5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

360 graden object foto maken; Nokia E65

zaterdag 7 juli 2007, 00:16 door | 20.822x gelezen | 5 reacties

In mijn artikel over de Canon 400D een tijd geleden maakte ik gebruik van een 360 graden object foto om de camera rondom te laten zien. Nu ik sinds kort een nieuw speeltje heb, de Nokia E65, is het de hoogste tijd om eens te beschrijven hoe je een dergelijke foto met beperkte middelen kunt maken.

Geautomatiseerde oplossingen
Van te voren wil ik vast waarschuwen; wanneer je van plan bent om 360 graden foto's te gaan maken voor bijvoorbeeld een webshop dan is dit niet de gewenste methode. Het kost namelijk een uurtje of twee/drie om één 360 graden object foto te maken. Mocht je dus een groot aantal object foto's moeten maken dan is een geautomatiseerde oplossing een aanrader. Aangezien dit soort oplossing zo'n vijfduizend euro kosten is dit voor de hobbyist geen goede oplossing.

Draaischijf
We gaan het dus low-budget aanpakken. Dat is niet zo moeilijk, maar het neemt wat meer tijd in beslag. Het belangrijkste is eigenlijk de draaischijf. Deze gebruik je om het product op te plaatsen en rond te draaien zodat je van alle kanten een foto kunt maken. Bij een lokale elektronica zaak kun je een dergelijke draaischijf al voor een euro of 13 kopen.

De draaischijf kun je voorzien van markeringen om aan te duiden wanneer je een foto moet maken. Ik heb hiervoor uit een stickervel een 25 tal driehoekjes geknipt. Een driehoekje plaats je aan de onderzijde als vast punt. De overige driehoekjes voorzie je van een getal en plak je op de 15 graden (of naar wens een ander aantal graden) op de bovenste helft van de draaischijf. Je kunt zo de draaischijf neerleggen met je referentiepunt naar de camera en tijdens de opnamen telkens door draaien naar het volgende punt.

Opstelling
De draaischijf plaats je op een vlak oppervlak zoals een tafel. Indien je beschikt over (studio)flitsers dan kun je deze gebruiken voor de verlichting, hiermee kun je het object naar wens verlichten en ervoor zorgen dat het licht tijdens de gehele opname gelijk blijft. Mocht je niet over flitsers beschikken dan kun je uiteraard gebruik maken van lampen of je opstelling bij een raam plaatsen (of buiten op de tuintafel) en gebruik maken van daglicht.

Op de draaitafel plaats je eerst een ondergrond met een kleur naar wens. Voor deze foto heb ik zelf gekozen voor een zwart stuk papier. Om een rustige foto te maken wil je uiteraard ook gebruik maken van een achtergrond in dezelfde kleur. Bij mijn foto heb ik hiervoor (op een afstand van zo'n twee meter) een zwart doek gebruikt. In het middenpunt van de draaitafel plaats je het te fotograferen object.

Je camera plaats je op statief voor je object. Stel de camera handmatig in zodat je constant dezelfde belichting in je foto krijgt en zet ook de witbalans vast. Door een klein diafragma te gebruiken krijg je een grote scherptediepte. Stel scherp op je object en zet de autofocus vervolgens uit. Zo voorkom je dat je camera tijdens een opname wellicht scherp stelt op de achtergrond of een andere ongewenst punt. Let er ook op dat het object ruim genoeg in beeld staat en niet tijdens het roteren (gedeeltelijk) buiten beeld komt.

Maak vervolgens achter elkaar de foto's en let daarbij goed op dat je geen foto overslaat. Eén ontbrekende foto zal in het eindresultaat direct opvallen.

Nabewerking
Door gebruik te maken van RAW bestanden kun je in Photoshop achteraf aardig wat tijd besparen. Je kunt dan bijvoorbeeld een uitsnede maken, de witbalans en belichting corrigeren en de foto rechtzetten in één RAW bestand en deze wijzigingen dan direct doorvoeren op al je andere foto's uit dezelfde serie.

Waarschijnlijk moet je aan de bestanden die je hierna hebt ook nog het een en ander sleutelen. Zelf heb ik bijvoorbeeld de rand van het papier weggehaald door een stuk hiervan te selecteren en met de gradient tool een verloop van zwart naar transparant te maken binnen de selectie. Zo kun je redelijk snel de storende randen wegwerken. Het blijft echter handwerk dat je voor al je foto's moet doen. Denk hieraan voordat je besluit om op de 5 graden foto's te maken!

360 graden object tonen
Uiteindelijk heb je een collectie afzonderlijke bestanden bestaande uit foto's van je object. Om deze op internet op een mooie manier te tonen raad ik Yofla 3d Rotate aan. Dit is een handige flash tool die de foto's op een mooie manier kan tonen. Het gebruik is gratis zolang je het niet commercieel gebruikt, maar de aanschafprijs van zo'n 40 dollar voor de pro-versie is volgens mij ook heel redelijk.

De tool zelf is voorzien van een handleiding, maar in het kort komt het er op neer dat je een flash bestandje moet uploaden. Deze flash maakt gebruik van een xml-bestand (tekst bestand met een bepaalde opmaak) waarin je de configuratie kunt aangeven. Daarnaast heb je een stukje HTML code waarmee je het object in een webpagina kunt tonen. Voorbeelden worden bijgeleverd zodat je eenvoudig aan de slag kunt.

Overigens kan de tool ook meerdere lagen aan, zo zou je dus een object echt van alle kanten kunnen fotograferen en vervolgens bekijken. Het aantal foto's dat je dan moet bewerken is dan uiteraard wel een veelvoud zo groot.

Resultaat
Hieronder het resultaat van mijn 360 graden object foto van mijn nieuwe Nokia E65.
Ik wilde de strakke uitstraling van het toestel benadrukken in een donkere omgeving, vandaar mijn keuze voor de zwarte achter- en ondergrond. Door een softbox aan de rechterkant te plaatsen als hoofdlicht en een spotlicht van linksachter als 'haarlicht' heb ik een wat afwijkende belichting ten opzichte van traditionele productfoto's. Zelf vind ik dit goed passen bij de telefoon.



Bekijk de Nokia E65 van alle kanten; klik met uw muis op de afbeelding
en beweeg deze vervolgens naar rechts of links.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

5 reacties

  1. Gerrit B.
    Gerrit B. schreef op maandag 9 juli 2007 om 07:39  | reageer

    Ondanks dat ik Flash 9 geinstalleerd heb staan, zie ik niets dan slechts een wit vlak. Klikken heeft geen enkel effect. ???

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 9 juli 2007 om 09:14  | reageer

    @Gerrit; en heb je dat probleem op meerdere websites?
    Ik heb de flash op 3 verschillende computers en in 3 verschillende browsers (MSIE 7.0, Firefox 2.0 en Safari) probleemloos kunnen bekijken. Zelf gebruik ik ook Flash 9.

  3. Gerrit B.
    Gerrit B. schreef op maandag 9 juli 2007 om 09:25  | reageer

    @Elja. Ik heb zowel Firefox 2 als MSIE 7 geprobeerd, maar beide geen respons. Mogelijk een firewall probleem? Ik zit nu op m'n werk en zal het vanavond thuis eens proberen.

  4. Gerrit B.
    Gerrit B. schreef op maandag 9 juli 2007 om 16:52  | reageer

    @Elja: Thuis doet ie het wel!! Geen paniek dus, het zal wel iets te maken hebben met het netwerk op mijn werk.

  5. David Fotografie.blogo.nl
    David Fotografie.blogo.nl schreef op maandag 9 juli 2007 om 20:13  | reageer

    Knap gedaan hoor - het resultaat ziet er erg professioneel uit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord