11 jaar Winactie: Win 18.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy Winactie!
Michelle Peeters

Recensie: Before they pass away van Jimmy Nelson

vrijdag 28 juli 2017, 16:32 door | 11.384x gelezen | 5 reacties

Jimmy Nelson heeft met zijn project Before They Pass Away bijzondere stammen van over de hele wereld vastgelegd in hun natuurlijke omgeving. Adembenemend mooie foto's.

De Vlaamse fotograaf Hannelore Vandenbussche reisde samen met cameraman Bram Vis met Jimmy Nelson mee in het kader van dit bijzondere project.

Before they pass away


Ik kon na het bezoeken van de foto-expositie van Jimmy Nelson in galerie Mark Peet in Den Bosch de verleiding niet langer weerstaan en kocht de Collector's Edition XL met 423 pagina's en 423 kleurenfoto's.

Over het boek


Tussen 2010 en 2013 reisde fotograaf Jimmy Nelson met zijn camera de hele wereld over met als doel bijzondere stammen, hun tradities, verschillende leefwijzen en hun individualiteit te documenteren in hun natuurlijke leefomgeving.

Deze fotoserie zou dienen als visueel naslagwerk voor toekomstige generaties, omdat de authenticiteit van deze culturen volgens Jimmy Nelson langzaam maar zeker zal verdwijnen. Het boek neemt je mee naar de mooiste plekken van de wereld.

Jimmy Nelson


Van het kleurrijke Tanzania waar Nelson de Masai stam in traditionele klederdracht fotografeerde, tot de ruige, ongerepte en met sneeuw bedekte taiga in Mongolië.

Het staat vol indrukwekkende foto's van meer dan 30 inheemse volkeren en landschappen uit de meest uiteenlopende landen. Het uiteindelijke resultaat van zijn lange reis is samengevoegd in het boek met de toepasselijke titel Before They Pass Away.

Jimmy Nelson


Ook kritiek


Het boek is enorm populair en de exemplaren vliegen daarom over de toonbank. Er is echter ook grote kritiek op het boek en de foto´s die Jimmy Nelson heeft gemaakt van deze stammen.

Jimmy Nelson zelf zegt dat hij heeft geprobeerd om zoals hij het zelf noemt: Een ambitieus esthetisch fotografisch document dat de test van de tijd zou kunnen vormen. Een werk dat een onvervangbaar etnografisch record zou zijn van een snel verdwijnende wereld.

Maar volgens critici is het beeld dat Jimmy Nelson schetst niet de realiteit waarin deze stammen zouden leven. Alles is in scène gezet en daarom geen realistische weergave van hoe deze mensen in het echt leven.

Het zou dan ook pure onzin zijn om op deze manier te laten zien dat de authenticiteit van deze stammen bewaard moet blijven. De foto's zouden alleen maar gemaakt zijn om geld te verdienen.

Jimmy Nelson


Authenticiteit


Het onderwerp dat Jimmy Nelson met zijn boek aansnijdt gaat over authenticiteit. Onze huidige wereld richt zich steeds meer richt op het individu.

Daardoor hebben (vooral westerse) mensen steeds meer de behoefte om uniek te zijn omdat ze hier hun authenticiteit zouden zijn verloren. En daarom gaan ze vaak op zoek naar plekken waar ze hopen deze authenticiteit terug te kunnen vinden.

Hij is daarom op zoek gegaan naar samenlevingen die nog wel over authenticiteit beschikken. En daarbij kwam hij terecht bij deze stammen. Deze stammen zouden nog wel de puurheid en authenticiteit van de 'werkelijke' mensheid hebben.

Hieraan zou de rest van de wereld een voorbeeld moeten nemen. Hij zegt ze dan ook zo puur mogelijk vast te hebben willen leggen.

Jimmy Nelson


Poppenkast


Maar de stammen die hij fotografeerde leven echter vaak helemaal niet zoals hij ze heeft afgebeeld. De kleding die zij aan hebben, dragen zij al heel lang niet meer, de afgebeelde attibuten gebruiken ze niet meer, eigenlijk bestaat de authenticiteit die deze stammen dus helemaal niet niet.

Hij creëert dus het idee dat deze stammen nog niet in relatie staan tot de rest van de wereld en daarom nog niet 'aangetast' zijn. Dit is graag wat de Westerse consument wil zien, het bewijs dat authenticiteit nog steeds bestaat.

Zij betalen veel geld om leden van Afrikaanse stammen in 'authentieke' kleding te zien en om mensen uit Zuid-Amerika nog op een 'authentieke' manier te zien jagen.

Inmiddels weet iedereen middels Social Media nu ook wel dat deze stammen nu niet meer op die manier leven. Nadat deze stammen hun 'poppenkast' hebben opgevoerd aan de toeristen, trekken zij gewoon weer andere kleding aan. Maar toch blijven veel toeristen er veel voor betalen om deze mensen zo te zien.

Jimmy Nelson


Illusie


Volgens de critici verkoopt Jimmy Nelson een illusie, dat authenticiteit nog bestaat. Maar ook het beeld van hoe mensen denken dat deze stammen leven kan door mensen als authenticiteit geaccepteerd worden.

Vergelijk het met onze verkleedpartijen tijdens carnaval of stadjes als Spakenburg of Marken waar de oudere generatie nog weleens in klederdracht rondloopt. Het is zeker niet zo dat alle Nederlanders er altijd zo bij lopen.

Hetzelfde geldt voor deze stammen. Sommige mensen leven nog steeds zo, maar een groot deel waarschijnlijk niet. De vraag is of dit nou echt zo erg is. Want wie is Jimmy Nelson om deze mensen te bevelen niet hun ware 'authenticiteit' te verliezen en niet te gaan leven zoals wij dat doen in onze Westerse wereld?

Heerlijk wegdromen


Ik vind het in ieder geval een heerlijk boek met adembenemende foto's waarbij je heerlijk kunt wegdromen over afgelegen gebieden waar mensen in ieder geval nog op een veel traditionelere manier leven dan wij in onze Westerse wereld.

Dat dingen geënsceneerd en in scene gezet zijn vind ik zelf niet zo belangrijk. Ik kijk toch meer naar de prachtige composities en de geweldige kwaliteit van de foto's. Ik begreep dat ze met een Hasselblad camera zijn gemaakt en dat is zeker te zien! Een mooi bezit, dit boek!

Jimmy Nelson


Prijs en waar te koop?


Het boek is verkrijgbaar bij onder andere Bol.com en kost 100 euro.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

  1. Mario Bentvelsen
    Mario Bentvelsen schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 12:29  | reageer

    Ik begrijp de kritiek wel, omdat er nauwelijks meer stammen zijn die geen contact hebben met de 'buitenwereld'. In dat opzicht - van de culturele authenticiteit - vind ik het fotoboek Genesis van Salgado beter geslaagd. De portretten en reportages ogen 'natuurlijker' (hoewel in z/w), er wordt minder in geposeerd. De benadering van Nelson is anders, maar beide boeken zijn schitterend.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 13:29  | reageer

    @Mario: dat boek van Salgado lijkt me ook interessant, goeie tip!

  3. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op woensdag 2 augustus 2017 om 11:16  | reageer

    Wat is nog echt in deze wereld? Het gaat om geld en meer niet.
    Ook Photofacts is opgezet door slimme jongens die geld willen verdienen.
    Dit gedrag zal nog eeuwen aanhouden, dus moeten we er mee leren omgaan.
    Fotografie is al zolang het bestaat niet echt, ensceneren en manipuleren is al zo oud als de mensheid. Haal er uit wat je van belang vindt.

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 2 augustus 2017 om 11:28  | reageer

    @Geerjanssen; Nou, Photofacts is toch echt gewoon gestart als hobby. Ik ben er in 2006 mee gestart omdat ik het leuk vond om een eigen blog te hebben. Fotografie was een onderwerp wat me aansprak en vandaar dat ik hierover ben gaan schrijven.

    Tot 2014 heb ik het puur als hobby gedaan naast mijn werk (elke avond nog een paar uur achter mijn computer om artikelen te schrijven) en kwamen er minimale inkomsten uit (waar ik ook blij mee was, want ik kon er mooi nieuwe fotoapparatuur mee kopen). vrolijk

    Eind 2013 ben ik Photofacts Academy gestart en dat bleek in 2015 financieel interessant genoeg zodat ik kon stoppen met mijn werk en fulltime aan Photofacts en Photofacts Academy kon werken.

    Dus om nu te spreken van 'slimme jongens die geld willen verdienen'.. vrolijk

  5. Marian
    Marian schreef op woensdag 2 augustus 2017 om 12:38  | reageer

    Elja, je bent gewoon een slimme jongen. Leuk dat je van je hobby je werk hebt kunnen maken!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.578 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord