Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Nikon Expert Workshop; Ultieme Wildlife Photography

donderdag 9 oktober 2008, 20:52 door | 12.503x gelezen | 14 reacties

Op uitnodiging van Nikon kon ik op vrijdag 4 oktober deelnemen aan de Nikon Ultieme Wildlife Photography Workshop. Die werd gehouden op de Nationaal Park de Hoge Veluwe, om precies te zijn in hotel Sterrenberg te Otterlo. Deze dag stond onder leiding van de (beroeps) natuurfotografen Danny Ellinger (eigenaar van fotostockbureau Foto Natura) en Jan Vermeer (vaste fotograaf van Foto Natura en van Apenheul).

Om half tien begon de dag met ontvangst in het hotel met een kort bakje koffie, waarna we al vrij snel de zaal ingingen. Na het voorstelrondje, waarin de heren fotografen vertelden wie ze waren en wat ze zoal deden werd door de inhoud van de fototassen van deze heren besproken.

Uiteraard waren deze tassen gevuld met Nikon materiaal, zij worden immers gesponsord door ze. Zo ongeveer het hele lenzenarsenaal van 10mm tot en met 600mm was aanwezig. En het paste allemaal nog in een draagbare tas. Verder werd nog enige tijd gewijd aan de overgang van DX naar FX (Fullframe). Vreemd genoeg was één bepaalde lens (de 14-24) de oorzaak van de aanschaf van enkele Nikon D3 camera’s. Dat geeft toch wel een indicatie van de kwaliteit van deze lens!

Uiteraard word nog veelvuldig gebruik gemaakt van het DX formaat, met Nikon D300's. En dat is met name te danken aan de verlengingsfactor, wat bij natuurfotografie heel prettig kan werken. De statieven die deze heren gebruiken waren van Gitzo, ik denk dat die ook wel gesponsord zijn. Al deze statieven waren van carbon, da's lekker licht.

Roofvogel


Ook werd nog even stilgestaan bij de manier waarop Foto Natura omgaat met backuppen van hun materiaal. Dat is voor iedereen belangrijk, maar voor een fotograaf of stockbureau is het natuurlijk van levensbelang! Momenteel waren twee externe terabyte harddisks (op verschillende locaties) voldoende om het hele archief af te dekken.

Na een kleine break werd door Jan Vermeer een fotopresentatie gegeven met foto’s die gemaakt waren in Nederland. Aan de hand hiervan werd aangegeven hoe en wat er aan voorbereiding vooraf ging aan de betreffende foto’s. Later deed ook Danny eenzelfde presentatie met internationale foto’s. Kern van het verhaal was eigenlijk dat de voorbereiding in principe (bijna) alles is. Het maken van de foto is uiteindelijk het gevolg van al die voorbereidingen. En hoe beter de voorbereiding is, hoe beter het resultaat zal zijn.

Het mooie van deze ochtend vond ik dat er heel makkelijk vragen gesteld konden worden die ook meteen een antwoord kregen. Dat is het voordeel van een relatief kleine groep, in dit geval een achttal deelnemers. Persoonlijk vind ik dat wel prettig werken.

Moraal van het verhaal: een goede voorbereiding is dus het halve werk!

Na deze uiteenzetting werden we culinair verrast door de keuken van het hotel. Niet mijn dagelijkse kost en hoewel ik erg kieskeurig met eten ben, heb ik kostelijk gegeten.

En dan het hoogtepunt van de dag: het veld in! De omstandigheden waren ideaal: Nationaal Park De Hoge Veluwe pal naast de deur, een lekker zonnetje in de rug en last but not least: een kofferbak vol met diverse Nikon materiaal: camera’s (o.a. D90/D300/D700) en lenzen. Ik heb niet alles op een rijtje, maar ik heb alles langs zien komen van 10,5mm fisheye tot een 500mm aan toe.

Geen kinderachtig materiaal


Zelf kreeg ik een D90 met een Nikkor AF-S 200mm f/2.0 VR in handen gedrukt. Ik had nog nooit van deze lens gehoord. Ondanks het forse gewicht (2,9 kg, slik!) werd ik toch wel behoorlijk verkikkerd op dit ding. Zeker toen er later op de dag ook nog een D700 aan gehangen werd... (ja, je hangt de camera aan de lens en niet omgekeerd bij zo’n bakbeest). Later nog eens voorzichtig naar de prijs gekeken: plusminus € 3.500,-; daar ging mijn droom.

De eerste camera die eraan hing was dus de Nikon D90. Ik moet eerlijk toegeven dat mijn verwachtingen om één of andere reden niet zo hoog gespannen waren. In mijn hoofd was het een voortzetting in de lijn van de D40. En dan ook nog met videofunctie… Tja, gekker moet het niet worden was mijn idee. Tot nu dus. Een fijne camera om mee te werken, persoonlijk vind ik em wat aan de kleine kant, maar dat is heel persoonlijk. Met name de autofocus en de focustracking (de D90 heeft 11 AF-punten, de D700 heeft er 51) zijn geweldig.

Natuurlijk heb ik ook gepoogd om een filmpje te maken. Dat viel niet mee. Waar zit dat knopje om te filmen toch?!? Gelukkig bood een medecursist hulp. Je kunt de filmfunctie activeren door op de liveviewknop te drukken, waarna je met de ok-knop de film kunt starten en stoppen. Hieronder kun je een filmpje zien gemaakt met de D90 in combinatie met de al eerder genoemde Nikkor 14-24mm f/2.8 AF-S. Uw blogger aan het werk (ja ja, dit is ook werken) met de D700 en de 200mm f/2.0.


Nikon D90 clip during workshop on Vimeo.


Wat ga je nu fotograferen? Ik had me al afgevraagd hoe ze dat nu op zouden lossen. Want wild is natuurlijk niet op afroep beschikbaar, zelfs niet op De Hoge Veluwe! Dat werd heel aardig opgelost door Valkerij Schaap. Die was door Nikon uitgenodigd om een roofvogeldemonstratie te geven. Toch een soort van wild op afroep dus.

Om de vogels even bij te lasten komen van de autorit werden ze in het veld neergezet op hun 'stokje'. De vogels konden bijkomen, wij als fotografen konden ons helemaal uitleven. De ene vogel was heel stil, de andere maakte kabaal. Soms werden daarbij indringende gesprekken gevoerd, zo leek het..

Afijn, tijd voor actie. Enkele vogels werden gebruikt om los te vliegen, van de ene valkenier naar de andere. Op zich vrij statisch of zelfs saai, maar om te fotograferen wel zo handig. Zo blijkt het voor de meesten al moeilijk genoeg om de vogel scherp in beeld te krijgen, laat staan dat je ook nog nadenkt over de compositie. Hierbij was de snelle focustracking van de D700 wel heerlijk om te gebruiken, moet ik zeggen. Jammer was wel dat enkele vogels een beschadigd verenkleed had, dat was soms duidelijk te zien op de foto’s.

Roofvogel in vlucht


Zo rond de klok van half vijf moest het materiaal weer afgegeven worden. Je kunt begrijpen dat mijn eigen camera (een Nikon D50 met 18-50 kitlens, die had ik wel meegenomen) als een veertje aanvoelde!

Eenmaal weer in het hotel stond voor iedereen een laptop klaar met Nikon Capture NX software. Dat niet iedereen hiermee vertrouwd was bleek wel uit de stille opmerkingen over Photoshop. Ook ik had er even moeite mee. Ik ken Capture NX niet en het duurt dan even voor je je weg erin weet.

Iedereen moest zelf de 5 beste beelden selecteren. Al dan niet bewerkt in Capture. Deze foto’s werden verzameld en later 'klassikaal' besproken en bekritiseerd door de fotografen Ellinger en Vermeer. Dat was wel leuk en ook wel spannend. Uiteraard is op elke foto wel iets aan te merken. Maar in het algemeen had iedereen wel een foto ertussen zitten die goede kritiek kreeg. Van deze 5 werden 3 foto’s naar eigen keuze uitgeprint op 10x15cm formaat.

Daarmee werd rond half zeven de workshop besloten. Na afloop was er nog wel een hapje en drankje om de workshop informeel af te sluiten. Dat was nog even gezellig nabomen in de lounge van het hotel. Tegen half acht stapte ik in de auto; ik was 's morgens om half negen thuis vertrokken en kwam om half negen 's avonds weer terug. Best een lange dag dus. Maar wel een leuke dag om op terug te kijken. Een kijkje gehad in de keuken van twee beroeps natuurfotografen, lekker gefotografeerd met het mooiste materiaal. Allemaal heel top dus. En daarvoor wil ik Nikon vanaf deze plaats bedanken.

Vraag blijft echter wel of ik er zelf ook € 249,- voor over zou hebben om mee te kunnen doen. Dat denk ik niet. Vergeleken met andere workshops en cursussen die her en der gegeven worden, ligt het prijsniveau behoorlijk hoog. Wat deze workshop wel voor heeft op andere is het feit dat hier twee beroeps fotograferen èn het lekkerste materiaal voor je aanwezig waren.

Fotografen in actie


Wil je zelf ook eens meedoen met een Nikon Expert Workshop? Er worden diverse workshops gehouden. Kijk bij Nikon voor de actuele data en locaties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

14 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 9 oktober 2008 om 21:13  | reageer

  Ik heb zelf de Nikon workshop reportagefotografie met Peter Blok gedaan, en ik vond het zijn geld dubbel en dwars waard! 250 euro is best wel een bedrag, maar als je na een tijdje evalueert wat je wel niet allemaal hebt bijgeleerd op zo'n dag vind ik het niet erg duur. Zeker niet als je het met andere cursussen vergelijkt.
  En ik vond het ook erg prettig om de 24-70 f/2.8 die op mijn verlanglijstje stond een dag in mijn hand te kunnen houden. Inmiddels heb ik hem ook gekocht. knipoog

 2. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op donderdag 9 oktober 2008 om 21:53  | reageer

  klinkt als een fantastische dag! Zeker als je met al dat moois mag spelen. En 250 euro voor min of meer prive les van 2 professionele fotografen vind ik best redelijk. Maar toch spaar ik dan liever door voor een eigen d700...

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 9 oktober 2008 om 22:36  | reageer

  Tja, ik zag in de laatste Grasduinen dat je deel kon nemen aan een workshop met Jan Vermeer voor krap E 100 alleen heb je dan niet de mogelijkheid om allerlei apparatuur uit te proberen.

  Zo'n dag is wel goed voor het ontwikkelen van je NAS... {:-(0)

  Hier thuis lopen ze helemaal weg met de fotoresultaten van die dag. Tot ik de prijs van die lens noemde. (plusminus 3500 euries...)

 4. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op donderdag 9 oktober 2008 om 22:47  | reageer

  NAS... Network Attached Storage / Nederlandse Adoptie Stichting?

  Ach, die lens gewoon aan Sinterklaas vragen? Of anders geld sparen op een IJslandsebank?

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 10 oktober 2008 om 04:12  | reageer

  Maar vergeleken met de Canon EF200mm f/2L IS USM (4500 Euro) is die Nikon lens nog steeds een koopje. Ennuuh, je kunt altijd nog je boot verkopen...

 6. Marcel Göertz
  Marcel Göertz schreef op vrijdag 10 oktober 2008 om 16:46  | reageer

  Leuk verslag ; erg vermakelijk om te lezen hoe "een gewone fotograaf" zich verbaast tussen de grote jongens. Dat gevoel heb ik zelf ook elke keer als ik tussen de profs loop.

 7. JerryBig
  JerryBig schreef op vrijdag 10 oktober 2008 om 18:11  | reageer

  NAS = Nikon Aanschaf Syndroom, een soort van gat in je hand in de vorm van het Nikon logo vrolijk)

 8. Marcel Göertz
  Marcel Göertz schreef op vrijdag 10 oktober 2008 om 23:27  | reageer

  NAS is dus de Nikon variant van het Pentax LBA syndroom.

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 10 oktober 2008 om 23:51  | reageer

  En bij Canon hebben ze het dan over de L-koorts (L-fever). Erg besmettelijk wanneer je eenmaal gewerkt hebt met Canon's L-objectieven.

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 11 oktober 2008 om 03:43  | reageer

  Inderdaad Elja, gespot worden met zo'n rode ring die je Canon lens siert is toch een soort van onderscheid. Psychologisch werken dit soort mechanismen altijd...

 11. Valkerij Schaap
  Valkerij Schaap schreef op zondag 12 oktober 2008 om 12:56  | reageer

  Beste Peter
  Wij willen even laten weten dat het verenkleed NIET is beschadigd maar deze vogel is aan het "muiten"hij is zijn verenkleed aan het verwisselen.

  Een beetje een "vreemde "foto ,zo met de loer eronder,wij moesten goed kijken of het onze vogel wel was.

  groeten Keimpe& Marleen

 12. Derk
  Profiel Derk schreef op maandag 13 oktober 2008 om 20:22  | reageer

  Ziet er cool uit, vindt vooral de eerste foto indrukwekkend!

  Kan me goed voorstellen dat je je meer dan uitstekend vermaakt hebt!

 13. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 13 oktober 2008 om 22:00  | reageer

  @Derk: jazeker! En die eerste foto... die bokeh... om te kwijlen met deze lens!

 14. jlk
  jlk schreef op dinsdag 14 oktober 2008 om 15:36  | reageer

  foto 3....... Ohhhh

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord