
Ga knippen en plakken: maak een dummyboek
zaterdag 22 februari 2025, 20:02 door Elvira Smit | 1.233x gelezen | 7 reactiesIk geef regelmatig mentoraten voor fotoclubs. Soms willen deelnemers dan een fotoboekje maken. De eerste neiging: aan de slag gaan met de online editors van Albelli, Blurb of een andere on demand fotoprintbedrijf. En dat raad ik dan om 3 redenen af.
Ik daag de deelnemers steevast uit om een fysieke dummy te maken. Gewoon door te knippen en plakken. Print je foto's met je huis-tuin-en-keukenprinter.
Gebruik een multomap of een notitieboek die je voor een paar euro bij de kantoorboekhandel koopt. Of niet desnoods wat A4tjes aan elkaar.

Het belang om zelf te gaan zitten knutselen is drieledig:
1. Online zijn je foto's (onterecht) mooier
Foto's op je scherm zijn prachtig verlicht door je eigen monitor. Maar in het echt geven je foto's geen licht. Maak je een boek dan moet je weten hoe je foto's eruitzien op papier. Liefst vóórdat je je uiteindelijke boek gaat afdrukken. Zodat je eventuele nabewerkingsfoutjes nog kunt herstellen.
2. Digitaal bladeren door een boek is niet hetzelfde
De volgorde van je foto's doet ertoe. Door te bladeren ontdek je of een ritme werkt of niet. En met inlegbladen in een multomap kun je gemakkelijk de foto's verschuiven.
Of gebruik fotohoekjes of buddy (een soort gom waarmee je poster kunt ophangen) om je foto's op papier te 'plakken'. Zo kun je de volgorde gemakkelijk aanpassen.
3. Tijdens het knutselen ontstaan nieuwe ideeën
Als je met je handen bezig bent, zit je mentaal en fysiek helemaal in je project. En dat levert soms nieuwe inzichten op. Je hersens krijgen de ruimte om verbanden te leggen die je voorheen nog niet zag.
Een online editor neemt je juist zoveel mogelijk associatief werk uit handen. Je krijgt pasklare kaders en templates om je foto's in te plaatsen. Lekker makkelijk, hoef jij niet meer na te denken.
En dat is zonde!
Dat nadenken en knutselen is juist nodig om je eigen draai aan je project te geven.
Dus: maak iets. Maak het vandaag. Gewoon met de middelen je al hebt.

Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
7 reacties
-
Lauran schreef op dinsdag 25 februari 2025 om 11:04 | reageer
Nou, de tijd van knippen en plakken heb ik al ver achter me gelaten. M'n modellen zien me aankomen.....
-
Wuyts denis schreef op dinsdag 25 februari 2025 om 12:22 | reageer
inderdaad zoals Lauran zegt knippen en plakken is wel voorbij denk ik
-
Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 25 februari 2025 om 13:18 | reageer
Beste Elvira,
ik ben het hardgrondig oneens met je.
Ik maak al meer dan 20 jaar fotoboeken bij CeWe. Geen voorgekauwde lay-out etc als je dat niet wilt. Je kunt je boek helemaal zelf vormgeven. Formaat, papiersoort en als je wilt een voorgegeven lay-out (heel veel keuze)
Je kunt je project opslaan (als je werkt op pc) en kunt er alles in wijzigen wat je wilt, wanner je maar wilt. Er is spellingscontrole voor teksten. Je kunt pagina's toevoegen of verwijderen etc. Er zijn heel veel creatieve mogelijkheden die ik nog lang niet allemaal onder de knie heb, maar er worden regelmatig tutorials gegeven waarbij je ook vragen kunt stellen.
De enige kanttekening die ik moet maken is dat ik werk met de Duitse versie omdat ik in Dld woon.
De boeken zijn niet goedkoop, maar tot nu ben ik zeer tevreden over de kwaliteit. -
R.Engels schreef op dinsdag 25 februari 2025 om 14:28 | reageer
Ik ben niet van het knutselen.
-
Nando schreef op woensdag 26 februari 2025 om 09:48 | reageer
Knutselen met prints, schaar en lijm (in welke vorm dan ook) is leuk omdat je niet (weer) achter de computer zit. Printen is wel een kostbare zaak want printerinkt is bijna duurder dan goud.
Ik begrijp dat dit niet meer zoveel gedaan wordt.
Voor wie wil knutselen en het goedkoper wil houden: laat je foto's op 10x15 afdrukken bij een printcentrale, Kruidvat of waar zo'n printzuil ook staat.
Of je kiest voor digitaal knutselen, precies zoals ik in mijn eigen artikel uitgelegd heb. Ik denk dat dit een goede aanvulling is.
De link is: https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/tips_en_truuks/een-fotoalbum-opmaken-zonder-layout-beperkingen.asp -
Elvira Smit schreef op woensdag 26 februari 2025 om 17:27 | reageer
@Lauran, @Wuyt, @Liesbeth en R. Engels:
Tsja, knutselen is niet voor iedereen. En als je er geen zin in hebt, dan moet je het natuurlijk niet doen. Maar voor wie zijn (of haar) creativiteit op een andere - meer fysieke - manier wil inzetten, kan dit een leuk duwtje in de rug zijn
@Nando: goede aanvulling om foto's goedkoop te laten afdrukken! -
Hans van Sterkenburg schreef op vrijdag 28 februari 2025 om 12:09 | reageer
Elvira,
Mijn foto's én verhalen ga ik te lijf met Blurb. Met een eigen indeling, achtergrond etc. Het bevalt me prima. De opmaak houd ik rustig, het hoeft geen carnavalsmasker te worden. Het papier waarop de foto's worden geprint is dun. Het is mijn bedoeling om er een boek van te maken en geen stapel foto's. en ook altijd bestel ik er een pdf bij. Vrienden en familie die ver weg wonen -de meesten- stuur ik zo'n pdf-album.
Jouw idee spreekt mij aan, zeker met het voorstel van Nando om de foto's elders af te laten drukken. Want maar laat zien dat er ook in dit aspect van de fotografie vele manieren van werken zijn. En dat dan te delen met elkaar via PhA. Top.
En dan nog dit: elke zondagnamiddag, zeker in de wintertijd, bekijken we een album, we hebben er velen. Een glaasje wijn, een hapje, etc. Reuze gezellig, ook de oudere albums uit de tijd dat we jong waren.
Dank voor je bijdrage,
veel plezier met je fotografie.
groet,
Hans.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een fotoalbum opmaken zonder layout-beperkingen
door Nando Harmsen
-
Review: Profotonet Premium Hardcover Fotoboek
door Elja Trum
-
Review: Blurb fotoalbums via Lightroom Classic
door Nando Harmsen
-
5 fouten om te voorkomen bij het afdrukken van je foto's
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.858 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
