Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Pietro Masturzo winnaar World Press Photo 2009

vrijdag 12 februari 2010, 14:13 door | 6.505x gelezen | 17 reacties

Zojuist is de winnaar bekend gemaakt van de World Press Photo 2009; fotograaf Pietro Masturzo sleepte de prijs in de wacht met zijn foto van drie vrouwen die vanaf daken hun onvrede uitschreeuwen over de verkiezingen in Iran. Het was dit jaar de 53ste keer dat de prijs uitgereikt werd.

De winnende foto is onderdeel van een serie die de nachten na de verkiezingen weergeeft. Het gehele verhaal ontving de prijs voor 'People in the News'. Winnaar Pietro werd via de telefoon op de hoogte gebracht van zijn prijs. Zijn reactie is hier te beluisteren.

Jury voorzitter Ayperi Karabuda Ecer zei over de foto: 'The photo shows the beginning of something, the beginning of a huge story. It adds perspectives to news. It touches you both visually and emotionally, and my heart went out to it immediately.'

Winnaar World Press Photo 2009, Pietro Masturzo
Word Press Photo 2009, © Pietro Masturzo

Naast de hoofdprijs werden er in tien categorieŽn prijzen uitgedeeld aan in totaal 63 fotografen. In totaal waren 101.960 foto's ingestuurd voor de prijs door 5.847 fotografen. De foto's van de andere winnaars zijn te bekijken op de site van World Press Photo.

Ik ben benieuwd wat jullie van de winnende foto vinden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 14:20  | reageer

  Niet alleen een treffende maar ook een mooie foto als je 't mij vraagt. De rest van de inzendingen ken ik niet dus of het een terechte winnaar is laat ik in 't midden.

 2. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 14:50  | reageer

  Tja, wat vind ik er van? Je moet de rest van het verhaal kennen om de foto op waarde te kunnen schatten (net als die foto van vorig jaar van die politieman met getrokken pistool in dat huis). De foto zelf zegt me niet zoveel.

 3. aradilon
  aradilon schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 16:12  | reageer

  Zoals RobertW al zei, je moet eerst het verhaal kennen voor je de foto op waarde kan schatten, en dat vind ik eigenlijk niet goed, een goeie foto zou zelf het verhaal moeten vertellen en dat is hier niet het geval.
  En zelfs als je het verhaal al kent vind ik de foto nog niet zo goed.
  Ik snap niet dat ze een foto laten winnen die pas "goed is" als je het verhaal kent zeker bij zo'n wedstrijden zouden ze een foto moeten laten winnen die het verhaal vertelt en zou de jury de foto moeten zien zonder het verhaal te kennen.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 17:06  | reageer

  ik denk dat je hem sowieso groot moet zien? Ik kan nu weinig herkennen in de foto.

 5. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 18:53  | reageer

  Iets grotere,scherpere versie hier.

  Vindt het wel wat hebben.

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 18:56  | reageer

  En dan horen we over een paar maanden dat hij wel sterk is bewerkt. Zwaar aangezet vignet, bijvoorbeeld. Mooi is-ie wel, maar het drama spat er niet vanaf. En, Elja, wat vind je er zelf van?

 7. aradilon
  aradilon schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 19:33  | reageer

  Zelfs groter en scherper vind ik hem nog niet goed genoeg om zo'n prijs te winnen, zoals ik al zei de foto vertelt het verhaal helemaal niet, dit kan echt overal getrokken zijn.

 8. PeterB
  PeterB schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 20:40  | reageer

  Via nrc.nl is een slideshow te bekijken met de eerste prijzen in diverse categorieen.

 9. leon
  leon schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 22:06  | reageer

  onbegrijpelijk.

 10. PeterB
  PeterB schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 22:22  | reageer

  Als ik foto's bekijk, merk ik dat er altijd hoe sterk een 'gevaarlijke' persoonlijke voorkeur meespeelt in de beoordeling. Het is een kunst op zich om een foto op zuivere kwaliteit te beoordelen, lijkt het. Tamelijk off-topic om hierover een discussie te beginnen. Het is wel een onderwerp dat me boeit: wat is de werkelijke artistieke, culturele, journalistieke of historische waarde van een foto? Enfin... misschien iets om eens een separaat boompje over op te zetten.

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 23:15  | reageer

  @PeterB; Persoonlijke beoordeling speelt altijd een rol. De jury bestaat ook uit mensen. Het is praktisch onmogelijk een foto op zuivere kwaliteit te beoordelen. Wat is nu kwaliteit, of zelfs 'zuivere' kwaliteit? De zoektocht naar een norm voor schoonheid is van alle tijden en heeft bruikbare regels opgeleverd (zoals De Gulden Snede), maar zelfs dan heb je het over iets anders dan kwaliteit.

  Bij deze wedstrijd gaat het om journalistieke foto's. Dat hoeven niet per definitie juweeltjes van technische perfectie te zijn. Als een persfoto een zekere artistieke waarde heeft is dat meegenomen, de kans dat hij een prijs wint wordt groter, maar dat is niet het doel. Een persfoto doet verslag van iets, meestal in combinatie met een verhaal. Los van het verhaal zegt een foto dan niet meer zoveel. Dat is hier het geval.

 12. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 12 februari 2010 om 23:43  | reageer

  Ik vindt het niet een dergelijk bijzonder beeld voor een dergelijke grote prijs. Deze foto verteld zonder verhaal niets dus is volgens mij geen terechte world press photo, de foto had net zo goed in tunesie genomen kunnen worden.

 13. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 13 februari 2010 om 13:23  | reageer

  @ PeterB : als ik zo die slideshow zie vind ik 1 ongeveer niks.. 2 is prachtig.. 3 is prachtig.

  Zo in de slideshow gezien vind ik het maar een zwakke, onduidelijke plaat. Het zal wel aan mij liggen knipoog

 14. Greenfield
  Profiel Greenfield schreef op zaterdag 13 februari 2010 om 15:02  | reageer

  Als je deze foto in een goede resolutie bekijkt vind ik hem wel heel sterk. Je ziet dan de perfecte belichting en de foto laat duidelijk de vrouwen zien de leuzen scanderen. De foto geeft dan echt wel het juiste verhaal weer.
  Blijft het feit dat smaken verschillen. Mij spreken de nachtopnames van Tonv ook meer aan maar het gaat hier natuurlijk om een nieuwsfoto. En in dat licht gezien vind ik het toch een mooie plaat.

 15. Jaap
  Jaap schreef op zondag 14 februari 2010 om 11:35  | reageer

  Ik vraag mij af in hoeverre politieke overwegingen ten grondslag hebben gelegen aan de keuze voor deze foto. Ik vind hem overigens wel aardig, ik vind dat er spanning in zit. Ik vond de foto van vorig jaar echt niet mooi. Overigens vond ik de hele tentoonstelling vorig jaar tegenvallen; bijna alleen nog maar erg nare oorlogsfoto's en weinig ander mooi nieuws in beeld gebracht.

 16. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zondag 14 februari 2010 om 14:50  | reageer

  De tijd dat persfoto's Het Verhaal moesten vertellen ligt achter ons. Die rol is al lang overgenomen door nieuwszenders als CNN en bijvoorbeeld via door amateurs gemaakte filmpjes op YouTube.

  Fotojournalisten moeten nu op zoek naar foto's die meer een emotie of gevoel weergeven, als illustratie bij een nieuwsfeit dat we al kennen. Zo'n foto kan soms meer vragen oproepen dan beantwoorden.

  Deze foto doet dat en ik vind het een zeer goede foto. Demonstreren in Teheran is letterlijk levensgevaarlijk en moet dus voornamelijk "onzichtbaar". Die sfeer is voelbaar op deze foto, nog versterkt door de afstand tussen fotograaf en demonstranten, het weinige licht en de bewegingsonscherpte.
  De serie waar de foto uitkomt is te vinden op Roofs of Teheran.

 17. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 12:17  | reageer

  Ik las het in de krant dat deze foto gewonnen had en ik vind het er op zich niet verkeerd uitzien... Maar het blijft altijd lastig om een keuze te maken uit zovele foto's en ik denk dat ik deze ook wel een mooie keuze vind, mooie plaat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord