Nando Harmsen

Voorkom ongelukken - controleer altijd je cameraspullen voor je op pad gaat

maandag 14 september 2020, 16:32 door | 4.134x gelezen | 16 reacties

Eigenlijk gaat het altijd goed. Je gaat fotograferen, gebruikt je apparatuur, en zet je statief of flitsers op zoals je dat graag wilt. Je gaat er vanuit dat alles in orde is, dat alles goed werkt.

Tot het moment dat wel iets fout gaat. Je moet er niet aan denken dat je kostbare objectief of camera stuk valt.

Nando accidents happen 00

Het resultaat van een valpartij. Veel modder, zand, maar gelukkig geen schade. Hoewel, een verstuikte enkel en duim is ook niet leuk te noemen.

Enkele jaren geleden was ik op pad met een collega fotograaf. Na een lange dag fotograferen belandden we op een dijk bij de Waddenzee.

Daar gebeurde het; in een moment van onoplettendheid, in het enthousiasme om een zonsondergang te fotograferen, zat de camera niet goed op het statief.

Een Nikon D610 met 16-35mm objectief dook naar de betonnen dijk, waar het objectief afbrak, en alles over het beton naar de waterlijn stuiterde.

Het objectief dook in het slik. Die hebben we nooit meer gezien. De camera hebben we kunnen redden, en daarmee ook de waardevolle foto's van die dag.

Nando accident happen 01

Het resultaat van een camera die van het statief af gevallen is. Enorme schade, die wel te repareren bleek te zijn. Maar de dure lens is voor altijd onder het water en in het slik van de Waddenzee verdwenen.

Zo zie je maar, hoe snel het kan gebeuren. Een moment van onoplettendheid is voldoende. Maar dat niet alleen. Ook slijtage aan je apparatuur kan zorgen voor een onverwachte val. Een camera riem kan los komen, een statiefplaatje ook.

De connectie tussen je Black Rapid Strap en je camera kan uitslijten, een schouderband van je rugzak kan scheuren. IJzer op ijzer en staal op staal slijt heel hard, en het materiaal van een tas of rugzak heeft niet het eeuwige leven.

Nando accident happen 03

Of je nu een originele camerariem gebruikt, of een andere. Zorg dat deze riem goed vast zit en blijf controleren of het niet langzaam los komt te zitten.

Daarom is het belangrijk om al je apparatuur met regelmaat goed te controleren. Eigenlijk elke keer als je op pad gaat. Dat hoeft niet lang te duren, een snelle controle is voldoende. Denk daarbij aan de volgende dingen.


 • Is de camerariem goed vast, en nergens gescheurd?

 • Zijn draagringen en D-ringen niet aan het slijten, en zien ze er goed uit?

 • Werken de ritsen van je cameratas goed?

 • Zit je statiefplaatje goed onder je camera en kan deze niet roteren?

 • Zit de lensplaat voor je statief goed aan de statief gondel?

 • Is je objectief goed vastgeklikt?

 • Zit het balhoofd helemaal vastgedraaid op je statief?

 • Is je camera goed vastgezet op je statief?

 • Staat je statief stabiel

 • Heb je de filter ring en filter adapter van je filtersysteem goed gemonteerd?

 • Draait het filter niet los als je een polarisatiefilter roteert?

 • Zitten je flitsers goed vast op het lampstatief?

 • Staat je lampstatief stabiel?

 • Is je fototas goed dicht voor je deze oppakt of op je rug gooit?
Nando accident happen 02
Zit jouw statiefplaatje wel goed vast? Dit is in scene gezet, maar ik heb het tijdens mijn masterclass en workshops regelmatig zien gebeuren. Zorg ook dat de kop van je statief stevig vast zit.

Meestal zijn het kleine dingen waar je op moet letten, die niet veel tijd kosten, maar veel ellende kunnen besparen. Maar ook goed materiaal kopen is belangrijk. Er zijn veel aanbieders die accessoires voor een prikkie aanbieden, vaak een fractie van de prijs die een bekend merk vraagt.

Nando accident happen 06

Zo draag ik mijn camera's tijdens een bruiloft. Snel en makkelijk. Maar ik moet vooraf aan elke bruiloft controleren of het geen slijtage heeft, en dat alles goed vast zit. Dit is de dure Spider Pro draagset die honderden euro's kost. Ik zou dit niet toevertrouwen aan een goedkoop alternatief.

Ik zeg niet dat die goedkope producten niet goed zijn, maar zorg dat je zeker bent van de kwaliteit.

Het zou zonde zijn als je 2.000 euro dure camera te pletter valt omdat je liever 10 euro uit gaf aan een draagriem, dan een 50 euro draagriem van een gerenommeerd merk.

Maar bedenk dat ook die van 50 euro defect kan raken. Blijf dus controleren, altijd.

Nando accident happen 08

Zonder zorgen fotograferen, met je spullen veilig in de rugzak. Heb je wel gecontroleerd dat de ritsen niet stuk zijn, of dat je tas goed dicht is voor je die op de rug slingert? Even checken kost nauwelijks tijd, en voorkomt veel leed. (foto door Hetwie)

Heb jij al eens schade gehad door slijtage aan materiaal, of gewoon vanwege een onoplettend moment?

Deel je ervaring in een reactie. Het is leerzaam voor iedereen, en het kan soortgelijk leed bij de ander voorkomen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

16 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 15 september 2020 om 11:24

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  Toch nog een kleine opmerking: Nando, je geeft goede raad en daarbij geef je verschillende voorbeelden waarbij je zegt dat je beter wat meer betaalt voor goed materiaal dan je er van afdoen met goedkoop spul.

  Goedkoop is vaak duurkoop, luidt een bekend spreekwoord. Maar ook amateurfotografen met een smalle beurs willen graag hun na lang sparen gekochte camera en lenzen beschermen tegen mogelijke schade. Zij kopen dan logischerwijs wat goedkoper materiaal. Zij redeneren misschien, beter een beetje bescherming dan geen bescherming.

  Jij, als professioneel fotograaf bent in staat een investering terug te verdienen (maar goed ook trouwens), maar amateurfotografen hebben die mogelijkheid niet of veel minder.

  Ik zou graag zien dat er testen worden uitgevoerd en gepubliceerd van allerlei materialen van goedkoop naar duur waarbij ook wordt aangegeven hoe kwalitatief deze materialen zijn.

  Elke maand zie je testrapporten van camera's en lenzen in de diverse tijdschriften. Testen van bijvoorbeeld draagriemen zie je nooit.

  Nando, ik ben blij met jouw artikel. Er kan niet vaak genoeg gewaarschuwd worden voor de talloze valkuilen 😃.

 2. Ton van Schilt
  Ton van Schilt schreef op dinsdag 15 september 2020 om 12:23

  Ooit op een fotomeeting in Middelburg wilde een deelnemer zijn dure 24-105 mm Canonlens wisselen. Hij viel op de grond in 1000 stukken. deze man op leeftijd fotografeerde voor die tijd met een compact camera . De lens had hij van zijn dochter voor zijn verjaardag gekregen. Ik heb toen een foto van de kapotte lens op de grond gemaakt voor de verzekering.

 3. Martin Hermes
  Martin Hermes schreef op dinsdag 15 september 2020 om 12:39

  "Voorkom ongelukken - controleer altijd je cameraspullen voor je op pad gaat" ik zie tegenwoordig de meeste mensen met een camera in de hand lopen niet eens de riem om de nek dat valt ook onder "ongelukken" wel zelf schuld maar het schijnt mode te zijn in alle fotobladen zie je die nieuwe hype. Het is net zoiets als die yoghurt foto's van stromend water afschuwelijk zo ziet de natuur niet uit ik had gehoopt dat het tijdelijk was maar nee hoor !!

 4. andré janssen
  andré janssen schreef op dinsdag 15 september 2020 om 13:04

  Nando, geweldig jou bijdragen aan deze rubriek!Ik kijk er elke keer naar uit!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord