Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ava de Groot

Wat is het diafragma van een camera?

vrijdag 6 januari 2023, 16:32 door | 2.004x gelezen | 3 reacties

Het diafragma is een belangrijk onderdeel van elke camera. Het diafragma zit meestal in het objectief bepaalt hoeveel licht er door de lens naar binnen kan en heeft ook invloed op de scherptediepte. In dit artikel leg ik je uit wat het diafragma is en hoe je het gebruikt.

Wat is het diafragma?


Het diafragma is een mechanisme dat wordt gebruikt om de hoeveelheid licht dat de camera binnenkomt te regelen. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen die samenwerken om een opening te vormen die groter of kleiner kan worden gemaakt.

Diafragmabladen in een objectief

Als het diafragma wijder open staat, komt er meer licht binnen en als het diafragma gesloten is, komt er minder licht binnen.

Het diafragma wordt meestal aangeduid met een nummer dat diafragmawaarde genoemd wordt. In de Engelse taal hebben ze het meestal over aperture of f-stop.

Een lage diagrafmawaarde betekent dat het diafragma wijd open staat en meer licht binnenlaat, terwijl een hoge diagfragmawaarde betekent dat het diafragma gesloten is en minder licht binnenlaat.

Bijvoorbeeld, als je een foto maakt met een diafragmawaarde van f/2.8, betekent dit dat het diafragma wijd open staat en meer licht binnenlaat dan bij een diafragmawaarde van f/16, waarbij het diafragma gesloten is en minder licht binnenlaat.

Waarom is het diafragma belangrijk?


Het diafragma is belangrijk omdat het bepaalt hoeveel licht er in de camera komt. Als je bijvoorbeeld in een donkere ruimte fotografeert, zul je het diafragma wijder open moeten zetten om voldoende licht binnen te laten (lage diafragmawaarde, grote opening).

Als je in plaats daarvan in vol zonlicht fotografeert, zul je het diafragma juist moeten sluiten om te voorkomen dat er te veel licht binnenkomt.

Het diafragma is ook belangrijk omdat het beïnvloedt hoe scherp of wazig bepaalde delen van de foto zullen zijn. Als je bijvoorbeeld een portret wilt maken met een scherp onderwerp en een onscherpe achtergrond, zul je het diafragma wijder open moeten zetten om een kleinere scherptediepte te creëren.

Robin

Robin - f3.2, 1/3200s, 400 ISO

Als je in plaats daarvan een foto wilt maken waarbij alles scherp is zul je het diafragma sluiten om een kleinere scherptediepte te creëren (je gebruikt dan een hoger diafragmawaarde, bijvoorbeeld f/16).

Het diafragma is dus belangrijk omdat het bepaalt hoeveel licht er in de camera komt en hoe scherp of wazig bepaalde delen van de foto zullen zijn.

Door het diafragma te gebruiken, kun je bepalen hoe je foto's eruit zullen zien en kun je beter aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden en fotografische doelen.

Hoe stel je het diafragma in op jouw camera?


Het instellen van het diafragma op een camera kan variëren afhankelijk van het type camera dat je hebt. Hier zijn enkele algemene stappen om het diafragma in te stellen op een camera:

  1. Zorg ervoor dat je camera is ingeschakeld en klaar is om te fotograferen.

  2. Zoek de 'A', 'Av' of 'Aperture Priority' modus op je camera. Dit is een modus waarbij je het diafragma zelf kunt instellen, terwijl de camera de sluitertijd automatisch aanpast om het juiste belichtingsniveau te behouden.

    De Av-modus is meestal te vinden op het draaiknopje of wiel dat zich op de bovenkant van de camera bevindt.

  3. Selecteer de Av-modus door het draaiknopje of wiel te draaien totdat de juiste modus is geselecteerd.

  4. Zoek de "diafragmaknop" op je camera. Dit is meestal een knop of wiel dat zich op de achterkant van de camera bevindt.

  5. Druk op de diafragmaknop en draai het wiel of knop om het diafragma in te stellen op de gewenste waarde. De diafragmawaarde wordt meestal weergegeven op het scherm of in het zoeker van je camera.

  6. Maak de foto door de ontspanknop half in te drukken om het scherpstelpunt te bepalen, en vervolgens helemaal in te drukken om de foto te maken.


Houd er rekening mee dat sommige camera's het diafragma kunnen instellen met behulp van een menu op het scherm of door middel van een instelling in de camera's instellingen. Soms stel je het in door een ring op je objectief te verdraaien.

Raadpleeg de handleiding van je camera voor specifieke instructies over hoe je het diafragma kunt instellen op jouw camera.


Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete nieuwe basiscursus fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

3 reacties

  1. B.G. Engelen
    B.G. Engelen schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 16:49  | reageer

    Diafragma is toch geen onderdeel van een camera maar toch van het objectief. (zie eerste stukje)

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 19:35  | reageer

    Inderdaad, het zit in het objectief, maar ik denk dat ze bedoeld dat het onderdeel van het camerasysteem is.
    Bij compact en bridgecamera's zou je waarschijnlijk wel zeggen dat het in de camera zit.

    Ik heb het ter verduidelijking aan toegevoegd.

  3. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op zaterdag 11 maart 2023 om 00:12  | reageer

    Dit verhaal bevat voor mij geen nieuws. Het wordt nogal simplistisch voorgesteld. Ook de sluitertijd bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Juist de samenhang tussen de 'heilige drieeenheid' (ISO, sluitertijd en diafragma) is erg belangrijk. Je kan niet zomaar een diafragma veranderen zonder gevolgen voor de correcte belichting van de foto.
    Met het diafragma bepaal je inderdaad wat wel en niet scherp op de foto komt, maar daarbij speelt ook weer de brandpuntsafstand van de lens een rol.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord