Van snapshot naar sfeerplaat met Photoshop
dinsdag 16 november 2010, 22:40 door Peter van Veen | 8.876x gelezen | 12 reacties
Ik kwam een snapshot tegen in mijn archief in Lightroom. Het was 'zomaar' een opname die ik maakte van Hetty en Emma toen we een fotolocatie aan het bekijken waren. Toch wil ik nu iets met deze foto doen. Het intieme moment tussen moeder en dochter, die samen van het zonnetje genieten, benadrukken. Kijk even met me mee wat ik gedaan heb.

In Lightroom is niets met de foto gedaan. Wat je hierboven ziet is dus SOOC, oftewel Straight Out Of Camera. Met de
Edit in.. functie stuur je de foto vanuit Lightroom als een TIFF-bestand naar Photoshop. In mijn geval naar Photoshop CS3.

Standaard als eerste maak ik altijd een kopielaag (CRTL - J) die ik nu hernoem naar 'werklaag'. Op deze laag zet ik een
Black & White Adjustment Layer met 100 procent rood en de rest op 0.
De werklaag voorzie ik van het filter Gaussian Blur met waarde 15. De gehele afbeelding is dan vervaagd. Dat wil ik uiteraard niet. Op de werklaag plaats ik een masker, maak een ellipsvormige selectie om de hoofden heen en vul de maskerlaag met zwart. Let ook op het kadertje om de maskerthumbnail van de werklaag. Die geeft aan dat de maskerlaag actief is.
Dat geeft nu een knalharde overgang, die ik wil verzachten met een gelijkmatig verloop. Ik doe dat meestal door het masker te voorzien van het filter
Gaussian Blur met waarde 250. Let op dat de ellips niet meer geselecteerd is.

Je ziet nu dat de overgang van scherp naar onscherp heel gelijkmatig is geworden.
Om 'de kleuren' wat op te halen heb ik nog een
Curves Adjustment Layer toegevoegd. Die zie je in het lagenpalet terug als een aparte laag. Voordeel is dat je daar in een later stadium altijd nog aanpassingen aan kunt doen. Dit in tegenstelling tot een Curves aanpassing die je direct in de werklaag zou doen!
Tenslotte wil ik nog een licht vignet toevoegen. Dat doe ik door de werklaag te kopiëren en te hernoemen naar 'werklaag 2'. Daarop zet ik een laagmasker. Ik maak een ruime selectie en vul die (in het laagmasker natuurlijk) met zwart. Ook op die maskerlaag gaat weer een Gaussian Blur filter met waarde 250.
De volgende stap is het oplichten van de buitenste randen. Dit doe ik door de thumbnail van 'werklaag 2' te selecteren en de Levels aan te passen.
Om de vlekken op de muur (boven de hoofden) wat minder nadrukkelijk in beeld te laten komen heb ik het gereedschap
Burn Tool gebruikt. Hieronder zie je het eindresultaat. Beweeeg met je muis over de foto om het origineel te zien. Ik vind dat mijn doel geslaagd is!