Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hoe balanceer je flits- met aanwezig licht

woensdag 12 december 2018, 21:07 door | 10.649x gelezen | 1 reactie

Het combineren van flits- en omgevingslicht kan lastig zijn. Gavin Hoey heeft een echter een aantal heel eenvoudige trucs die je hierbij kunnen helpen. In drie verschillende opstellingen werkt Gavin in zowel lage als gematigde niveaus van omgevingslicht.

Als je normaal lichtmeet met je camera en je maakt geen gebruik van extra lichtbronnen dan het aanwezige licht, dan kom je tot een correct belichte, doch vlakke en soms wat saaie foto. Hij laat daarop zien hoe je je foto spannender kunt krijgen en je onderwerp meer uit de scène kunt laten springen.


Hij start met een lichtmeting met een externe lichtmeter en zet de camera op Manual. Hij zorgt ervoor dat de sluitertijd nog net uit de hand te doen is (met beeldstabilisatie) en er nog detail in de achtergrond te zien is.

Hij komt uit op een 1/30e seconde sluitertijd. Hij zorgt er verder voor dat het diafragma na lichtmeting toch uitkomt op f/2.8. Dat doet hij door de flitslamp (met softbox en accu, dus geen kabels of aggregaat nodig) twee stappen terug te regelen.

Hij zorgt toch voor een onderbelichting door de ISO-waarde zeer laag (op 100) te houden en de sluitertijd wat te verkorten. Daarna voegt hij flitslicht toe zodat alleen het model extra wordt uitgelicht en de achtergrond donkerder blijft. Hierdoor springt je model als het ware uit je scène.

Na de shoots laat hij nog een paar interessante Photoshop-tips zien, onder andere hoe je lichtstralen kunt toevoegen met zijn gratis te downloaden lichtstraal brushes.

Basiscursus flitsen op locatie


Wil je meer weten over flitsen? Volg dan de Basiscursus Flitsen op Locatie en ontdek met behulp van docent Piet Van den Eynde hoe jij ook prachtige foto's kunt maken met behulp van flitslicht.

Piet is auteur van het boek Flash! Flitsfotografie op Locatie en expert op het gebied van flitsen met behulp van compacte (studio)flitsers.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is donderdag 4 januari 2018, 14:41.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Theotje
    Profiel Theotje schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 18:53  | reageer

    Mooie video! Heel leerzaam. Alleen die beam op het eind is niet mijn ding.
    groet Theo

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.298 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord