Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

CandidTag: geld verdienen op toeristische hotspots

dinsdag 30 april 2013, 22:00 door | 7.111x gelezen | 3 reacties

CandidTag is een relatief nieuw (Amerikaans) fenomeen om geld te verdienen aan fotografen. Het idee: ga fotograferen op een toeristische hotspot, deel kaartjes met de link uit en verdien geld. Klinkt wellicht goed, maar hoe werkt het nu echt?

Onlangs werd ik op Twitter getagd door '@Candidtag'. Ze postten een linkje naar een portret dat ik net op Flickr had geplaatst, met de hashtag #candids_we_luv. Nu is het getwitterde portret van Joey allesbehalve een 'candid' én vond ik het redelijk 'spammerig' overkomen, maar ik werd wel even benieuwd wat dit nu weer voor een fenomeen is.

Candidtag twitter

Hoe het werkt


Volgens de website richt CandidTag zich op fotografen die altijd hun camera bij zich hebben. Zij zouden op straat portretten kunnen maken van mensen, die daar behoefte aan hebben. Toeristen bijvoorbeeld.

Het idee zou zijn dat fotografen op toeristische 'hot spots' aan de slag kunnen om voor toeristen een goede foto te maken. Vervolgens kunnen zij via de website hun foto die jij gemaakt hebt, weer bestellen.

Hoe het werkt: je meldt je als fotograaf gratis aan. Vervolgens bouw je een collectie foto's op, 'candids' van mensen op straat dus. Daarna kun je via de site kaartjes laten afdrukken met een code die linkt naar jouw gallery op Candidtag.

Candidtag collection card

Wat levert het op?


Hoeveel een verkoop je oplevert? Verwacht er niet teveel van. In de voorbeeld-gallery staan foto's vanaf dollar dollar genoemd. Daar gaat uiteraard wel nog wat van af. Blijf je onder de 50 dollar, dan krijg je daar 50 procent van. Al moeten er volgens de FAQ op de site dan wel nog belastingen en verzendkosten van af..

Screenshot gallery

Straks in Europa


Vooralsnog richt CandidTag zich alleen op Amerikanen, maar ze zouden ambitie hebben om ook naar Europa uit te breiden. Natuurlijk zijn er in Europa ook mensen die het leuk vinden om op straat vreemden te fotograferen. Het niveau van de fotografie lijkt me ook niet al te hoog, aangezien iedereen mee kan doen.

Ik ben er dus ook nog niet uit of ik het als een compliment moet beschouwen dat mijn foto door ze getwitterd werd, maar oordeel zelf..

Waarom?


Het is mij een raadsel waarom je, als je dit soort foto's maakt, dat niet via je eigen site zou doen, maar via een bedrijf dat commissie vangt op elke verkochte foto. Al met al lijkt me dit gewoon weer een initiatief om geld te verdienen aan mensen die een digitale camera kopen en denken dat ze er hun brood mee kunnen verdienen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

3 reacties

  1. Nanske
    Nanske schreef op dinsdag 30 april 2013 om 23:12  | reageer

    Niks nieuws onder de zon hee... http://www.oypo.nl/content.asp?path=hb7ptvud
    Is deels op het zelfde principe gebaseerd; ga naar evenement, neem foto's, deel kaartjes uit..

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 1 mei 2013 om 07:57  | reageer

    De basis is hetzelfde, maar daar houdt het ook wel op. Oypo vraagt veel minder commissie (20 tot 16%, t.o.v. 50% tot uiterlijk 30% bij CandidTag!), je bepaalt zelf wat je foto's kosten, je kunt er je shop personaliseren en een persoonlijke URL aan hangen. Bij CandidTag kun je echt alleen maar die codes gebruiken en dus niet met je eigen visitekaartjes werken.

    In die zin zijn Oypo (of bijvoorbeeld Werk aan de Muur veel meer dienstverleners die je administratieve rompslomp uit handen geven, bijvoorbeeld voor fotografen die veel school- of evenementenfotografie doen. De insteek is dus anders.

  3. Foto Lux
    Profiel Foto "Lux " schreef op dinsdag 7 mei 2013 om 16:45  | reageer

    Ja, ik doe het ook via Oypo. Ik heb laatst foto's gemaakt tijdens een Mattheus in de Westerkerk te A'dam, Daarna konden mensen die dat wilden en oa het koor foto's die ik gemaakt had daar bestellen. Het is geen vetpot, maar het werkt heel goed!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord