Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Wat is jouw back-up plan voor je foto's?

donderdag 13 januari 2022, 10:40 door | 14.214x gelezen | 32 reacties

Als fotograaf zijn je foto's natuurlijk een belangrijk bezit. Het is daarom erg belangrijk om altijd een goede en recente back-up te hebben van je bestanden. Vaak schiet dit er bij in, dus ik breng het graag nog even extra onder de aandacht. Wat is jouw back-up plan?

Behoefte


Bij het bepalen van je back-up strategie is het slim om eerst te kijken naar je behoeften. Bijvoorbeeld op basis van de hoeveelheid data. Zelf heb ik momenteel 750 gigabyte aan foto's op mijn (2 terabyte) harddisk staan.

Houd rekening met een flinke groei in de komende jaren (ook al heb je dat in de praktijk wellicht niet nodig). Zelf heb ik de twee terabyte van mijn interne harddisk als limiet aangehouden; al mijn back-up opties moeten minimaal aan die twee terabyte kunnen voldoen. Zo kan ik de komende jaren in elk geval vooruit.

Zelf heb ik een tijdje gewerkt met de Drobo. Op zich is dit een mooi systeem voor back-ups, maar het is best prijzig, te traag en uiteindelijk ook niet bijzonder veilig voor je data. Mijn Drobo gebruik ik dus niet meer.

En back-up is geen back-up is mij altijd verteld. Het is dus belangrijk om niet slechts een back-up te hebben, maar om twee back-ups te hebben. Oftewel, drie locaties waarop je gehele fotocollectie digitaal terug te vinden is, waarbij er bij voorkeur minimaal n op een andere locatie moet zijn. Zo voorkom je dat je bij bijvoorbeeld een brand zowel het origineel als de back-up kwijt bent.

Externe harddisk


De gemakkelijkste oplossing is n of meerdere externe harddisks. Een externe harddisk van twee terabyte koop je momenteel voor zo'n 100 euro. Omwille van de snelheid bij het kopieren is het wel fijn om voor een USB 3.0 of Thunderbolt aansluiting op je externe drive te gaan. Uiteraard moet je computer deze aansluiting dan ook ondersteunen.

Synology diskstation

Zolang je databehoefte onder de 3 terabyte blijft zou ik aanraden gewoon een simpele externe harddisk te kopen. Er zijn ook (prijzige) NAS oplossingen waarbij harddisks in RAID opstellingen extra zekerheid claimen te bieden. Echter, een RAID systeem biedt feitelijk weinig meerwaarde boven een normale externe harddisk.

Een RAID systeem kan vooral meerwaarde bieden doordat je meerdere disks kunt aanspreken als n grote disk. Hierdoor ben je niet gebonden aan de maximale capaciteit van n disk. Heb je bijvoorbeeld twaalf terabyte aan data te back-uppen dan kan een RAID systeem hier voor zorgen. Populaire systemen zijn die van Synology.

Voor de meeste fotografen is een dergelijke systeem overkill en eigenlijk zonde van je geld.

Online Backup


Je kunt wel tien kopien thuis hebben liggen van je foto's, maar als je huis afbrandt heb je daar helemaal niks meer aan. Het is dus belangrijk om ook een back-up te hebben op een andere locatie. Nu kun je maandelijks een externe harddisk synchroniseren met je foto's en deze vervolgens ergens anders (bijvoorbeeld op je werk, bij je ouders of vrienden) bewaren, maar dit ga je gegarandeerd niet lang volhouden.

Je slaat eens een maandje over en voordat je het weet is je externe back-up al weer een jaar oud. Ook leuk; stel dat de brand net uit breekt op de dag dat je de externe disk thuis hebt om de kopie te actualiseren. Of dat je kopie uiteindelijk ergens thuis blijft liggen in plaats van hem weer terug te brengen naar de externe locatie.

Je moet proberen het back-up proces zoveel mogelijk te automatiseren zodat je er niet bewust handelingen voor hoeft te ondernemen. Een mooie oplossing hierbij is online back-up. Dit is een mooie set-and-forget optie. Je stelt het eenmalig goed in en in principe blijft het geruisloos in de achtergrond lopen. Je kunt het dus niet vergeten. Desondanks is het wel slim om maandelijks even te controleren of alles nog goed lijkt te draaien.

Crashplan

De beste manier om dat te doen is door in te loggen op de herstel-functie van de dienstverlening. Vaak gaat dit via een webservice. Kijk hier of je recente foto's kunt vinden en probeer er een terug te halen. Zo weet je niet alleen dat je back-up up-to-date is, maar weet je ook dat je de back-up ook daadwerkelijk kunt terughalen.

Zelf heb ik de afgelopen jaren gebruik gemaakt van KPN Back-up Online. Voor zo'n 6 euro per maand kun je hier zoveel data opslaan als je wilt.

Een snelle internet verbinding is natuurlijk wel gewenst voor een online oplossing. Zelf beschik ik over een 100 MBit glasvezel verbinding waardoor nieuwe foto's snel online geback-upped zijn.

Alternatieven Online back-up


De KPN Back-up Online dienstverlening heeft sinds circa een maand een aantal problemen gehad. Dat was lange tijd niet of moeilijk terug te halen. Er zijn gelukkig ook alternatieven, bijvoorbeeld Crashplan.com, Backblaze of Carbonite.com. Ook bij deze partijen kun je voor circa 60 dollar per jaar onbeperkt bestanden back-uppen.

Crashplan is niet specifiek een online back-up naar een server ergens op internet; je kunt met deze software via internet back-ups maken naar een andere computer op een andere locatie. Ook kun je met het programma de back-up naar je externe drive verzorgen. Zo zijn je back-ups altijd up-to-date.

Om online back-up te hebben moet je CrashPlan+ gebruiken, wil je de software alleen voor back-ups gebruiken zonder online data bij hun op te slaan dan kun je de gratis versie gebruiken. Zo kun je dus wel je back-up up-to-date houden op een andere locatie (van bijvoorbeeld een vriend) via het internet. Uiteraard moet degene het er wel mee eens zijn dat je hun dataverbinding en harddisk ruimte gebruikt.

Mijn back-up plan


Zelf ben ik momenteel bezig mijn back-up plan te herzien. Momenteel heb ik deze namelijk niet goed op orde; mijn externe harddisk heb ik al te lang niet meer bijgewerkt, mijn externe kopie ligt momenteel al weken thuis en KPN back-up heeft technische problemen. Je kunt dus wel stellen dat mijn data momenteel lang niet zo veilig is als het zou moeten zijn.

Ik heb vandaag een abonnement bij Crashplan afgesloten. Voorlopig ga ik deze online back-up nog even naast mijn KPN abonnement gebruiken. Mijn twee terabyte externe harddisk ga ik permanent in de meterkast plaatsen. Deze kan ik aansluiten op de router en zo via het netwerk benaderen. Op mijn computer stel ik een geautomatiseerde kopie in (echo geen synchronisatie).

Zo moet mijn back-up constant up-to-date blijven zonder dat hierbij herhalende handelingen nodig zijn.

Jouw back-up plan?


Het belangrijkste is dat je ten alle tijden drie kopien hebt van al je data. Dan is het geen ramp wanneer n kopie faalt; zorg snel voor een vervangende oplossing. De kans dat ook je twee andere kopien gelijktijdig falen is minimaal.

Wat is jouw back-up plan?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 januari 2022.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 22 juni 2012, 00:41.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

32 reacties

 1. daansoons
  Profiel daansoons schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 02:32

  Ik maak gebruik van Livedrive voor online backup. Werkt in de achtergrond, dus ik hoef er nooit naar om te kijken. Speciale foto's zet ik ook nog eens op Dropbox. En ik heb nog een externe schijf, maar daar maak ik veel te weinig gebruik van. En af toe foto's printen is ook een soort van backup toch?

 2. Frank Wes
  Frank Wes schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 07:09

  Ik backup op een lokale externe harddisk van 2TB én ik gebruik Backblaze als online backup service.
  Op mijn iMac draait een programmaatje van BB en die backupt continue op de achtergrond. De eerste keer duurt dat heel lang (denk twee weken) maar als je alles gekopieerd hebt ben je altijd up-to-date. Een fijne gedachte.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 07:48

  Ik heb tot nog toe gewerkt met externa harddisks, maar in de praktijk haal ik de harddisk die bij mijn vader ligt veeeel te weinig op om niet veel foto's te verliezen bij brand. Thuis heb ik het zowel op de pc als 2 externa harddisks staan.

  De hoogste tijd om me ook eens te verdiepen in de verschillende online back-up services.

  @Elja: Dat JKPN nu problemen heeft met het terughalen betekend hopelijk niet dat die data daadwerkelijk weg is? Je zou verwachten dat de data iig op meerdere servers staat verspreid over locaties?

 4. timo
  timo schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 08:12

  Ik ben momenteel druk bezig met herzien van mijn back-up systeem.
  ik heb nu alle foto's op 3 HDD staan, maar allemaal op dezelfde locatie.

  denk dat ik het als volgend ga aanpakken.
  mijn interne schijf is eigenlijk te klein (een HDD van een iMac vervang je niet zomaar.)

  Mijn interne schijf wordt als huidig werkschijf gebruikt, dus projecten waar ik nu mee aan het werk ben.
  Twee 750GB losse harddisks als back-up van het afgelopen jaar, dus snel benaderbaar van mijn Mac,
  Een of 2 losse 2TB harddisken die mijn back-up zijn van mijn hele foto geschiedenis.

  En waarschijnlijk op een externe locatie (bij familie), een NAS server van QNAP, met iets van 4 TB voor de komende jaren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord