Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Verslag van de Adobe Creative Meetup in Eindhoven

vrijdag 3 november 2017, 15:15 door | 3.330x gelezen | 2 reacties

Ik bezocht op 26 oktober de Adobe Creative Meetup tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Hierbij werden alle nieuwe producten en innovaties in Creative Cloud gepresenteerd. Er waren een aantal gastsprekers en je kon kennismaken met andere creative professionals.

Adobe Creative Meetup


De Adobe Creative Meetup werd georganiseerd in samenwerking met de SintLucas creative community en was voor creative professionals gratis te bezoeken.

SintLucas (gevestigd in het oude Philips NatLab op Strijp-S) liet zien welke vernieuwingen er doorgevoerd zijn in Creative Cloud. Daarnaast gaven ze je een kijkje in de keuken en toonden ze met welke experimentele technologie Adobe bezig is.

Bart van der Wiele


Ik bezocht alleen de lezing van Bart van der Wiele (Senior Solution Consultant bij Adobe).

Bart deelde een hoop informatie over Creative Cloud, dat je de volledige verzameling desktop- en mobiele apps van Adobe biedt. Van essentiële apps zoals Photoshop CC tot tools van de volgende generatie zoals Adobe XD CC.

Hij gaf daarna een demonstratie en liet zien hoe je snel tot een strak ontwerp kunt komen door gebruik te maken van de ingebouwde sjablonen en stapsgewijze zelfstudies om je vaardigheden te vergroten en snel aan de slag te gaan.

Een erg inspirerende presentatie die erg de indruk wekte dat voorheen zeer ingewikkelde design-taken nu voor bijna iedereen weggelegd lijken te zijn via deze zelfdenkende en onderling zeer nauw samenhangende tools.

Hieronder een aantal door hem besproken en gedemonstreerde items die mijn speciale aandacht trokken.

Next Generation Creative Cloud


Adobe Sensei (Unified artificial intelligence and machine learning) is het paradepaardje van Adobe en dient ervoor repetitieve taken zoveel mogelijk weg te halen bij designers.

Daarnaast zijn veel applicaties aangepast. Je kunt nu ook vanaf allerlei mobiele devices werken zoals je iPhone of iPad, wat onderling en/of met je desktop computer synchroniseert. Wijzigingen kunnen vanaf elk device ongedaan kunnen worden gemaakt. Je kunt nu overal en op elke manier werken, is het idee.

Updates across creative cloud


Vijf nieuwe applicaties


Daarnaast zijn er vijf nieuwe 1.0 applicaties ontwikkeld, namelijk:

  1. Xd (prototype design), waarbij alles in één gebundeld zit

  2. Dn (Dimension voor het genereren van 3d graphic design). Dit werkt mooi samen met Photoshop en Illustrator. Met simpele drag and drop handelingen kom je snel tot een mooi resultaat.

    Middels AI (machine learning) kun je heel gemakkelijk belichting, lichtrichting en bijbehorende schaduwen kloppend krijgen. Het programma denkt als het ware voor je mee

  3. Sp (Spark) voor het vertellen van visuele verhalen, een design tool

  4. Ch (Character Animator), te gebruiken bij Video. Je kunt hier vrij eenvoudig animaties mee maken en zelfs gezichtsuitdrukkingen aanbrengen of wijzigen

  5. Lr (Lightroom) voor fotobewerking


Binnen het Video-gedeelte is Adobe CR (Character Animator) de nieuwe applicatie naast de al eerder ontwikkelde programma's hiervoor: Pr: Adobe Première, AE: After Effects en Team Projects.

Met St (Adobe Stock) heb je toegang tot meer dan 90 miljoen hoge-kwaliteits plaatjes, foto's, graphics, videos, templates en 3D assets.

Met Adobe Tk (Typekit) krijg je toegang tot een enorme bibliotheek met lettertypen die je kunt gebruiken in je desktop-applicaties en op websites. Je kunt de gesynchroniseerde lettertypen gebruiken in alle Creative Cloud-apps, zoals Photoshop of InDesign, en in andere desktop-applicaties, zoals Microsoft Word.

Five brand new apps


Updates Adobe Photoshop


In Photoshop zijn een drietal leuke en belangrijke updates doorgevoerd:
  1. Nieuwe brush-opties
  2. Het Pen-tool is veel gemakkelijker te gebruiken
  3. De toegang tot je Lightroom foto's is meteen beschikbaar vanuit het startscherm van Photoshop


Bart demonstreerde de nieuwe Brush smoothing optie. Je zet allereerst de smoothing (verzachten) op 100% bovenin je scherm. Vervolgens verschijnt er een touwtje voor je brush-streep dat je voort kunt trekken zodat de lijn vloeiend verschijnt.

Daarnaast is de Pen-tool ook enorm verbeterd, iets waar ik zelf (en ik niet alleen blijkbaar) altijd grote problemen mee had. Vooral met het maken van curves waarbij je allerlei toetscombinaties moest gebruiken. Dit is nu niet meer nodig, je kunt gewoon blijven doorklikken; de ronding of (intelligente) curve wordt automatisch voor je gevolgd en gevormd.

De betere integratie met Lightroom is inderdaad aangebracht; de Lightroom foto's zijn meteen al vanaf het startscherm te importeren.

Lightroom


Vanaf nu heet Lightroom CC: Lightroom Classic CC. In deze update zijn belangrijke snelheidsverbeteringen aangebracht en is het beoordelingssysteem eenvoudiger en sneller.

Wat nu Lightroom CC heet is een nieuwe cloud-based versie van Lightroom. Deze versie is geheel anders. Je kunt het pakket vanaf een smartphone, tablet of webinterface (via een browser) bedienen. Je kunt dus overal werken, is het idee. Het nieuwe programma maakt gebruik van het eerder genoemde Sensei (AI).

Bart demonstreerde hoe Sensei (AI) zich ook binnen het nieuwe Lightroom CC manifesteert waardoor het programma zelfdenkend lijkt te worden en je allerlei repetitieve taken uit handen neemt.

Hij liet zien dat Lightroom zelfs in staat is een gitaar van een viool te onderscheiden op verschillende afbeeldingen, zonder dat er keywords zijn aangebracht op de foto's (deep learning).

Mede door die ingebouwde kunstmatige intelligentie hoef je nu ook geen ingewikkelde selecties meer hoeft te maken. Je kunt dus bijvoorbeeld de kleur van een bloemetjesbehang heel gemakkelijk aanpassen en daarbij de witte bloemetjes ongemoeid laten.

Vanaf de tablet of smartphone zijn alle wijzigingen weer ongedaan te maken en alles wordt snel gesynchroniseerd met de desktop computer. Mobiel kunnen werken is echt iets waarop gefocussed is.

Demo Adobe Dimension CC (Dn)


Bart gaf vervolgens een demonstratie met Adobe Dimension CC waarmee je fotorealistische composities kunt creëren die 2D- en 3D elementen combineren.

Het was indrukwekkend om te zien hoe eenvoudig je van een tweedimensionaal item (iets dat uit Adobe Stock gesleept werd, Bart koos een verpakking in de vorm van een zakje) een driedimensionaal ontwerp kunt maken.

Waarbij lichtval, bijbehorende schaduwen, een metallic look (en de weerspiegelingen daarin) zich automatisch aan de gekozen achtergrond lijken aan te passen.

Demo Adobe Experience Design (XD)


Adobe Experience Design maakt het mogelijk om gemakkelijk en snel prototypes te maken van websites en apps.

Wat opviel was het gemak (drag & drop) waarmee je snel tot mooie resultaten kunt komen. Het herhalen van kaders (Repeat Grid) en het dupliceren (klik en sleep) lijken kinderlijk eenvoudig geworden.

Daarnaast lijkt me de Background Blur optie (dit kun je op slechts een gedeelte, een kader van je gehele achtergrond toepassen) erg bruikbaar!

Demo Adobe Illustrator (AI)


Wat opviel waren de variabele fonts. De gesleepte fonts uit Adobe Tk (Typekit) zijn ook nog eens aanpasbaar! De artboards zijn gemakkelijk te herschikken en een vector-object is compleet aanpasbaar!

Je kunt nu zonder extra vectorpunten aan te brengen een onderwerp anders vormgeven. Je kunt bijvoorbeeld van een hangend staartje bij een hond een kwispelend staartje maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. CC
    CC schreef op vrijdag 3 november 2017 om 16:43  | reageer

    Selecties maken in Lightroom? En wat hebben al die andere apps met fotografie te maken?

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 3 november 2017 om 16:57  | reageer

    @CC: Lightroom 2.0 had al uitgebreide functionaliteit voor locale bewerkingen toegevoegd in de Develop module (sneltoets K).
    Alle applicaties hebben (indirect) wel met fotografie te maken. Voor veel designs (waar je als fotograaf toch ook vaak mee te maken krijgt, ik wel tenminste, alleen al bij het ontwerpen van mijn eigen flyers) wordt gebruik gemaakt van foto's. Het mooie van de bundel is wel dat alles onderling goed samen lijkt te werken. Ik doe zelf veel dingen in Photoshop die je veel eenvoudiger en sneller in andere applicaties kunt doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord