Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Redactie

5 fantastische tips voor jouw beste fotovergroting ooit (+ gratis gids Nabewerken)

maandag 3 juli 2017, 20:02 door | 8.296x gelezen | 0 reacties

Je hebt vast een foto waarvan je denkt: 'Deze zou ik wel aan de muur willen hangen'. Om deze foto echt van je muur te laten knallen is het natuurlijk belangrijk dat deze goed geoptimaliseerd is.

Op een fotovergroting zijn fouten in je foto namelijk enorm uitvergroot in vergelijking tot je beeldscherm. Xpozer heeft al duizenden foto's geoptimaliseerd. Om deze reden vertellen zij jou precies hoe ook jij jouw foto perfect bewerkt voor je beste fotovergroting ooit.

Wil jij meer weten over hoe jij jouw foto bewerkt voor je mooiste fotoprint ooit? Vraag dan hier de GRATIS gids 'Nabewerken, van Foto naar Fotoprint' aan ter waarde van 7,95 euro en ontvang deze binnen enkele dagen op je deurmat! Er is een beperkte voorraad: op = op!

Xpozer gids

Tip 1: Zorg dat je monitor gekalibreerd is


Voordat je jouw foto gaat bewerken, is het belangrijk dat je beeldscherm gekalibreerd is. Een foto kan er op een beeldscherm namelijk heel anders uitzien dan op een afdruk, mede doordat een beeldscherm licht geeft en vaak te licht staat ingesteld.

We raden je altijd aan om je monitor te kalibreren met speciale software door middel van een spectrometer als Colormunki of Spyder3 Express. In de gids 'Nabewerken' kan je uitgebreid lezen hoe je dit moet doen en waar je op moet letten.

Je kunt ook een eerste stap zetten in de richting van kalibratie door met onderstaande strook de helderheid van je scherm te controleren. Je moet de overgangen van de kleuren duidelijk zien, anders dient je monitor lichter of donkerder bijgesteld te worden.

Calibratie strook

Tip 2: Verwijder spots in je foto


Nu je jouw foto op 100 procent grootte bekijkt, is het belangrijk om ook te controleren op vlekjes. Op een afdruk worden spots (zoals stofjes op je lens of sensor) in je foto uitvergroot, welke je in eerste instantie niet op je beeldscherm ziet.

Spothealing


Met de 'spot-healing'-tool in Photoshop kun je deze spots gemakkelijk wegpoetsen.

Tip 3: Verscherp je foto


Is je foto helemaal naar wens, nadat je de witbalans, de kleuren, de belichting en het contrast gecorrigeerd hebt? Dan kun je de foto nog verscherpen.

Deze stap is vaak een vergeten bewerking, maar is voor een fotovergroting zeer essentieel: je ziet details immers veel beter op groot formaat. Voor RAW bestanden is deze bewerking noodzakelijk, voor een Jpeg bestand niet: je camera past automatisch al een standaard verscherping toe op je foto.

Verscherpen doe je altijd na het eventueel schalen van je foto. Verscherpen van je foto kan je doen in Camera RAW of via de Photoshop filters 'Sharpen', 'Unsharp Mask' of 'Smart Sharpen'. In de meeste gevallen zijn de standaard instellingen niet de beste, al ligt dit natuurlijk aan de foto.

Verscherpen


Spots verwijderen en verscherpen zijn slechts 2 van de 10 besproken bewerkingen voor een fantastische fotobewerking in de gratis gids 'Nabewerken'. Vraag hem hier aan.

Tip 4: Neem de breedte van je meubelstuk als uitgangspunt voor het formaat fotoprint


Uit ervaring blijkt dat veel mensen het lastig vinden om een formaat te kiezen. Hiervoor geldt: neem de breedte van het meubelstuk waarboven je de afdruk wilt hangen als uitgangspunt voor de breedte van de afdruk.

Hang je jouw foto op een vrije wand, dan wordt er aangeraden te kiezen voor een afdruk van minimaal 80 centimeter hoog. Voor een ruimtelijk effect is het erg leuk om meerdere, kleine formaten bij elkaar te hangen.

In de gids 'Nabewerken: van Foto naar Fotoprint' wordt er per type meubelstuk een advies gegeven voor het minimale formaat.

Nu je het formaat hebt gekozen, is het van belang om te kijken of de resolutie van jouw foto voldoende is. Dit doe je door je foto te openen in Photoshop en te klikken op Image > Image Size.

Zet het vinkje bij 'Resample' uit en voer het gewenste afdrukformaat in. De foto dient minimaal 80 Pixels per Inch (PPI) te zijn. Klik op Oké en bekijk je foto op 100 procent ware grootte om de scherpte van je foto te bekijken op dit formaat.

Nature Xpozer


Tip 5: Druk je foto af op Xpozer en wees voorbereid op je toekomstige fotoprints


Je wilt natuurlijk wel een afdruk waarbij de kwaliteit van je geoptimaliseerde foto tot zijn recht komt. Met een foto op Xpozer worden jouw foto's haarscherp uitvergroot, in kleuren die overeenkomen met de werkelijkheid.

Daarnaast begrijpen we dat je meer dan één mooie foto maakt. Met Xpozer krijgen al jouw foto's daarom een kans aan de muur.

Je schaft eenmalig het Xpozer Wisselframe aan en kan deze oneindig gebruiken voor nieuwe Fotoprints. Zo wordt het wisselen van haarscherpe foto's niet alleen leuk, maar ook betaalbaar.

Xplozer


Dit zijn slechts enkele tips uit onze gids 'Nabewerken: van Foto naar Fotoprint'. Speciaal voor jou als lezer mogen we de complete gids ter waarde van 7,95 euro GRATIS aanbieden. Vraag aan en ontvang deze binnen enkele dagen op je deurmat! Op = op!

» De gratis gids aanvragen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Advertorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord