Elja Trum

Tips voor het gebruik van een opzetflitser

maandag 25 maart 2013, 23:57 door | 37.916x gelezen | 21 reacties

Wellicht heb je hem ooit wel eens aangeschaft; een opzetflitser voor bij je camera. Het kan je zeker helpen om betere foto's te maken. Een goede handleiding zit er echter doorgaans niet bij. Vandaar hier een aantal praktische tips over het gebruik van een opzetflitser.

Canon opzetflitsers

Verstelbare kop gebruiken


Veel opzetflitsers beschikken over een handige kantel en draaikop. Hiermee kun je het flitslicht niet alleen recht naar voren richten, maar ook naar boven, opzij of zelfs naar achteren. Wanneer je recht naar voren flitst levert dit plat licht en harde schaduwen op. Met wat meer afstand krijgt je onderwerp ook nog rode ogen.

Recht naar voren flitsen is dus niet direct aan te raden. Indien mogelijk kun je daarom voor het mooiste resultaat beter je flitskop draaien. Door het flitslicht op een ander oppervlak te weerkaatsen heb je twee voordelen: het licht komt onder een hoek op je onderwerp én de lichtbron (de weerkaatsing van het licht uit de flitser) is veel groter.

Een grotere lichtbron levert zachter licht op en dat wordt doorgaans als mooier gezien. Door de hoek te veranderen creëer je contrastverschillen in je onderwerp; lichtere delen en delen die in de schaduw vallen. Dit geeft je onderwerp meer diepte.

Heb je geen muur of plafond tot je beschikking dan kun je ook een reflectiescherm gebruiken om het licht te weerkaatsen. Dan is het wel praktisch als je iemand bij de hand hebt om dit voor je vast te houden.

Let overigens ook even op de kleur van het object waarop je weerkaatst. Een rode muur zal je witte flitslicht ook rood weerkaatsen. Dat kan dus ongewenste kleurzweemen opleveren. Wit is ideaal, maar ook grijs en zelfs zwart geeft geen kleurzweem. Wel heb je dan meer flitskracht nodig voor hetzelfde effect.

Flitstest

via de muur | rechtstreeks | via het plafond

Vergelijk de foto hierboven door met je muis over de onderschriften te gaan. Je kunt goed zien wat het licht doet wanneer je de kop van je flitser kantelt of draait.

Via de muur levert mooi zacht licht op, maar een spiegel in de kamer zorgt voor een opvallende reflectie op de deur in de achtergrond. Rechtstreeks geeft plat licht met een donkere schaduw op de muur; een directe afrader. Via het plafond krijg je ook een mooi zacht licht, maar je moet hierbij oppassen dat je geen te donkere schaduwen krijgt in de oogkassen.

Deze schaduwen voorkom je door voldoende afstand te nemen tot je model of door het reflectiescherm in je flitser omhoog te trekken (niet op alle flitsers aanwezig). Wanneer mogelijk levert flitsen via een muur bij een portret de mooiste resultaten op.

Lichtgevoeligheid van je sensor verhogen


Elke flitser heeft een maximaal vermogen (aangegeven in het richtgetal). Als beginnend fotograaf moet je jezelf daar lekker niet al te druk over maken. Hoe hoger het getal, hoe krachtiger de flitser. Heeft je flitser een richtgetal boven de 40 dan kun je de meeste situaties prima aan.

Ook al kan je flitser het aan, het is meestal niet slim om je flitser op zijn maximale vermogen te gebruiken. Dit kost namelijk niet alleen veel stroom, het zorgt ook voor langere oplaadtijden (voordat je de volgende foto kunt maken) en het warmt je flitser op waardoor deze zichzelf ter beveiliging kan uitschakelen.

Een eenvoudige manier om minder flitsvermogen te gebruiken voor een even goed belichte foto is het verhogen van de lichtgevoeligheid van de sensor. Verhoog je deze van 100 ISO naar 200 ISO dan heb je al de helft van het vermogen nodig. Ga je naar 400 dan scheelt het weer de helft, bij 800 weer, enzovoorts.

Tot waar je kunt gaan is per camera anders, maar 800 ISO is bij de meeste camera's geen enkel probleem meer. Je zult niet snel last krijgen van ruis. Zo kun je flink wat vermogen besparen.

Wat wellicht een nog belangrijker voordeel is; door je ISO te verhogen haal je ook meer van de omgeving terug. Wanneer het donker is en je maakt op 100 ISO een foto dan zal de omgeving -alles wat buiten je flitslicht valt- waarschijnlijk pikzwart zijn.

Maak je dezelfde foto op 800 of 1600 ISO dan is de kans groot dat omgevingslicht terug te zien zal zijn in de foto. Dat maakt je foto over het algemeen een stuk interessanter; je kunt nu weer zien waar de foto genomen is.

Flitsen
Door de hoge ISO is de achtergrond nog goed zichtbaar

Denk aan batterijen


Het is slim om er voor te zorgen dat je een extra setje batterijen bij je hebt. Hoewel je vaak gerust honderden foto's op één batterijlading kunt maken (zeker met behulp van hogere ISO's) wil je niet zomaar zonder komen te zitten.

Ik raad het gebruik van de oplaadbare Eneloop (of GP Recyko) aan. Dit zijn oplaadbare batterijen die lang hun lading bewaren. Hierdoor blijven het ook goed doen als je flitser eens ene keer een paar weken ongebruikt in je tas zit. Zelf gebruik ik momenteel de Eneloop XX batterijen met 2500 mAh.

TTL stand gebruiken


Je flitser beschikt waarschijnlijk over verschillende standen. Wil je zonder veel moeite de beste foto's maken dan is het gebruik van de TTL-modus ideaal. Dit is feitelijk de automatische stand. Bij deze methode geeft je flitser een korte voorflits op het moment dat je een foto maakt.

De voorflitst belicht je onderwerp en kaatst terug door je objectief op de sensoren in je camera. Deze kan zo bepalen welke flitskracht er nodig is bij de huidige camerainstellingen. Vervolgens wordt direct de echte flits gegeven. Dit volgt elkaar zo snel op dat je het bij veel gevallen helemaal niet zult merken dat er een voorflits is.

In de TTL-modus (iTTL bij Nikon, eTTL bij Canon) wordt al het rekenwerk dus automatisch voor je uitgevoerd. Is is daarmee de makkelijkst te gebruiken stand.

Stel je de flitser liever handmatig in (M-stand) dan kun je het vermogen in stapjes instellen, bijvoorbeel vol vermogen, 1/2 vermogen, 1/4 vermogen, 1/8ste, enzovoorts. Elke waarde minder betekend de helft minder licht. Bij luxere flitsers kun je het vermogen ook in stapjes van eenderde stop instellen.

Probeer het zelf


Gebruik de tips hierboven om je flitsfotografie te verbeteren. Je zult zien dat flitsen zo ook gebruikt kan worden zonder dat je de sfeer uit een foto flitst. Met een paar simpele handelingen zijn ook je flitsfoto's het bekijken meer dan waard.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

21 reacties

 1. Robert
  Profiel Robert schreef op dinsdag 26 maart 2013 om 00:17

  Tenzij je natuurlijk erg hip bent. Dan flits je zo hard en direct mogelijk.

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 26 maart 2013 om 07:58

  Goeie blog, kort en krachtig voor mensen die 'bang' zijn van hun flitser. En dat zijn er helaas genoeg...

  Je opmerking over de TTL-stand levert wel inspiratie op voor een vervolgartikel. Want meestal is TTL prima, maar soms wil je toch liever naar manueel. Hangt natuurlijk enorm af van de soort fotografie, maar ik gebruik vaak en graag beide!

  @Robert: Ah, de 'Volkskrant-stijl' zeg maar. Ik heb er niks mee, zeker niet de 'stillevens' die de meneer in je linkje laat zien. Ik weet dat het hip en in is, maar pfoeh... soms voor portretten in een bepaalde look 'n feel kan het wel werken, maar dit is wel heel heftig vrolijk

 3. Robin
  Robin schreef op dinsdag 26 maart 2013 om 09:47

  Ik meen dat ETTL het aanwezige licht meet en dezelfde hoeveelheid teruggeeft op je onderwerp. Waar ik niet uitkom is de master-slave constructie bij een 580 EX II en 430 EX II. Ik blijf een delay van ca. een halve seconde tussen de twee houden; krijg het er niet uit. Iemand tips?

 4. Mark
  Mark schreef op dinsdag 26 maart 2013 om 11:05

  @Robin: zit 'm dat niet in de instelling van je groepen (A, B, AB)?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord