statiefplaatje wel goed vast? Dit is in scene gezet, maar ik heb het tijdens mijn masterclass en workshops regelmatig zien gebeuren. Zorg ook dat de kop van je statief stevig vast zit.

Meestal zijn het kleine dingen waar je op moet letten, die niet veel tijd kosten, maar veel ellende kunnen besparen. Maar ook goed materiaal kopen is belangrijk. Er zijn veel aanbieders die accessoires voor een prikkie aanbieden, vaak een fractie van de prijs die een bekend merk vraagt.

Nando accident happen 06

Zo draag ik mijn camera's tijdens een bruiloft. Snel en makkelijk. Maar ik moet vooraf aan elke bruiloft controleren of het geen slijtage heeft, en dat alles goed vast zit. Dit is de dure Spider Pro draagset die honderden euro's kost. Ik zou dit niet toevertrouwen aan een goedkoop alternatief.

Ik zeg niet dat die goedkope producten niet goed zijn, maar zorg dat je zeker bent van de kwaliteit.

Het zou zonde zijn als je 2.000 euro dure camera te pletter valt omdat je liever 10 euro uit gaf aan een draagriem, dan een 50 euro draagriem van een gerenommeerd merk.

Maar bedenk dat ook die van 50 euro defect kan raken. Blijf dus controleren, altijd.

Nando accident happen 08

Zonder zorgen fotograferen, met je spullen veilig in de rugzak. Heb je wel gecontroleerd dat de ritsen niet stuk zijn, of dat je tas goed dicht is voor je die op de rug slingert? Even checken kost nauwelijks tijd, en voorkomt veel leed. (foto door Hetwie)

Heb jij al eens schade gehad door slijtage aan materiaal, of gewoon vanwege een onoplettend moment?

Deel je ervaring in een reactie. Het is leerzaam voor iedereen, en het kan soortgelijk leed bij de ander voorkomen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

16 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 15 september 2020 om 11:24  | reageer

    Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

    Toch nog een kleine opmerking: Nando, je geeft goede raad en daarbij geef je verschillende voorbeelden waarbij je zegt dat je beter wat meer betaalt voor goed materiaal dan je er van afdoen met goedkoop spul.

    Goedkoop is vaak duurkoop, luidt een bekend spreekwoord. Maar ook amateurfotografen met een smalle beurs willen graag hun na lang sparen gekochte camera en lenzen beschermen tegen mogelijke schade. Zij kopen dan logischerwijs wat goedkoper materiaal. Zij redeneren misschien, beter een beetje bescherming dan geen bescherming.

    Jij, als professioneel fotograaf bent in staat een investering terug te verdienen (maar goed ook trouwens), maar amateurfotografen hebben die mogelijkheid niet of veel minder.

    Ik zou graag zien dat er testen worden uitgevoerd en gepubliceerd van allerlei materialen van goedkoop naar duur waarbij ook wordt aangegeven hoe kwalitatief deze materialen zijn.

    Elke maand zie je testrapporten van camera's en lenzen in de diverse tijdschriften. Testen van bijvoorbeeld draagriemen zie je nooit.

    Nando, ik ben blij met jouw artikel. Er kan niet vaak genoeg gewaarschuwd worden voor de talloze valkuilen 😃.

  2. Ton van Schilt
    Ton van Schilt schreef op dinsdag 15 september 2020 om 12:23  | reageer

    Ooit op een fotomeeting in Middelburg wilde een deelnemer zijn dure 24-105 mm Canonlens wisselen. Hij viel op de grond in 1000 stukken. deze man op leeftijd fotografeerde voor die tijd met een compact camera . De lens had hij van zijn dochter voor zijn verjaardag gekregen. Ik heb toen een foto van de kapotte lens op de grond gemaakt voor de verzekering.

  3. Martin Hermes
    Martin Hermes schreef op dinsdag 15 september 2020 om 12:39  | reageer

    "Voorkom ongelukken - controleer altijd je cameraspullen voor je op pad gaat" ik zie tegenwoordig de meeste mensen met een camera in de hand lopen niet eens de riem om de nek dat valt ook onder "ongelukken" wel zelf schuld maar het schijnt mode te zijn in alle fotobladen zie je die nieuwe hype. Het is net zoiets als die yoghurt foto's van stromend water afschuwelijk zo ziet de natuur niet uit ik had gehoopt dat het tijdelijk was maar nee hoor !!

  4. andré janssen
    andré janssen

    Nando, geweldig jou bijdragen aan deze rubriek!Ik kijk er elke keer naar uit!

  5. Robert
    Robert schreef op dinsdag 15 september 2020 om 13:42  | reageer

    Beetje vlak artikel. Zelfs als je op reportage bent en je camera's hangen in en om je nek....loopt er zo maar iemand tegen aan. Hoe voorzichtig je ook bent. Zet je hem op statief...tja ..dan is een vaste ondergrond edg natuurlijk je eigen verantwoording.
    Zelfs al staat je camera veilig op n tafel....loopt iemand hem zo eraf.
    Ongelukjes zijn niet te voorkomen. Wel kassa...
    Met fotoschiet groeten Robert

  6. Johan Hahn
    Johan Hahn schreef op dinsdag 15 september 2020 om 14:12  | reageer

    Alle apparatuur was perfect in orde. Bergschoenen aan om enkels te beschermen en niet uit te glijden. Maar ja, in Vietnam (Halong Bay) gebeurde het: uit een boot stappen op een kade die nauwelijks zichtbaar glad was als ijs ten gevolge van zeewier resten. Ik lag op de grond en mijn Nikon D800 met 24-70 objectief en flitser ook. Schade: flitser met schoentje en al afgebroken en objectief scheef en zonnekap op de bodem van de baai. Het objectief was nog bruikbaar, maar met flinke beperkingen. De reparatie liep in de honderden Euro’s, maar een goede verzekering dekte alle schade. Lichtpuntje: mijn kleine reserve camera. Naast goede controle, dus: org voor een reservecamera!

  7. gast schreef op dinsdag 15 september 2020 om 15:40  | reageer

    Nando, ik heb ook een SpiderPro met zo'n mooie pinconstructie. Daar hangt mijn Canon 6d MkII met Tamron 28-300 objectief aan. Ik heb wel die pin vastgezet met lijm omdat toen ik met deze constructie (nog zonder lijm) op de fiets een rondje reed, de pin door de beweging losdraaide en mijn camera op het asfalt kukelde. Ongeveer 1,5m boven het aardoppervlak en de nog steeds aanwezige aantrekkingskracht zorgden ervoor dat ik in ieder geval mijn polarisatiefilter kon afschrijven. Na onderzoek bleek dat de camera en het objectief de schade verder hebben doorstaan. Complimenten voor Canon en Tamron dus. En dat mijn verzekering de schade dekte. Les geleerd in ieder geval.

  8. Gerard
    Gerard schreef op dinsdag 15 september 2020 om 16:13  | reageer

    Ik was op een airshow in Sanicole. We stonden met een groep in een tent te wachten op de 'Breitling Super Constellation' waarvan iedereen eigenlijk de hoop had opgegeven dat die nog zou komen. Plotseling het sonore gebrom van de vier propellermotoren. Slinger inderdaad de niet afgesloten cameratas op mijn rug en net als hierboven viel de Canon 24-105 met mijn gloednieuwe 5DMKIII eruit. Gelukkig was alleen het UV-filter van de lens stuk maar wat was ik geschrokken. Daarna controleer ik altijd of alles goed dicht zit! Pffff, krijg het weer warm terwijl ik dit opschrijf..

  9. Paulussie
    Profiel Paulussie schreef op dinsdag 15 september 2020 om 17:09  | reageer

    Wat mij overkwam is iets waar je niet snel aan denkt.
    In de winter op stap met m'n F801 met Tokina 28-80 2,8 erop om m'n nek.
    Wordt het op een gegeven moment aangename in de zon, trek ik de sjaal van m'n nek, vliegt de riem van camera mee, over m'n hoofd, hele zaakje duikt recht voorover op de grond (stuk grasland, gelukkig). Alleen de zonnekap gebarsten, heeft de klap opgevangen.
    Sindsdien nog voorzichtiger geworden, maar toch is het nog een keer fout gegaan, in een zelfde soort situatie als hierboven beschreven. In Rotterdam, waar ik geboren ben op bezoek. De van Noordereiland naar Rotterdam centrum is afgebroken, en de gemeente heeft dar een platform gemaakt om over de rivier uit te kijken, mooi uitzicht op o.a. het witte huis.
    Leek mij wel wat, dus ik stap erop; Spiegelglad! Men had vergeten het hout te behandelen.
    Eerste stap die ik erop zetten ging ik gelijk onderuit. Camera in de hand, dus opvangen met de andere hand, ging niet echt, dus camera toch tegen de grond, maar niet te hard, allen het pola filter(77mm dus prijzig) kapot.
    In dit geval heb ik de gemeente Rotterdam aansprakelijk gesteld, die dat inderdaad hebben aanvaard.
    Ongelukjes zijn niet uit te sluiten.
    Voorzichtigheid blijft geboden, goeie spullen zijn duur.

  10. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 15 september 2020 om 17:59  | reageer

    Ik gebruik een Cotton Carrier camera vest waaraan mijn camera wordt vastgeklikt voor de veiligheid zit er ook nog een riem aan die verbonden is tussen camera en vest. Zo heb ik tijdens het lopen (met krukken) of in mijn rolstoel mijn handen vrij. De camera slingert ook niet heen en weer wat bij een draagriem wel het geval is. Zo probeer ik schade te voorkomen. Ik heb al een keer gehad dat bij het gebruik van een draagriem een lange telelens ergens tegenaan stootte, waar door de frontlens een flinke barst opliep. Die lens kon dus de vuilnisbak in.

  11. Leidy Rijckaert de Boer
    Leidy Rijckaert de Boer schreef op woensdag 16 september 2020 om 09:20  | reageer

    Heel goede tips. Ik ben al voorzichtig, maar toch goed om het nog eens op een rijtje te zien.

    Een tijd geleden fotografeerde ik aan het Pannerdensch Kanaal. Mijn camera op statief. Dit stond ongeveer een meter vanaf de oever in het water. Het duurde niet lang want er kwam een vrachtschip langs. Door de enorme golven die er toen ontstonden, zakte mijn statief (dat ik toch verzwaard had) langzaam scheef. Gelukkig stond ik er vlakbij en zag ik het gebeuren. Net op tijd kon ik mijn statief vastpakken en zo voorkomen dat alles in het water belandde.

    Hartelijke groeten, Leidy

  12. johan bauwens
    johan bauwens schreef op woensdag 16 september 2020 om 10:02  | reageer

    Ik ben eens uitgegleden op n bevroren ondergrond toen ik ganzen wou fotograferen. Camera en lens van 1.8 m hoogte gevallen. Camera was niet stuk maar de 100-400 wel. Heb idd ook al meegemaakt dat ik mijn rugzak op mijn rug wil hangen, rits niet vast en macrolens valt eruit (ook stuk natuurlijk). Je lens of rugzak te hard neerzetten op n harde ondergrond is ook niet gezond. Ik ken trouwens geen enkele verzekeraar die zulke dingen zou dekken tenzij tegen n woekerprijs

  13. johan bauwens
    johan bauwens schreef op woensdag 16 september 2020 om 10:03  | reageer

    @Martin : ik vind lange sluitertijdfoto's van stromend water, de zee, n waterval etc net wel mooi, kwestie van smaak

  14. Ria B
    Ria B schreef op woensdag 16 september 2020 om 11:09  | reageer

    Een smal ongelukje zit vaak in een klein hoekje .. Zo stonden mn zoon en ik midden in de nacht op strand de zeevonk te fotograferen , ik zet mijn camera of statief naast de zijne en we staan even te praten .. hij zegt Ma .. ik druk even op het knopje en ren de zee in ... oke .. hij rent weg en op dat moment duvelt zijn camera met statief naar voren ..en trekt de mijne mee. Beide camera's duiken het natte zand in. De mijne maakte een mooie val en op een lading zand na geen schade . Camera van mn zoon was ook goed , alleen de focusring van zijn lens was kapot , reparatie van 250 euro , gelukkig gedekt door de verzekering.

  15. Matty
    Matty schreef op woensdag 16 september 2020 om 23:55  | reageer

    ik heb het meegemaakt, op het punt staan om te gaan, nog even de batterijen uit de lader gehaald in in de tas gestopt en vervolgens even afgeleid en je pakt je cameratas en de rist is niet dicht, camera met lens stuitert er zo uit, de lens heeft een tik gehad en toen greep ik hem net voordat de camera op de grond viel.
    Was schrikken, het merendeel van de kosten werd door de verzekering betaald maar je wil het liever niet meemaken

  16. Ineke
    Profiel Ineke schreef op dinsdag 22 september 2020 om 14:53  | reageer

    Goede adviezen Nando!
    Maar ook bij duurdere spullen kan het soms (bijna) mis gaan. Ik heb zo'n Blackrapid riem; tweedelig. Dus ik kan aan twee kanten een camera hangen. Duur ding, maar is z'n geld zeker waard. Zeer comfortabel. MAAR: ik controleer toch altijd of die haken goed in de camera geschroefd zijn. Ik heb een keer meegemaakt dat er eentje los was en gegaan en nog nèt in de camera hing. Waarschijnlijk niet goed vastgedraaid. Maar omdat ik alles 100 keer controleer, heb ik voorkomen dat mijn dure camera op de grond kletterde.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord