Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie; Digitale fotografie: Flitsen

zaterdag 26 januari 2013, 22:25 door | 9.066x gelezen | 10 reacties

Afgelopen jaar kwam het boek 'Digitale Fotografie: Flitsen' van Piet van den Eynde uit: een boek in de serie waarin ook Elja's boek 'Digitale Fotografie: Zwart-wit' verscheen. Fotograaf en Photoshop-expert Piet van den Eynde doet in prima begrijpelijke taal uit de doeken wat licht is en hoe je flitslicht nuttig inzet.

Cover

Hoewel het boek 'al' een jaar verkrijgbaar is, wil ik dit boek de lezers van Photofacts toch niet onthouden. Het onderwerp is en blijft voor veel (amateur)fotografen immers lastig: flitsen. Gelukkig geeft Piet in het eerste hoofdstuk meteen grif toe dat ook hij in het begin worstelde met flits en hoe je het op een natuurlijke manier kunt gebruiken.

Basisstof


Na die geruststelling volgt een prima te begrijpen uiteenzetting van de eigenschappen van 'licht'. Niet de meest 'sexy' kost om te lezen, maar onontbeerlijk en nuttig. Piet vertelt op een luchtige manier de basis, die nogal eens vergeten wordt in dergelijke boeken ůf die op een heel taaie, saaie manier wordt gepresenteerd.

Fliters instellen


Wat zeker voor een deel van de lezers ook erg nuttig zal zijn, is het hoofdstuk dat gaat over het instellen van Canon- en Nikon-flitsers. Voor sommigen misschien gesneden koek, maar voor wie het nodig heeft wel vriendelijker dan 'kijk maar in je handleiding'.

Fietsvakantie


Piet vertelt in het boek zijn verhaal met name aan de hand van zijn fietsvakanties. Naast een mooi inkijkje in zijn 'vakantiefoto's' demonstreert hij daarmee nog een aantal mooie dingen. Dat je ook met minimaal materiaal al prima uit de voeten kunt bijvoorbeeld. Nergens heel gedetailleerde lichtdiagrammen, puur een verhaal op gezond verstand.

Lumiquest SBIII mini softbox

Verbazend klein softboxje


Tot mijn aanvankelijke verbazing werkt Piet bijvoorbeeld met een softboxje van slechts 20 bij 20 centimeter, de Lumiquest SBIII. Natuurlijk: hoe groter een lichtbron, hoe zachter. Maar Piet heeft gelijk als hij stelt dat 20 bij 20 centimeter al even groot is als een gezicht. Bij close portretten heb je daarmee dus wel de beschikking over zacht, maar toch dramatisch licht, maar niet over een groot accessoire om mee te nemen.

Wat het ook aantoont: zorg gewoon dat je de goede spullen bij je hebt. Een flitser, ook zonder hulpstukken, kan zoveel toevoegen aan een beeld. Het zou zonde zijn om (zelfs op de fiets in AziŽ!) daar op te bezuinigen in de tas.

Screens ebook

Toetje


Maar het toetje, dat staat niet in het gedrukte boek, dat vind je online. Kopers van het boek treffen namelijk een code aan, waarmee gratis online een bonushoofdstuk te downloaden is. Hierin komt een serie andere fotografen aan het woord, zoals Bert Stephani en Tom Museeuw, over flitsen. Een welkom nagerecht met mooi beeld en nuttige verhalen!

Het boek is in de meeste boekhandels te krijgen, maar ook te bestellen op de website van de auteur zelf. Zolang de voorraad strekt, krijg je er dan een Rogue CTO-filter bij: een kleurenfilter om je flitslicht warmer te kleuren!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

10 reacties

 1. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zondag 27 januari 2013 om 10:27  | reageer

  Erik, ik mis (net als bij de review van het boek over workflow) een eindoordeel. Je beschrijft goed wat er in het boek te vinden is, maar ik zie bij reviews toch graag een conclusie: wel of niet kopen, waar voor je geld, voor wie is dit boek geschikt, wanneer heb je er minder aan?

 2. Ytos
  Profiel Ytos schreef op zondag 27 januari 2013 om 10:36  | reageer

  Ik heb net besteld. Ik weet best wat van flitsen - zei ik bescheiden knipoog - maar er is altijd meer te leren. Voor mij ook handig: hoe je Nikonflitsers instelt. Ik fotografeer zelf met Canon, maar ik krijg nogal wat cursisten die met Nikon fotograferen. Op zich kan ik daar prima mee uit de voeten, maar net wat meer achtergrondinfo is welkom. Daarnaast is het sowieso leuk om de ontwikkelingen bij te houden en te leren hoe anderen met flitsen omgaan. Ik ben dus zeer benieuwd. Bedankt Erik voor de tip!

 3. Els P
  Profiel Els P schreef op zondag 27 januari 2013 om 11:03  | reageer

  Ik heb het ook net besteld (eerst bij bieb) ben wel bekend met zijn LR boeken. Bedankt dus voor de tip Erik

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 27 januari 2013 om 12:03  | reageer

  Dank voor de reacties!

  @Bram:
  ‘Kopen’ of ‘niet kopen’ kan ik niet voor anderen beslissen, zeker niet in de omgeving van Photofacts: het lezerspubliek is hier immers zo gevarieerd dat je dat niet eenduidig kunt aangeven. Schrijf je een recensie voor DigiFotoStarter of voor Zoom, dan weet je dat je wat meer in het starterssegment zit dan wanneer je in Pf publiceert. Dan kun je al duidelijker aangeven voor welke doelgroep een boek al dan niet geschikt is.
  Het hoofdstuk over het instellen van Canon- of Nikon-flitsers zal bijvoorbeeld niet voor iederéén even nuttig zijn omdat het gesneden koek is. Maar Ytos is alweer een mooi voorbeeld dat een dergelijk hoofdstuk dus niet alleen voor starters een toevoeging biedt.
  Ik vertel in mijn recensie vooral dat Piet in dit boek op een heldere, luchtige en makkelijk te begrijpen manier heel veel vertelt over (flits)licht. Wie behoefte heeft om daar meer over te weten, doet er dus goed aan dit boek eens door te bladeren. En nogmaals, het hippe ‘kopen of niet kopen’ dat je in veel bladen ziet tegenwoordig, voegt voor mij dan niet zoveel toe!

  @Ytos:
  Graag gedaan. Technisch-inhoudelijk is veel van wat Piet in dit boek vertelt mij ook al wel bekend, maar het is toch leuk om te lezen hoe hij dat in bescheiden opstellinkjes voor elkaar krijgt met materialen die 'op de pakkendrager' passen.

  @Els:
  Graag gedaan!

 5. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zondag 27 januari 2013 om 12:23  | reageer

  Erik, ik snap je overweging, toch denk ik dat een recensie niet compleet is zonder enige vorm van conclusie. Is het boek goed geschreven, hoe diepgaand is het, hoeveel pagina's bevat het, hoeveel werkelijke informatie is er op deze pagina's te vinden, is het de prijs waard, voor wie is het boek nuttig en voor wie is het minder bruikbaar etc. Ik vind het nu vooral een feitelijke weergave van de inhoud, terwijl een recensie juist beoordelend zou moeten zijn. Goed, niet goed etc...
  Het is slechts een tip, maar doe je er alsjeblieft je voordeel mee. Een recensie krijgt zo veel meer waarde.

 6. richardbremer
  Profiel richardbremer schreef op maandag 28 januari 2013 om 12:21  | reageer

  Ik heb het boek vorig jaar herfst gekocht. Ik vond het enorm informatief, helder geschreven en ook gewoon leuk! Zelf had ik net m'n eerste reportageflitser gekocht van Nikon, en daar sloot het boek gewoon super op aan.

  Kortom, voor de beginnende strobist: aanrader! Een gevorderde gebruiker zal zelf even moeten nadenken of hij/zij nog nieuwe kennis uit het boekje kan halen.

 7. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 28 januari 2013 om 15:43  | reageer

  Zojuist besteld en dank voor de tips.

 8. Ytos
  Profiel Ytos schreef op woensdag 6 februari 2013 om 21:33  | reageer

  Het boek inclusief de Rogue gel net ontvangen. Ik ben zeer benieuwd. Eerste indruk is in ieder geval goed.

 9. danny mycek
  Profiel danny mycek schreef op vrijdag 23 september 2016 om 09:02  | reageer

  geachte ik wou weten of dit boek nog te bestellen is
  met vriendelijk groeten danny mycek

 10. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 23 september 2016 om 09:14  | reageer

  Hallo Danny,
  Ik vermoed dat het uitverkocht is. De URL naar de pagina op de site van Piet waar het boek te koop was, staat er in ieder geval niet meer op. Je zou hem natuurlijk even een mail kunnen sturen, wellicht heeft hij nog ee verdwaald exemplaar liggen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord