Liesbeth van Asselt

Compositie; 10 tips voor het maken van betere foto's

maandag 28 februari 2011, 19:34 door | 51.149x gelezen | 10 reacties

Naar een foto van hun eigen kind of huisdier zullen de meeste mensen weinig kritisch kijken door de emotionele waarde er van. Terwijl anderen bij het zien van diezelfde foto meewarig hun hoofd zullen schudden, meestal vanwege de slechte compositie. Maar wat is nu eigenlijk een 'slechte compositie'? En belangrijker: hoe kan de maker de volgende keer een betere foto maken?

Voor compositie kennen we allerlei regels, tips en trucs. Nu ben ik de eerste om toe te geven dat ik me meestal niet aan deze regels houd, maar het is toch handig om de regels te kennen. Zodat je er bewust van af kunt wijken als de situatie daar om vraagt. Daarom hieronder een aantal van die compositie regels.

Tip 1: Regel van derden


Misschien wel de bekendste regel. Het beeld wordt hierbij zowel horizontaal als verticaal in drieŽn gedeeld. Op de lijnen en snijpunten worden belangrijke beeldelementen geplaatst. Zoals hieronder de neus van de pelsrob.

Pelsrob

Tip 2: Horizontaal versus verticaal


Ons blikveld is horizontaal georiŽnteerd. Horizontale composities worden daarom als natuurlijk ervaren. Maar soms leent een onderwerp zich veel meer voor een verticale compositie. In onderstaande foto om de hoogte van de bomen te benadrukken bijvoorbeeld.

Gebruik van verticaal

Tip 3: Perspectief


Door een steen, struik of iets anders op de voorgrond te plaatsen, wordt de achtergrond als het ware kleiner, waardoor diepte in de foto gecreŽerd wordt.

Diepte creŽeren

Tip 4: Diagonalen


Diagonalen in een foto geven de foto meer dynamiek, meer spanning. Onderstaande foto zou zonder diagonale lijnen veel saaier geweest zijn..

Diagonaal

Tip 5: Patroon en ritme


Maak gebruik van de herhaling van vormen, lijnen of kleuren!

Herhaling

Tip 6: Ruimte


Geef bewegende onderwerpen de ruimte, zodat ze niet (letterlijk) hun neus stoten tegen de rand van de foto. Als het onderwerp in je foto een bepaalde richting op kijkt is het slim om in die richting ook ruimte te laten in je foto.

Ruimte

Tip 7: De kunst van het weglaten


Een bekende valkuil is dat mensen teveel op de foto willen zetten. Waardoor de foto's te druk worden en de aandacht van het hoofdonderwerp afgeleid wordt. Soms ligt de oorzaak van een te rommelige foto niet in het teveel op de foto willen zetten, maar in een drukke achtergrond. Probeer dan met een groot diafragma de achtergrond te vervagen.

Vervaagde achtergrond

Tip 8: Tele of groothoek


Een telelens drukt het landschap als het ware in elkaar, een groothoeklens trekt het juist uit elkaar. Bij onderstaande foto's is dit effect duidelijk te zien. De foto's zijn gemaakt met het model op nagenoeg hetzelfde standpunt. De een met een telelens (fotograaf op 10 meter afstand van het model), de ander met de groothoeklens (fotograaf bijna op de tenen van het model staand om hem even groot in beeld te krijgen).

Tele


Groothoek

Tip 9: Aansnijden


Maak eens een close-up portret van een mens, dier, bloem of voorwerp en experimenteer met de kadering. Meestal is het mooier om het onderwerp niet in zijn geheel op de foto te zetten!

Aansnijden

Tip 10: Standpunt, invoerende lijnen


Zoek lange ononderbroken lijnen als wegen, muurtjes, beekjes, et cetera. Gebruik deze om het oog van de kijker naar de horizon of naar het onderwerp te leiden. Wissel van standpunt om te kijken wat het beste werkt, moeten de lijnen links, midden of rechts onderin de foto ontstaan?

Invoerende lijnen

Naast deze 10 tips zijn natuurlijk nog veel meer zaken van invloed op de impact die de foto heeft. Denk aan contrast, kleuraccenten, scherptediepte, enzovoorts. Genoeg om mee te experimenteren dus!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

10 reacties

 1. Erik
  Profiel  Erik schreef op maandag 28 februari 2011 om 20:39

  Bij de eerste foto bij de uitleg van de regel van derden had naar mijn idee beter een andere foto gebruikt kunnen worden.
  Deze foto is naar mijn idee beter te bekijken vanuit de diagonaal methode waar het rechteroog goed op de diagonaal ligt knipoog

  Verder weer duidelijk, blijft altijd goed om zulke zaken te herhalen en er zo in te stampen knipoog

 2. leo
  Profiel leo schreef op maandag 28 februari 2011 om 21:00

  Het is altijd goed de regeltjes te kennen, bewust overtreden ervan kan dan heel verfrissend werken. Foto bij Tip 2 is wel heel mooi zeg!

 3. Jan
  Jan schreef op dinsdag 1 maart 2011 om 00:09

  Leuke blog, Liesbeth. Deed me meteen denken aan docent Henny Drijfhout van de Fotovakschool, die zo nog honderd van deze tips kon presenteren. Erg handig als je 'in het veld' even puzzelt of een echt onderwerp ontbeert.
  De foto bij tip 2 is inderdaad super, al zou ik zelf het contrast van de buitenste stammen nog iets zou versterken en de blaadjes nog iets meer verzadigen...

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 1 maart 2011 om 03:34

  Bekende stelregels maar altijd goed om ze weer eens voorgeschoteld te krijgen. En er zitten ook weer enkele prachtige foto's tussen; vooral foto 2!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord