Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Verslag van de Professional Imaging Beurs 2009

woensdag 11 maart 2009, 18:54 door | 8.305x gelezen | 8 reacties

Dit weekend werd in Nieuwegein de tiende editie georganiseerd van de 'Professional Imaging' beurs. Zoals de ondertitel op hun website al zegt: Vakbeurs voor de Professionele Beeldmaker. Vorig jaar bracht ik voor het eerst een bezoek aan deze beurs. Samen met mijn niet-fotograferende wederhelft liep ik toen op de zeer rustige maandagavond langs alle stands.

Het bleek voor mij een belangrijk moment. De reis er naar toe was zeer problematisch (door een groot ongeluk op de A27 hadden we twee uur naar de watertoren bij Zaltbommel zitten kijken, op twintig minuten van huis) maar ik was blij dat we toch gegaan waren. Niet lang daarna nam ik het besluit om na bijna dertien jaar het onderwijs vaarwel te zeggen en me alleen nog met fotografie bezig te gaan houden. Zoveel mogelijkheden! Daar moest ik wat mee gaan doen.

Dit jaar was ik er op de wat minder rustige dinsdag. Het publiek wat op de beurs rondliep was zeer divers: Studenten, pro's, semi-pro's, retailers. Terwijl ik er liep werd er rondgeroepen dat de 6.000ste bezoeker net was verwelkomd. De interesse in fotografie is blijkbaar nog steeds niet tanende..

Eyes on Media


Op het gebied van albums is het een uitgelezen kans om de nieuwste mogelijkheden te bekijken, zonder dat je een daadwerkelijk album moet aanschaffen.

Er is bij deze categorie een verschuiving te zien. De aanbieders die alleen dikke, kartonachtige bladen in hun assortiment hadden (bijvoorbeeld Vakcolor) gaan nu ook boeken aanbieden met dunnere bladen. (Twee bladen tegen elkaar gelijmd in plaats van twee bladen met karton ertussen)

Profotonet komt ook met een digitaal album (Hier ter blogge al eerder gemeld) en zij gaan ook meteen een album met dunnere bladen aanbieden. Vakcolor gaf aan deze nieuwe boeken met dunnere bladen ongeveer vanaf mei te kunnen gaan leveren. Profotonet houdt het op half april.

Binnenkort kan ik hopelijk een review plaatsen van de Profotonet-albums, de voorbeelden op de beurs zagen er zeer veelbelovend uit. Profotonet had een stand samen met Oypo. Wat velen natuurlijk al wisten is dat de foto's van Oypo door Profotonet geleverd worden. Nu was dat in elk geval overduidelijk.

Vakcolor komt verder met een coating voor hun bladen. Nu zitten er standaard losse kalkblaadjes tussen de pagina's om beschadigen te voorkomen, maar dat schijnt met de coating niet meer nodig te zijn. Ook leveren zij nu aluminium omslagen voor hun albums en een half perspex half leren omslag.

Vakcolor


In de losbladige systemen niet zo heel veel nieuws, wel weer wat verbetering in kwaliteit zo te zien en steeds meer aanbieders gaan de bladen ook lamineren, vanwege de grote kwetsbaarheid van de prints.

Dit jaar was het in populairiteit groeiende Asukabook ook aanwezig met een stand. Zelf ben ik niet helemaal gecharmeerd van hun producten, maar zoals ik bij een eerder artikel al merkte ben daar blijkbaar een eenling in. Wel mooi vind ik hun bedrukte dozen voor voornamelijk trouwalbums, heel exclusief.

Visagie


Nikon en Canon waren ook aanwezig met flinke stands. De samenwerking van Nikon met Epson was leuk uitgewerkt. Er werden workshops gegeven, hoewel wat ik ervan gezien heb eigenlijk alleen de mogelijkheid tot fotograferen was en meekijken met een pro en daar kon je dan prints van laten maken. Kudos trouwens voor een wat oudere heer die met een betere compactcamera (ik meen een Leica D-lux 4 of iets dergelijks) tussen het D3x geweld gewoon zijn plaatjes stond te schieten. Tien punten voor stijl!

In het Adobe Theater veel workshops in toegepaste technieken voor hun producten. Aan het aantal mensen te zien dat hier voor langere tijd plaatsnam, een gewaardeerd onderdeel van deze beurs.

Adobe Theater


Een van de meest charmante stands op de beurs vond ik persoonlijk Positiv. Een Belgische firma met hele mooie producten om je foto's af te leveren, mapjes, staanders, bedank- en andere kaartjes. Nieuw is het promotiepakket wat je kunt bestellen. Kreeg je voorheen een aantal willekeurige kaartjes toegestuurd als je om voorbeelden vroeg en bijvoorbeeld geen albums, nu kun je voor 150 euro een mooi pakket bestellen met een breed scala van hun producten. Ik vind het een stevige prijs, maar zien doet kopen..

Verder waren ook de aanbieders van allerlei fotografie-benodigdheden vertegenwoordigd: Foto Konijnenberg, Camex, Rittz en importeur Transcontinenta bijvoorbeeld. Mooie opstellingen met apparatuur waar de meesten van ons alleen maar van kunnen dromen...

Uiteraard was er nog meer te zien en heb ik ook vast wel belangrijke dingen gemist, maar ik heb in elk geval weer flink wat inspiratie opgedaan!


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

8 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 11 maart 2009 om 19:53  | reageer

  Wat mij vooral is bijgebleven: de beursaanbiedingen bij Camex. Ik had mij daarop moeten voorbereiden. Camera's en objectieven van Canon waren een stuk goedkoper dan bij nternetshops. Idem voor de Spyder-geredschappen.
  Verder: canon had een mooie stand met macro-spullen en een aparte hoek voor video-camera's. Ook bij Adobe flinke kortingen op pakketten, maar geen boeken uit de Adobe-uitgeverij.

 2. Edgo
  Profiel Edgo schreef op woensdag 11 maart 2009 om 23:04  | reageer

  Inderdaad, bij Camex de 5D mark II voor 2099 tijdens de beurs.

 3. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op woensdag 11 maart 2009 om 23:44  | reageer

  ex BTW zeker?

 4. gast schreef op donderdag 12 maart 2009 om 00:07  | reageer

  @Hans,

  Ja, exclusief BTW, incl. BTW 2.498,81!!!
  Leuke aanbieding!!!

 5. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op donderdag 12 maart 2009 om 07:34  | reageer

  Dat is geen leuke aanbieding... of toch omdat de prijs van Camex 19 Eurocent onder de adviesprijs ligt?

  just my 0,02 cents
  Hans

 6. Robert
  Robert schreef op donderdag 12 maart 2009 om 08:01  | reageer

  inderdaad, overal komt nog BTW op. Het is en blijft tenslotte een beurs voor pro's vrolijk Ik ben op zondag geweest. Stervensdruk op de parkeerplaats, want er was nog een andere beurs aan de gang. Iets met gezinnen, want de burgerlijkheid straalde er van af... Ik vond vooral de workshops Lightroom interessant. Het was ook weer vol in de Elinchrom stand, maar dat heb je al gauw als Frank Doorhof er is vrolijk

 7. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 12 maart 2009 om 10:47  | reageer

  Ik ben ook op dinsdag geweest en vooral van de workshop Lightroom van Katrin Eismann heb ik erg veel geleerd. Ook de aanbiedingen op de beurs waren toch wel zeer aantrekkelijk, wel alles exclusief BTW maar ja die krijg je toch terug als zelfstandig ondernemer. Dus ik heb er mijn Wacom Intuos 3 A5 tablet gekocht voor veel minder als ze in de retail verkrijgbaar zijn.

 8. Digireflex
  Profiel Digireflex schreef op donderdag 12 maart 2009 om 17:02  | reageer

  Ben voor de 4e keer geweest afgelopen maandag. Kreeg een aardig overdosis aan fotoboeken voor me kiezen. Stand van One Phase trok aardig wat bekijks door de Plastic Man. Over het algeheel vond ik het wat tegenvallen en was nog nooit zo vroeg weer thuis.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord