Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: De Flitsbijbel door Elja Trum

zondag 30 oktober 2022, 16:08 door | 2.153x gelezen | 0 reacties

De aankondiging heb je waarschijnlijk al gezien: Elja's nieuwste boek is uit. De Flitsbijbel - 101 tips voor fantastische flitsfoto's. Ik mocht er al eens in bladeren!

Flits. Voor mij persoonlijk een logisch en (bijna) vast onderdeel van mijn tools om op elke plek een geslaagde foto te kunnen maken. Maar ik weet ook dat veel fotografen er mee worstelen. Lelijke schaduwen, te hard licht, te veel of te weinig licht.

'Natuurlijk licht is veel mooier', hoor je dan nog wel eens zeggen. Als je die zin gaat afpellen, is het natuurlijk onzin: licht is immers licht.

Afhankelijk van waar het vandaan komt en hoe het ergens op valt, dus het karakter van het licht: dát bepaalt of we het mooi vinden. Vind je flitslicht 'niet mooi', dan bedoel je dus dat je het flitslicht niet mooi gebruikt hebt.

Natuurlijk, als er mooi licht ís, waarom zou je dan flitsen. Het hoeft niet altijd. Maar flitsers kunnen gebruiken, dat brengt wel voordelen met zich mee.

Je kunt flitsers (in tegenstelling tot de zon of een TL-balk) bijvoorbeeld verplaatsen. Of harder of zachter zetten. Toch is een flitser wel een lastig stuk gereedschap voor velen. Wat hoe controleer je nou precies hoe 'hard' of 'zacht' je flitst?

En dat is precies waar dit boek van Elja om de hoek komt kijken: 101 tips om je flitser beter onder controle te krijgen en te houden.

Flitsbijbel


'Zachter' flitsen, maar wat is 'zachter' precies?


Tip 5 zal voor veel fotografen die nog niet veel ervaring met flitsen hebben, al een eye opener zijn: Flitskracht heeft niets te maken met de hardheid van je licht.

Een flitser minder hard laten flitsen maakt het beeld donkerder. Maar de schaduwen blijven even hard. Wil je het karakter van het licht zachter maken, dan zul je het oppervlak van de lichtbron groter moeten maken. Een verschil wat veel fotografen lijken te missen.

In het boek vind je net als in bijvoorbeeld Elja's Portretbijbel dik honderd tips. Kort en krachtig omschreven, inclusief voorbeeldfoto's. Geen lange verhalen, maar behoorlijk concreet en daarom fijn als naslag- of bladerwerk, zeker dus voor de fotograaf die flitsen nog wat spannend vindt.

Toch krijg je ondanks de korte tips wel wat diepgang mee. Wat de voor- en nadelen van een paraplu zijn ten opzichte van een softbox, bijvoorbeeld. Of wat je nu precies met een grid kunt doen of met een reflectiescherm.

Spread flitsbijbel


Voor mijzelf was tip 9 nog wel een slimme. Ik fotografeer sinds kort naast mijn 'traditionele' spiegelreflexen ook met systeemcamera's. Die laat in de (elektronische) zoeker het te verwachten beeld zien, op basis van je camera-instellingen.

Flitslicht is daarbij uiteraard nog niet te zien. Het gevolg is vaak een wat donker beeld. Elja tipt dat er een alternatieve camera-instelling is om toch beter te kunnen zien wat je doet.

Claudia parkeergarage

Een paar jaar geleden was ik met Claudia in een parkeergarage. Plekken die niet bekend staan om 'mooi' licht. Door een flitser schuin achter haar te plaatsen, creëerden we een contourlichtje, wat weer wat spanning in de foto brengt. Het licht op haar gezicht is afkomstig van buiten, we stonden aan de rand van de garage.

Flitsen in de praktijk


Voor mij zit de sleutel van dit boek in het hoofdstuk 'Flitsen in de praktijk'. Waar het vaak misgaat bij startende flitsfotografen, is dat ze eigenlijk niet zo goed de effecten zien van wat het (flits)licht en aanwezige licht doen ten opzichte van de camera.

Het klinkt wat tegenstrijdig, maar juist dan moet je je realiseren dat door camera én flitsers handmatig in te stellen (dus geen TTL), je veel sneller en beter ziet wat je aan het doen bent en wat het licht doet.

Zelf gebruik ik vaak en veel een externe (flits)lichtmeter (tip 48). Het voordeel daarvan is dat je opvallend licht meet ('hoeveel licht valt er op mijn model') in plaats van gereflecteerd licht ('hoeveel licht kaatst mijn model terug').

Je kunt daarmee nauwkeuriger werken, zeker als je met meerdere lichtbronnen werkt en ook de verhouding van de hoeveelheid licht op voor- en achtergrond wilt regelen.

Met en zonder flits

Deze foto van theatergezelschap Alweer Geen Revolutie maakte ik vorig jaar. Rechts de situatie zoals die 'in werkelijkheid' was, zonder flits. Links het resultaat met flits. Een flitser links van de camera met een kleine softbox geeft wat extra spanning in het beeld. Hij zorgt voor een theatraal effect door de schaduwen en het daglicht is bewust een beetje weggeflitst.

Creatief flitsen


In de laatste hoofdstukken verlegt Elja de focus een beetje. Niet meer tips om je op weg te helpen met flitsen, maar met de volgende stap: de creatieve toepassing ervan. In de studio, op locatie, met kleurfilters, gobo's en allerlei andere manieren om flitsen zowaar leuk te maken...!

Dus, om de slotzinnen uit dit boek van Elja over te nemen, het is inderdaad 'een mooie lading inspiratie. Blaas het stof van je flitsset en aan de slag!'


Bestel de Flitsbijbel


Meer tips over flitsfotografie? Bestel mijn boek de Flitsbijbel en ontdek 101 tips voor fantastische flitsfoto's.

» Bestel de Flitsbijbel
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord