Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Arjan de Wit

Recensie: ebook The Photographer's Workflow

woensdag 23 januari 2013, 22:20 door | 6.715x gelezen | 4 reacties

In de wintermaanden merk ik dat ik wat vaker op een iets andere manier bezig ben met fotografie. Zo ben ik alvast wat aan het plannen voor de komende maanden. Het gaat daarbij om inspiratie opdoen en simpelweg alvast hele praktische info opzoeken ter voorbereiding. En vaak steek ik ook wat meer tijd dan normaal in het bijwerken van computervaardigheden.

In mijn geval betekent dat voornamelijk kennis over Lightroom. Een terugkerend aandachtspunt voor mij is workflow. Om die reden heb ik het Het ebook The Photographer's Workflow van Gavin Gough gekocht. Hierin wordt een op Lightroom gebaseerde workflow gepresenteerd.

Photoworkflow1

Workflow: nut en noodzaak


Ik denk dat iedereen baat heeft bij een goede workflow. Allereerst kan hierbij gedacht worden aan
winst in tijd. Dat was voor mijzelf ook het geval. Ik merkte dat ik bij grotere hoeveelheden foto's vaak voor mijn gevoel te veel tijd kwijt was om tot een selectie afgewerkte foto's te komen.

Geen ramp, maar ik ben liever bezig met foto's maken dan met selecteren en bewerken. Maar ik ben ook van mening ook dat een goed doordacht bewerkingsproces kan bijdragen aan de kwaliteit van het eindresultaat.

Slimme verzameling


Het meest karakteristieke kenmerk voor die workflow is het gebruik van "smart collections". De Nederlandse term hiervoor is slimme verzameling. Lightroom kent gewone verzamelingen en slimme verzamelingen. Wat mij betreft was 'dynamische verzamelingen' overigens een beter aanduiding geweest, want daar draait het naar mijn mening om.

Slimme verzamelingen veranderen automatisch op basis van gebruikersacties (denk aan het veranderen van een waardering of toekennen van een label). Slimme verzamelingen vormen daarmee meestal een eindpunt van geselecteerde en bewerkte foto's. De gepresenteerde workflow gebruikt slimme verzamelingen om het proces van selecteren en bewerken te ondersteunen.

Photoworkflow2

Slimme verzamelingen benutten in de workflow


De gepresenteerde workflow loodst je foto's in verschillende stappen door de genoemde slimme verzamelingen. De stappen omvatten het vlaggen, invullen van meta-data, waarderen, voorzien van kleurlabels en bewerken van je foto's.

De kracht ligt wat mij betreft in het behouden van overzicht. Je kan alvast snel even enkele foto's afwerken en later makkelijk weer verdergaan met het aanvullen van meta-data en waarderen van de overgebleven foto's.

Wat voor mij persoonlijk niet werkt is het gebruik van kleurlabels binnen de werkwijze. Ik open niet graag een Lightroom catalogus om dan allerlei foto's met kleurlabels aan te treffen.

Volledige workflow


Naast het hierboven uitgelichte karakteristieke kenmerk van deze workflow beschrijft dit boek gewoon een complete workflow. Er is aandacht voor importeren, backups, selecteren, bewerken en exporteren. Wat naar mijn mening nog ontbreekt is aandacht voor het mogelijke gebruik van meerdere computers in een workflow.


Oordeel


De prijs van dit boekwerk bedraagt 30 dollar. Je krijgt dan het eBook met een verzameling presets, de genoemde smart collections en toegang tot een aantal instructie video's. Hopelijk helpt dit
artikel je te bepalen of dit boek voor interessant is. Het zal voor de meesten van ons niet een kant en klare oplossing vormen, maar het heeft mij in ieder geval wel de nodige ideeën opgeleverd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Arjan de Wit

Over de auteur

Arjan de Wit is getrouwd met Ellen Vanhamme. Ook in fotografisch opzicht gaan zij samen door het leven: in 2010 ontstond FotografieDuo. Samen fotograferen is leuk, leerzaam en zorgt bij hen voor gezonde concurrentie. Ze hebben allebei een zwak voor natuurfotografie.

4 reacties

  1. Bram Berkien
    Profiel  Bram Berkien schreef op donderdag 24 januari 2013 om 08:14  | reageer

    Lijkt me een interessant boek Arjan, dank voor de tip. Wel vrij prijzig als je het mij vraagt, 30 euro, zeker vergeleken met de Craft&Vision boeken. Overigens, hoe maf dit ook mag klinken, mis ik in dit stuk een beetje de recensie? Je vertelt een deel over je eigen worsteling, maar ik mis een beoordeling met iets meer diepgang.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 24 januari 2013 om 09:44  | reageer

    Het is altijd interessant om te lezen hoe een andere fotograaf zijn workflow heeft ingericht. Van de andere kant: het blijft ook maar een manier van een collega. Dat blijft natuurlijk de makke van een boek schrijven over workflow, de 'harde' techniek is dan wat meer eenduidig.

    De prijs is inderdaad stevig, maar dat moet je natuurlijk wel afspiegelen tegen de kwaliteit: daar staat bijvoorbeeld tegenover dat ik sommige Craft&Vision-boeken uit de 'vijf dollar'-categorie bjivoorbeeld ook vrij prijzig vond, voor wat je ervoor kreeg...

    Maar, om dan op die beoordelingsvraag van Bram aan te sluiten, Arjan: vind je het de 30 euro waard?

  3. Arjan de Wit
    Profiel  Arjan de Wit schreef op donderdag 24 januari 2013 om 10:11  | reageer

    @ Bram & Erik De prijs is iets gunstiger, ik betaalde 30 dollar.

    En dan de vraag: vind ik het een redelijke prijs? Door het lezen van enkele andere Lightroom boeken wist ik natuurlijk al het nodige. Maar het boek heeft mij
    toch in de goede richting geholpen met enkele ideeën die ik zelf in ruwe vorm ook in gedachten had. Daarmee is het voor mij een goede aanschaf geweest.

    Dit boek is in mijn ogen een goede aanvulling op boeken die meer als naslagwerk dienen(m.a.w. boeken die stap voor stap modules en functies behandelen)

  4. Gert Kracht
    Gert Kracht schreef op vrijdag 25 januari 2013 om 18:15  | reageer

    Mocht je geïnteresseerd zijn in het boek, met de discount code 'photowork33jan' krijg je 33% korting op de prijs. Scheelt weer 10 Dollar! Dank voor de tip Arjan! Ik heb samen met een andere cursus genoeg handvaten gevonden voor een goede start in Lightroom 4. Het werd hoog tijd om alle foto's in een digitaal archief op te slaan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.813 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord