Elja Trum

8 veelgemaakte fouten door fotografen

zondag 6 maart 2022, 14:07 door | 4.588x gelezen | 8 reacties

Elke fotograaf maakt wel fouten. In deze nuttige video wijst Sawyer Hartman je op 8 veelgemaakte fouten door fotografen. In mijn ogen ook zeker goede tips en ik ben zelf ook zeker schuldig aan minimaal één van de genoemde fouten.


1. Laten weten dat je een foto gaat maken


Candid snapshots zijn waardevol omdat ze beter laten zien hoe het echt is. Als je iemand vooraf laat weten dat je foto's gaat maken mis je de spontane momenten.

2. Geen presets maken voor je bewerkingen


Wanneer je elke foto losstaand bewerkt is de kans groot dat elke foto zijn eigen uitstraling krijgt. Als je leert om gebruik te maken van voorinstellingen voor je bewerkingen, dan is het veel eenvoudige om eenzelfde stijl in al je foto's te krijgen.

Zo ontwikkel je een duidelijk herkenbare stijl als fotograaf. Een collectie van jouw foto's zien er dan niet meer uit als een willekeurige verzameling die door verschillende fotografen geschoten zou kunnen zijn, maar als een consistente verzameling van dezelfde fotograaf.

3. Teveel van dezelfde foto's maken


Zorg ervoor dat je tijdens het fotograferen tussen elke opname iets verandert. Instelling, pose van je model, positie of wat dan ook. maak niet tientallen keren vrijwel exact dezelfde foto.

4. Je hoeft niet naar een bijzondere locatie


Als fotograaf kun je normale dingen bijzonder laten lijken. Je hoeft dus niet naar bijzondere locaties toe om mooie foto's te maken. Je kunt overal aan de slag.

Gebruik je omgeving, props, verschillende belichting en dergelijke om je foto interessant te maken.

5. Probeer een stapje verder te gaan


Iets moois gezien om te fotograferen en dat op de foto gezet? Mooi. Probeer nu meer creatief te zijn en extra foto's te maken die minder voor de hand liggen. Voorkom dat je een luie fotograaf wordt.

6. Je RAW bestanden niet bewaren


Bewaar altijd je RAW bestanden, ook nadat je de bewerking van je smaak al gemaakt hebt. Je kunt dan altijd achteraf nog een andere bewerking van dezelfde foto maken.

Opslagruimte is goedkoop, dus bewaar als je RAW bestanden.

7. Schiet niet in Jpeg


Een RAW bestand geeft je de mogelijkheid het maximale uit je foto's te halen. Werk altijd in RAW.

8. Laat niks uit het hoofd van je model groeien


Een veelgemaakte fout is dat fotografen bij het maken van een foto niet goed op de achtergrond letten. Kijk ook altijd goed naar de achtergrond voordat je afdrukt. Ze voorkom je dat bijvoorbeeld een een tak uit het hoofd van je model steekt.


Jouw portretfoto's bewerken als een pro?


Weet je dat het maken van een mooie portretfoto pas de helft van het werk is? De andere helft is net zo belangrijk voor een perfecte foto: de bewerking.

Portretfoto's kun je vaak uitstekend bewerken in alleen Lightroom Classic. Wil je ontdekken hoe je dat snel en eenvoudig doet?

Je ontdekt het in de cursus Portretfoto's Bewerking in Lightroom Classic

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 7 maart 2022 om 14:17

  RAW bestanden bewaren?
  Nee hoor, afgewerkt is afgewerkt is klaar. Punt.
  De kerstboom van 2021 heb ik tenslotte ook niet bewaard omdat we hem misschien nog wel eens een keertje op een andere manier kunnen optuigen vrolijk

 2. Fons BItter
  Fons BItter schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 10:31

  Uit 'fouten' kunnen de meest fascinerende ontwikkelingen ontstaat.Fouten horen bij het leven en mensen die veel fouten hebben gemaakt noemen we ervaren en volwassen gerijpt.
  Fons Bitter, plaatjesmaker

 3. Bernard
  Profiel Bernard schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 11:52

  Mooie opsomming van belangrijke punten en zeer herkenbaar. Punt 7 is wat mij betreft open voor discussie. Hoewel ik zelf alles in RAW schiet, geeft een JPG of JPEG op de meeste beeldschermen een beter resultaat wat kleur betreft. Omdat er nuances ontbreken (slechts 8 bits) is de kleurweergave 'harder' en contrastrijker. De resolutie van veel beeldschermen is onvoldoende voor de weergave van opnamen in hoge resolutie. Verder zou ik een punt willen toevoegen en dat is ga zo dicht mogelijk naar het onderwerp toe, maar laat ruimte om te 'croppen', te onthoeken (perspectief correctie) en de foto enigszins te draaien.

 4. Paul
  Paul schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 12:19

  De reactie van martinphili vind ik wel erg dom (sorry).
  Zelf al 60 jaar bezig, dus analoog begonnen. Negatieven heb ik nog bijna allemaal, want dat is het origineel. Zelfde met RAW bestanden, als je later een ander idee krijgt over de uitwerking, of je wilt b.v. een grotere print, dan ga je uit van het origineel.
  Maar als meneer alleen maar voor facebook werkt, tja, dan maakt het niks uit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord