Sjaak Boot

Basisopleiding bij de Fotoacademie; eerste lesdag

woensdag 17 november 2010, 08:10 door | 10.352x gelezen | 20 reacties

Na een dienstverband van ruim tien jaar in de maatschappelijke opvang heb ik onlangs besloten mij als professioneel fotograaf te gaan ontwikkelen. Het is een droom die ik al jaren koester. Een druk gezin en een vast baan waar ik het erg goed naar mijn zin had belemmerden de daadwerkelijke overstap.

Doordat er op mijn werk een wisseling van management kwam en ik er intussen ook niet jonger op werd heb ik, na lang wikken en wegen, besloten de grote stap te maken. Fotografie is al jaren een grote hobby en van heel veel mensen kreeg ik steevast het advies; 'Daar moet je eens iets mee gaan doen'.

Maar hoe pak je nu zoiets aan? Vooralsnog heb ik geen naam gemaakt in de fotowereld en zal me dus moeten ontwikkelen tot een fotograaf waar je niet om heen kunt. Zeker gezien de enorme aantallen mensen die in het bezit zijn van de meest prachtige camera's is de noodzaak om onderscheidend bezig te zijn groter dan ooit tevoren.

Een leuke vakantiefoto is geen probleem maar absoluut onvoldoende om mee op te vallen. Hoe ontwikkel je jezelf nu tot een goede fotograaf en waar specialiseer je jezelf in? Om me heen merk ik steeds vaker dat mensen met deze vraag lopen. Zelf heb ik de keuze gemaakt om een vakopleiding aan de Fotoacademie te gaan volgen. Op deze manier wil ik erachter komen waar mijn sterke en zwakke kanten zitten. Waar kan ik me verder ontwikkelen en op welke punten kan ik me specialiseren?

Om in aanmerking te komen voor de Fotoacademie moest ik eerst de basisopleiding volgen en afgelopen woensdag was de eerste lesdag. Ik was een beetje bang om met mijn 41 jaar de oudste te zijn maar gelukkig bleek dat niet het geval. Totaal zijn we met zes personen, variŽrend in de leeftijd van 21 tot 65 jaar. Ik zit dus mooi ergens in de middenmoot!

Stuk voor stuk gemotiveerde mensen die om uiteenlopende redenen deelnemen. Dat is dan meteen ook het grote voordeel van de prijs, je wordt als vanzelf gemotiveerd! Een bedrag van 1.125 euro voor zes lesdagen is tenslotte geen kattenpis. Van de zes medestudenten zijn er drie die het voornemen hebben om aansluitend de vakopleiding te gaan volgen en de andere drie willen eerst de kat uit de boom kijken.

Eerste lesdag


Het was meteen een pittige dag met heel veel theorie. Van de geschiedenis van de fotografie tot aan belichting en diafragma-instellingen zijn uitgebreid aan de orde geweest. En al snel komen er allerlei leermomenten om de hoek kijken. Zo bleek ik namelijk nooit de witbalans in te stellen omdat ik er vanuit ging dat je dat later in Photoshop kon instellen. Iets wat ook wel klopt maar niet altijd op gaat.

Als je bijvoorbeeld op een zonnige dag het bos in gaat met de witbalans op automatisch dan zal de camera elke keer weer een andere witbalans pakken met als gevolg dat bijvoorbeeld de bladeren telkens anders van kleur zijn. Natuurlijk achteraf te corrigeren maar waarom het niet gelijk goed doen?

In de middag hebben we uitgebreid stilgestaan bij het gebruik van een grijskaart. Voor ons alle zes een openbaring om de invloed daarvan te zien. Zowel bij witte als zwarte vlakken is de invloed van de grijskaart enorm! Ik ben overtuigd en meteen de volgende dag een grijskaart gaan kopen.

Zonder en met grijskaart

Dat we niet zomaar even met een workshopje bezig waren bleek ook aan de huiswerkopdracht die we meekregen. Volgende week moeten we, naast onze drie allerbeste foto's, een kleine serie van vier tot zes foto's inleveren waarin we onszelf in onze eigen leefomgeving moeten laten zien. En eerlijk gezegd valt dat nog niet mee. De afgelopen dagen heb ik met hele andere ogen door mijn eigen huis gelopen op zoek naar iets wat interessant genoeg is voor een serie foto's. Ik ben er nog niet uit. Het is ook nog geen woensdag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Sjaak Boot

Over de auteur

Sjaak Boot is de afgelopen jaren enthousiast hobby-fotograaf geweest en nu bezig zich te professionaliseren. Van het proces van hobby tot professional doet hij regelmatig verslag. Meer informatie en een impressie van zijn foto's is te zien op zijn website.

20 reacties

 1. PeterB
  Profiel PeterB schreef op woensdag 17 november 2010 om 08:36

  Gefeliciteerd met deze mooie stap op weg naar je fotografische professie. Ga je ons meenemen in je verdere ontwikkeling en vervolgstappen? Lijkt me interessant om te volgen. Succes met creatief denken, kijken en zoeken. Maak het niet te zwaar: fotografeer vooral veel en wees kritisch op je eigen productie. Learning by doing is nog altijd de beste weg...

 2. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op woensdag 17 november 2010 om 08:53

  Interessant artikel Sjaak, loop zelf nog altijd rond met de gedachte om mijzelf ook verder te ontwikkelen en ooit prof te worden. Boeiend verslag, ik blijf ook graag op de hoogte van je ontwikkelingen en belevenissen omtrent deze opleiding.

 3. Hanneke Mulder
  Hanneke Mulder schreef op woensdag 17 november 2010 om 09:13

  Mooi om te lezen! Alsof ik mijn eigen verhaal lees vrolijk Het heeft bij mij ook even geduurd voordat ik de stap nam, idd: druk gezin, leuke baan,... Heel veel succes verder met je opleiding en verder. En mocht je eens willen sparren, je kunt me vinden via hannekemulder.nl. Groeten, Hanneke Mulder

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 17 november 2010 om 10:09

  Mooie start, Sjaak, hou ons op de hoogte!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord