Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

8 veelgemaakte fouten door fotografen

zondag 6 maart 2022, 14:07 door | 5.289x gelezen | 8 reacties

Elke fotograaf maakt wel fouten. In deze nuttige video wijst Sawyer Hartman je op 8 veelgemaakte fouten door fotografen. In mijn ogen ook zeker goede tips en ik ben zelf ook zeker schuldig aan minimaal één van de genoemde fouten.


1. Laten weten dat je een foto gaat maken


Candid snapshots zijn waardevol omdat ze beter laten zien hoe het echt is. Als je iemand vooraf laat weten dat je foto's gaat maken mis je de spontane momenten.

2. Geen presets maken voor je bewerkingen


Wanneer je elke foto losstaand bewerkt is de kans groot dat elke foto zijn eigen uitstraling krijgt. Als je leert om gebruik te maken van voorinstellingen voor je bewerkingen, dan is het veel eenvoudige om eenzelfde stijl in al je foto's te krijgen.

Zo ontwikkel je een duidelijk herkenbare stijl als fotograaf. Een collectie van jouw foto's zien er dan niet meer uit als een willekeurige verzameling die door verschillende fotografen geschoten zou kunnen zijn, maar als een consistente verzameling van dezelfde fotograaf.

3. Teveel van dezelfde foto's maken


Zorg ervoor dat je tijdens het fotograferen tussen elke opname iets verandert. Instelling, pose van je model, positie of wat dan ook. maak niet tientallen keren vrijwel exact dezelfde foto.

4. Je hoeft niet naar een bijzondere locatie


Als fotograaf kun je normale dingen bijzonder laten lijken. Je hoeft dus niet naar bijzondere locaties toe om mooie foto's te maken. Je kunt overal aan de slag.

Gebruik je omgeving, props, verschillende belichting en dergelijke om je foto interessant te maken.

5. Probeer een stapje verder te gaan


Iets moois gezien om te fotograferen en dat op de foto gezet? Mooi. Probeer nu meer creatief te zijn en extra foto's te maken die minder voor de hand liggen. Voorkom dat je een luie fotograaf wordt.

6. Je RAW bestanden niet bewaren


Bewaar altijd je RAW bestanden, ook nadat je de bewerking van je smaak al gemaakt hebt. Je kunt dan altijd achteraf nog een andere bewerking van dezelfde foto maken.

Opslagruimte is goedkoop, dus bewaar als je RAW bestanden.

7. Schiet niet in Jpeg


Een RAW bestand geeft je de mogelijkheid het maximale uit je foto's te halen. Werk altijd in RAW.

8. Laat niks uit het hoofd van je model groeien


Een veelgemaakte fout is dat fotografen bij het maken van een foto niet goed op de achtergrond letten. Kijk ook altijd goed naar de achtergrond voordat je afdrukt. Ze voorkom je dat bijvoorbeeld een een tak uit het hoofd van je model steekt.


Jouw portretfoto's bewerken als een pro?


Weet je dat het maken van een mooie portretfoto pas de helft van het werk is? De andere helft is net zo belangrijk voor een perfecte foto: de bewerking.

Portretfoto's kun je vaak uitstekend bewerken in alleen Lightroom Classic. Wil je ontdekken hoe je dat snel en eenvoudig doet?

Je ontdekt het in de cursus Portretfoto's Bewerking in Lightroom Classic

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op maandag 7 maart 2022 om 14:17  | reageer

    RAW bestanden bewaren?
    Nee hoor, afgewerkt is afgewerkt is klaar. Punt.
    De kerstboom van 2021 heb ik tenslotte ook niet bewaard omdat we hem misschien nog wel eens een keertje op een andere manier kunnen optuigen vrolijk

  2. Fons BItter
    Fons BItter schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 10:31  | reageer

    Uit 'fouten' kunnen de meest fascinerende ontwikkelingen ontstaat.Fouten horen bij het leven en mensen die veel fouten hebben gemaakt noemen we ervaren en volwassen gerijpt.
    Fons Bitter, plaatjesmaker

  3. Bernard
    Profiel Bernard schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 11:52  | reageer

    Mooie opsomming van belangrijke punten en zeer herkenbaar. Punt 7 is wat mij betreft open voor discussie. Hoewel ik zelf alles in RAW schiet, geeft een JPG of JPEG op de meeste beeldschermen een beter resultaat wat kleur betreft. Omdat er nuances ontbreken (slechts 8 bits) is de kleurweergave 'harder' en contrastrijker. De resolutie van veel beeldschermen is onvoldoende voor de weergave van opnamen in hoge resolutie. Verder zou ik een punt willen toevoegen en dat is ga zo dicht mogelijk naar het onderwerp toe, maar laat ruimte om te 'croppen', te onthoeken (perspectief correctie) en de foto enigszins te draaien.

  4. Paul
    Paul schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 12:19  | reageer

    De reactie van martinphili vind ik wel erg dom (sorry).
    Zelf al 60 jaar bezig, dus analoog begonnen. Negatieven heb ik nog bijna allemaal, want dat is het origineel. Zelfde met RAW bestanden, als je later een ander idee krijgt over de uitwerking, of je wilt b.v. een grotere print, dan ga je uit van het origineel.
    Maar als meneer alleen maar voor facebook werkt, tja, dan maakt het niks uit.

  5. Kees Kouwenberg
    Kees Kouwenberg schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 12:26  | reageer

    Ik ben het met @martinphili eens. Het niet bewaren van RAW's is een keuze, geen fout. Ik heb in tientallen jaren fotograferen, nog nooit een RAW bestand na de bewerking nog eens bewerkt. Het kan uiteraard zo zijn dat er fotografen zijn die dat wel willen doen, hun keuze. Maar ik bewaar dus ook geen RAW bestanden na de bewerking. Bewust, geen fout, mijn keuze.

  6. Piet Alberts
    Piet Alberts schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 14:30  | reageer

    Vanwege ruimtegebrek sloeg ik op in .jpg! Ik bewaarde de bestanden voor je weet maar nooit. Later ontdekte ik dat mooi scherp lang niet altijd mooi is. Dat felle kleuren nooit of niet altijd mooi zijn. Naarmate ik meer met Photoshop kon doen ontdekte ik dat .jpg's bewaren voor mij zinvol was.

  7. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 19:04  | reageer

    @Paul:
    nee hoor, ik werk niet alleen voor Facebook. Grappige aanname, dat vind ik nou weer "dom" vrolijk Mijn foto's komen regelmatig in autobladen terecht.
    Als een foto eenmaal gepubliceerd is (zelfs als dat alleen maar op Facebook zou zijn) is de foto af. Dan is het klaar. Een dag later is de actualiteitswaarde van de foto al verdwenen en heeft het voor mij absoluut geen nut meer de foto nogmaals te bewerken.

  8. K.J.Schilstra
    Profiel K.J.Schilstra schreef op vrijdag 1 april 2022 om 15:22  | reageer

    RAW van bestanden altijd bewaren! Lees hier van martinphili dat hij ze weg gooit. Met huidige software is zoveel mogelijk dat zelfs destijds (10 jaar geleden) jammerlijk bijna mislukte opnames alsnog verrassende resultaten op kunnen leveren. (overleden familieleden op een verzamelfoto eruit lichten en mooie herinnering etc.)
    JPG zie ik als een plaatje dat uit de fotocentrale komt.
    (sla ze niet eens op als ik direct uit Lightroom print!)

    Wat gooi ik juist weg................de JPG's totaal onzinnig om juist die te bewaren laatste aanpassingen staan in Lightroom, even een export voor een website (elk met jun eigen formaat) en voila in het rommelmapje JPG op de SSD.

    Na een maand mapje legen, klaar. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord