Wat doe je met al die vallende sterrenfoto's zonder vallende ster?
maandag 19 augustus 2024, 14:41 door Nando Harmsen | 1.161x gelezen | 3 reactiesDe Perseïden sterrenregen is achter de rug. Ben je op pad gegaan om dit te fotograferen? Dan heb je waarschijnlijk meer foto's zonder vallende ster dan met vallende ster. Wat doe je dan met al die foto's? Ik geef je drie opties waaruit je kan kiezen.
Je moet continu blijven fotograferen, zo lang als mogelijk, om de trefkans te vergroten. Hoe langer je blijft doorgaan, hoe meer kans er is dat je een vallende ster in beeld hebt. Vergis je niet, je zal meer vliegtuigen en satellieten in beeld krijgen dan vallende sterren.
Ik fotografeer altijd met 10-15 seconden belichtingstijd, continu gedurende één of twee uur. Er zit slechts één seconde interval tussen de foto's, korter is niet mogelijk, helaas. Dat zijn zes foto's per minuut, 360 in een uur, ofwel 720 in die twee uur tijd.
Stel ik heb 20 vallende sterren 'gevangen', dan zijn er 700 foto's over met alleen sterren, vliegtuigen en satellieten. Wat doe je daarmee? Het is zonde om ze weg te gooien, toch?
Optie 1: Maak sterrensporen
Aangezien je continu foto's hebt gemaakt, is het eenvoudig om van al die beelden een foto met sterrensporen te maken. Haal dan alle vliegtuigen, satellieten en vallende sterren uit die foto zodat de sterrensporen niet 'vervuild' raken.
Zo heb je niet alleen de foto's van de vallende sterren, maar ook een mooie foto van sterrensporen. Wil je weten hoe je die sterrensporen maakt? Ik heb er een cursus over op Photofacts Academy. Of leer hoe het moet met mijn boek 'Sterrensporen fotograferen.'
Optie 2: Maak een timelapse
Het maken van foto's voor vallende sterren is hetzelfde als beelden maken voor een timelapse. Met andere woorden, je kan al die foto's met 25 beelden per seconde laten zien. Je hebt dan een leuk timelapse filmpje.
Je ziet dan de sterren aan de hemel bewegen, wat vooral leuk is als je ook de Melkweg in beeld hebt. Haal de vliegtuigen en satellieten in je beelden niet weg, zodat je nog een mooi bewegend element in je video krijgt. De vallende sterren zal je nauwelijks zien, hooguit als een snelle flits.
Binnenkort komt er een cursus timelapse fotografie op Photofacts Academy, voor het geval dat je meer over deze combinatie van fotografie en video wil weten.
Optie 3: Gooi ze weg
Heb je geen zin in sterrensporen of een timelapse video? Is dat niet je ding, of gaat het alleen om de vallende sterren? Dan kan je natuurlijk al die beelden zonder vallende ster gewoon weggooien. Je gaat ze toch niet meer gebruiken.
Overigens, heb je sterrensporen gemaakt, of een timelapse? Ook dan kan je de foto's gewoon weggooien. Het heeft geen zin om ze nog te bewaren.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
3 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 20 augustus 2024 om 10:45 | reageer
Nando, dat zijn leuke tips. Over het weggooien van foto's wil ik toch nog iets kwijt. Foto's, die totaal als mislukt kunnen worden beschouwd, gooi ik inderdaad weg. Maar overige foto's gooi ik nooit weg, ook al gebruik ik ze niet. Ook foto's waarvan het onderwerp net niet scherp genoeg is, gooi ik niet weg. Ik heb namelijk gemerkt dat foto's van bijvoorbeeld 2004 met de nabewerkingssoftware van toen niet goed kon krijgen en nu met de huidige nabewerkingssoftware wèl een goed resultaat kan bereiken.
Dat heeft natuurlijk te maken met de verbeterde technieken in de software zoals bijvoorbeeld AI te maken. Wat 10 jaar geleden niet lukte met Photoshop en Lightroom, lukt nu wel. Dus wie weet heb jij ook nog foto's van 20 jaar geleden waar je nu nog wel iets moois kan maken. Ik zou zeggen: Probeer het eens. 😃😉 -
Nando schreef op dinsdag 20 augustus 2024 om 11:45 | reageer
Je moet natuurlijk zelf beslissen wat je aan foto's bewaard.
Ik persoonlijk heb geen behoefte aan 1000 foto's van een avond op mijn harde schijf die exact hetzelfde zijn. Alleen de foto's met een vallende ster bewaar ik, en misschien een tiental van de andere foto's.
De rest is alleen maar een kopie. Het is nergens voor nodig, en geeft geen meerwaarde, om die ook te bewaren. Nu niet, en ook over tien jaar niet. -
Jos schreef op donderdag 22 augustus 2024 om 15:39 | reageer
Het is een misvatting dat een slechte foto met nawerken goed wordt. Een foto die scherper is dan die ervoor, is daarom niet beter. Er is meer nodig om een foto als goed te bestempelen. Dat is ook steeds het criterium dat ik hanteer bij de selectie. Dan gaat het vaak niet om sterrenfoto's, geef ik toe. Bij sterrenfoto's is het eenvoudig: alle foto's hebben quasi dezelfde kwaliteit en hun bruikbaarheid wordt uiteraard op andere punten beoordeeld. Voor een scherpe maan foto, moet ik er verschillende maken vanwege de turbulente lucht, maar eens ik daaruit een scherpe tif heb gemaakt, vliegt de rest de prullenmand in. Zo'n tif is vaak al 130 MB, waaruit ik dan een JPEG voor publicatie distileer, maar de RAW files hebben geen nut meer, zeker niet omdat van iedere foto minstens 1 kopie bestaat op een andere schijf.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een timelapse fotograferen aan de Waal
door Nando Harmsen
-
Timelapse videocursus - Wat moet aan bod komen?
door Nando Harmsen
-
De hele sterrenhemel in één foto
door Nando Harmsen
-
Het belang van de interval bij een timelapse
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.