11 jaar Winactie: Win 16.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy Winactie!
Elja Trum

Maximale controle met een spiegelreflex

donderdag 9 oktober 2014, 12:46 door | 4.824x gelezen | 0 reacties

Met een spiegelreflex heb je de maximale controle over hoe je uiteindelijke foto eruit gaat zien. Je kunt spelen met instellingen, verschillende objectieven en de nodige accessoires. Door de vele mogelijkheden lijkt een spiegelreflex wellicht complex, maar je hoeft het jezelf niet per se moeilijk te maken.

Je kunt als beginner immers ook kiezen voor de automatische stand. Er is een volledige automatische stand waarbij de camera net zo werkt als een gemiddelde compactcamera, maar als je net wat meer wilt kun je met de P-stand aan de slag. Heb je die onder de knie dan kun je gaan spelen met de Av (A) en Tv (S) stand waarna ook de volledige handmatige stand (M) niet meer voor problemen zal zorgen.

Cameraland spiegelreflexscamera's

Voordelen van een spiegelreflexcamera


Een spiegelreflexcamera heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een compactcamera.

  • Verwisselbare objectieven
  • Sneller scherpstellen
  • Onscherpe achtergronden
  • Betere beeldkwaliteit
  • Veel accessoires

De verwisselbare objectieven zorgen ervoor dat je voor elke soort foto kunt kiezen uit het juiste objectief voor specifiek die foto. Bijvoorbeeld door een teleobjectief te kiezen kun je iets wat ver weg is dichtbij halen. Of juist een fish-eye objectief om alles met een bijzondere vervorming in beeld te leggen.

Een digitale spiegelreflexcamera stelt sneller scherp dan een compactcamera. Dit komt door de andere methoden die gebruikt worden (contrastdetectie bij een compact, fasedetectie bij een spiegelreflex). Hierdoor kun je niet alleen sneller scherpstellen en dus sneller je foto maken (op het juiste moment), maar ook blijven scherpstellen op een onderwerp dat beweegt.

Een onscherpe achtergrond wordt door veel mensen als mooi ervaren. De aandacht komt hiermee namelijk direct op je onderwerp te liggen in plaats van op een rommelige achtergrond. Met een spiegelreflex (en het juiste objectief en de goede instellingen) kun je de achtergrond onscherp maken zodat alleen je onderwerp scherp is.

Doordat er in een spiegelreflexcamera een groter sensor zit is de beeldkwaliteit hiervan stukken beter dan bij een compactcamera. Dat staat los van het aantal megapixels, een 20 megapixels smartphone zal slechter kwaliteit foto's maken dan een 12 megapixel spiegelreflex. Voornamelijk door de sensor die vele malen groter is (het betere glaswerk helpt natuurlijk ook).

Ook leuk is het grote aantal accessoires dat beschikbaar is voor spiegelreflexcamera's. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is er. Van flitsers tot bijvoorbeeld GPS trackers, onderwaterbehuizingen en specialistische statieven. Zo kun je voor jouw bijzondere vorm van fotografie altijd wel handige accessoires krijgen die precies aansluiten op wat jij nodig hebt.

Betaalbaar


Nu klinkt een spiegelreflex gelijk heel duur, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Een goede instap digitale spiegelreflex heb je al vanaf zo'n 300 euro. Koppel daar bijvoorbeeld een betaalbaar, maar kwalitief goed en erg lichtsterk, 50mm objectief aan (circa 100 euro) en je hebt al een prachtige set om mee aan de slag te gaan.

Uiteraard kun je het uiteindelijk zo duur maken als je zelf wilt; er zijn zoveel objectief en accessoires te krijgen dat je als fanatieke fotograaf veel aan je hobby kunt uitgeven.

Dit is een gesponsorde posting via Photoads.
Photofacts heeft een vergoeding ontvangen voor het plaatsen van dit artikel.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Advertorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.594 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord