Elja Trum

Back-up workflow van Chase Jarvis

dinsdag 13 juli 2010, 23:16 door | 6.881x gelezen | 12 reacties

Geen enkele fotograaf zou moeten werken zonder back-up. De bekende Amerikaanse fotograaf Chase Jarvis laat in een video zien wat zijn back-up proces is. Op een schaal die past bij zijn onderneming en waarvan ik vermoed dat niet veel Nederlandse fotografen het zo goed geregeld hebben. Een nuttig filmpje om te kijken en om vervolgens je eigen back-up methoden nog eens te overdenken.Zelf gebruik ik overigens een Drobo om mijn foto's op te slaan. De Drobo beschikt over een flexibel raid-achtig systeem waardoor bij het kapot gaan van een harddisk geen bestanden verloren gaan. Van de Drobo maak ik wekelijks, en na elke fotosessie, een back-up van met KPN Online Backup. Daarnaast maak ik maandelijks een back-up naar een externe harddisk die ik op mijn werk bewaar.

Doorgaans bestaan er dus drie versies van mijn bestand; Drobo, Online Back-up en Externe disk. Owh, en natuurlijk verwijder ik belangrijke foto's pas van mijn geheugenkaartjes als er minimaal twee kopieen van bestaan.

Hoe hebben jullie de back-up van je foto's geregeld?

Bron: Frederik Herregod Photography

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege Black Friday én de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je vanwege Black Friday nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op dinsdag 13 juli 2010 om 23:54

  Ik gebruik zelf een Synology DS-210J NAS (Network Attached Storage) met 2 disks van 2TB ieder. Daarnaast een dagelijkse online backup naar UPC.

 2. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 14 juli 2010 om 00:00

  Ik doe iets vergelijkbaars: elke nacht draait er een backup van mijn laptop naar een QNAP NAS doosje met twee gemirrorde disks. En die doet elke nacht een sync naar net zo'n QNAP (maar dan met 1 disk) die bij een kennis thuis staat. Dat kost eenmalig iets meer, maar geen maandelijks abonnement.

  En daarnaast maakt mijn Apple elk *uur* een backup naar de Timecapsule. Werkt ook prima, maar die houdt geen compleet archief bij.

 3. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 14 juli 2010 om 01:21

  als ik Chase een cijfer moest geven tussen 'milieuvriendelijk'(0) en 'nerveus'(10), krijgt hij van mij minstens een 10!

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 14 juli 2010 om 01:42

  Die Chase is wel erg druk, maar daarom zal ie ook wel Chase heten vrolijk

  Ons backup systeem:
  Na een bruidsreportage:
  -RAW's Inladen in Aperture.
  -Backup draaien naar de harde schijf die in onze kluis is gemonteerd.
  -Hierna kaarten wissen indien ze nodig zijn anders pas na een paar dagen.
  -Op zondag de wissel backup draaien die op een externe locatie ligt (dat zijn 4 externe 1T schijven die steeds omgewisseld worden)
  1 keer in de maand een derde backup draaien op weer een andere locatie.

  Als we in het buitenland voor een reportage zijn dan draaien we een backup op mobile harde schijven die tegen een stootje kunnen, een ruwe / kale backup van de RAW files op de laptop en als we een snelle verbinding hebben draaien we nog een backup naar onze server in Amsterdam.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.877 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord