Elja Trum

Zo worden Ilford filmrolletjes gemaakt

maandag 18 januari 2021, 20:02 door | 3.012x gelezen | 10 reacties

In de jaren negentig fotografeerde ik analoog en ontwikkelde zelf mijn film en drukte de foto's af in mijn eigen ge´mproviseerde darkroom (een met vuilniszaken donker gemaakte badkamer). Ik schoot meestal met Ilford filmrolletjes.

In onderstaande video ontdek je meer over het Engelse bedrijf Ilford en de filmrolletjes waar ze zo bekend mee zijn geworden.


Als je zelf niks meer doet met analoge fotografie, kun je zo'n Ilford filmrolletje altijd nog gebruiken om een bijzondere USB stick van te maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Ben Fienieg
  Ben Fienieg schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 10:42

  Boeiende video over een ver verleden!

 2. Robert
  Robert schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 11:04

  Dankjewel Elja voor een bijzondere reportage. Sfeervol gemaakt. Ik heb ze vroeger ook gebruikt en ook hun multi papier voor de juiste print.
  Fotoschietgroeten Robert

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 11:17

  In het analoge tijdperk fotografeerde ik, als het om z/w ging, altijd met Ilford. Naar mijn mening de beste z/w film die tien bestond. Voor diafilm was het bij mij steevast Agfa. Ik heb nog een massa Ilford negatieven liggen. Het is me te duur ze kwaliteitsvol te digitaliseren.

 4. Bart van Dijk
  Bart van Dijk schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 13:09

  Ik fotografeer als ik geen haast heb nog altijd analoog naast digitaal. En inderdaad vaak met Ilford. FP4 of HP5. En ontwikkel die zelf. Goeie films overigens de Ilford films, hoewel de Kodak Tri-X beter te opwaarderen is en dan een mooiere korrel geeft. Het resultaat van analoog is gewoon mooier dan digitaal.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord