Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: Fotoboek 'Voor altijd Rotterdam'

zondag 17 november 2019, 20:10 door | 3.648x gelezen | 0 reacties

Menig toerist Ėikzelf inbegrepenĖ die een dagje Rotterdam doet, bezoekt wel ťťn van die 'hippe' plekken van de hedendaagse wereldstad. Hotel New York, de Fenix Food Factory. En natuurlijk de SS Rotterdam die nu bij Katendrecht ligt als hotel, congrescentrum en trekpleister.

Dat het er daar ooit heel anders uit zag, vergeet je bijna. Een tentoonstelling en prachtig fotoboek van DaniŽl van de Ven brengen je weer even terug in de romantiek van het Rotterdam van de jaren '50 en '60.

Voor Altijd Rotterdam


'Voor altijd Rotterdam' is een bloemlezing van het fotografische levenswerk van DaniŽl van de Ven. Een ras-Rotterdammer, die opgroeide in Delfshaven, waar zijn vader, een voormalig zeeman, zijn eigen cafť runde.

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog fotografeert de jonge DaniŽl. Direct na de oorlog doorloopt hij de Fotovakschool en gaat hij als fotograaf aan het werk. Dat deed hij 25 jaar lang, als fotojournalist en bedrijfsfotograaf.

Brede blik op Rotterdam


Die combinatie levert een boek op met een brede blik op Rotterdam in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Een variatie aan 'losse', spontane straatbeelden, nieuwsfoto's en reportages en minutieus geregisseerde, statige reclamefoto's voor bedrijven, met name in de haven.

En allemaal onmiskenbaar Rotterdams.

Het resultaat is een prachtig tijdsbeeld: tussen 1946 en 1971 zag Van de Ven door zijn lens de stad weer opkrabbelen. De stad die in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen was.

Maar hij laat ook de duizenden Nederlanders zien, die in de jaren veertig, vijftig en zestig hun heil elders zoeken. Onze migranten die met hele families op de schepen van de Holland Amerika Lijn (HAL) de oceaan overgaan.

Hoffotograaf van de HAL


De HAL was dan ook Van de Ven's grootste opdrachtgever. Wat begon met een achteloos 'wij hebben wel eens iets te fotograferen', leidde er uiteindelijk toe dat hij bijna dagelijks op de Wilhelminakade was om voor de HAL aan de slag te gaan.

Toen de HAL begin jaren zeventig haar hoofdkantoor naar Amerika verhuisde, verloor de 'hoffotograaf van de HAL' zijn belangrijkste klant.

Fotografie raakte op de achtergrond voor ander audiovisueel werk. Het einde van 25 jaar en vele tienduizenden foto's van 'zijn' stad. De negatieven daarvan beheert Van de Ven, geboren in 1929, overigens nog altijd zelf.

Voor Altijd Rotterdam


Fotojournalist ťn bedrijfsfotograaf


Uit dat immense archief zijn nu een tentoonstelling en dit boek voortgekomen. In groot formaat ingebonden laat dat een prachtig tijdsbeeld zien. Uitstekende journalistieke beelden waarop beroemdheden als Juliana en Churchill niet ontbreken.

Maar ook legde hij prachtige kleine momenten vast, zoals slapende havenarbeiders of een meisje in een (voor die tijd nieuwbouw-)woonwijk dat haar kat aan een riempje uitlaat. Van de Ven laat daarmee zien de diverse fotografische genres in de vingers te hebben.

Grotendeels werkte hij in zwart-wit, maar ůůk kleurenfotografie is vertegenwoordigd, uit het meer reclameachtige werk dat Van de Ven voor de HAL verzorgde. 'Voor altijd Rotterdam' is wat mij betreft een aanrader voor elke Rotterdam- ůf fotografiefan.

191106 Voor Altijd Rotterdam 004   850pxDaniel van de Ven


De tentoonstelling 'Voor altijd Rotterdam' in de Kunsthal (uiteraard in Rotterdam) is nog tot en met 26 januari te zien. Via audioclips vertelt de fotograaf zelf de verhalen achter de foto's.

Het fotoboek (samengesteld door auteur en kunsthistorica Sandra van Berkum) is daar te koop, maar ook bij veel online en offline boekhandels.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord