Elja Trum

Mobiele donkere kamer voor analoge fotografen

woensdag 22 september 2021, 16:08 door | 1.224x gelezen | 0 reacties

Ilford Photo, van de bekende filmrolletjes, heeft een pop-up darkroom aangekondigd. In deze mobiele donkere kamer kun je afdrukken maken zonder dat je de hele ruimte lichtdicht hoeft te maken. In feite een tent die het licht goed buitensluit.

Ilford pop-up darkroom


De donkere tent is 2,2 meter hoog en heeft een binnenruimte van 1,3 bij 1,3 meter. Er zit een luchtgat in waar je een (optionele) ventilator op kunt aansluiten. Dat lijkt me niet overbodig wanneer je met chemicaliën aan de slag gaat.

De tent wordt geleverd zonder alle apparatuur, dus je moet zelf nog even Marktplaats op om goedkoop een vergroter en de overige benodigdheden te kopen.

In een duister verleden ben ik zelf ook nog wel eens bezig geweest met het zelf afdrukken van mijn analoge zwart-wit foto's. Het afdichten van de badkamer was altijd al gauw een half uur tot een uur werk. Ik snap dus dat dit voor veel fotografen een perfecte oplossing kan zijn.

 pop-up darkroom - tas


De Ilford pop-up darkroom moet binnenkort te koop zijn (in het laatste kwartaal van 2021). De prijs zou circa 300 euro gaan worden, maar dit is nog niet door Ilford bekend gemaakt.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.296 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord