
Wat ben jij bereid om op te geven?
woensdag 13 november 2024, 20:02 door Elvira Smit | 744x gelezen | 0 reactiesIn mijn dag zit 24 uur. Die besteed ik aan van alles. Maar als ik goed in iets wil worden, moet ik bewuster met die uren omgaan. Dan is dus de vraag: wat ben ik bereid om op te geven, zodat ik tijd kan besteden aan – in mijn geval – fotografie?
Prioritijd
Tijd heb je niet, tijd maak je. Noem het prioritijd. Dat ik eens per twee weken twee artikelen schrijf over fotografie, daar heb ik bewust voor gekozen.
En niet alleen dat: ik reserveerde er een blok in de week voor, op zondagochtend. Want ik weet dat ik op zondagochtend meestal niks noemenswaardigs te doen heb. Als ik die tijd nu eens gebruik om wél wat zinnigs te doen, vul ik iets op zonder dat ik er veel voor moet laten.
In het begin was dat best een verandering. Het schrijven ging moeizaam, ik had geen inspiratie - enfin de geijkte excuses. Maar het moest, ik had een afspraak met mezelf. Als het dan toch was gelukt, had ik een voldaan gevoel. Soms kreeg ik zelfs reacties.
Op de lange termijn bleek er nog iets veel waardevollers te ontstaan. Mijn kennis over fotografie nam toe. Ik verdiepte me in andermans werk, in projectmatig werken enzoverder. Door erover te schrijven, dwing ik mezelf om mijn gedachten te structureren, onderzoek te doen en mijn opgedane kennis te delen.

Wat ben jij bereid om op te geven
Welk deel in de week of maand ben jij bereid op te geven voor hetgeen je eigenlijk het liefste doet?
Wil je nu een Netflix-serie kijken, of aan je fotoproject werken? Kiezen kost energie. Dus reserveer die tijdsblokken en ga aan de slag met jouw project, idee of misschien wel fotoboek.
Maar weinigen doen dat. Omdat het voelt alsof we zoveel tijd hebben. Na vandaag komt morgen. En dan weer overmorgen.
Je kunt altijd volgende week beginnen met dat project.
Toch?
Maar weken tellen op tot maanden, jaren, decennia. En ondertussen kun je meepraten over alle Netflixseries, maar je antwoord op de vraag 'En hoe staat het met je fotoproject?' blijft hetzelfde. Je bent ermee bezig. Soort van.
De filosoof Seneca vatte het mooi samen:
We act like mortals in all that we fear, and we act like immortals in all that we desire
Dus waar ga jij vandaag mee aan de slag?

Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
eBoek: De Wet van de Straat
door Elja Trum
-
Flitsen op locatie: aanwezig licht met flits combineren
door Elja Trum
-
Waarom ik soms bang ben dat ik alles al gefotografeerd heb
door Michiel Heijmans
-
Regels in fotografie zijn niet om heel strikt te volgen
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Belicht de achtergrond
door Elja Trum
-
Straatfotografietip: Onscherp is niet altijd slecht!
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.666 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum