Maaike van Steenis

De grote mythe over prijzen (en ook een beetje over spaghetti)

dinsdag 13 oktober 2015, 22:39 door | 5.242x gelezen | 19 reacties

Ik loop door de Albert Heijn. Dromerig vul ik mijn mandje met boodschappen. Yoghurt, kaas, spaghetti. Mijn gedachten dwalen af naar het stuk dat ik zo meteen wil gaan schrijven voor mijn Ezine. Waar zal ik het deze keer over hebben?

Maar waar was ik. Oh ja, spaghetti. Ik sta voor het schap. En wordt aangestaard door minstens 30 verschillende varianten. Volkoren, meergranen of met ei. Vlugkokend of biologisch. Huismerk of A-merk. Ambachtelijke spaghetti gekleurd met inktvisinkt in een chique kartonnen verpakking of (uiteraard onderaan) de low-budget variant in simpel plastic.

Spagetti


De variatie in prijzen is al net zo groot. Van bijna 4 euro voor de meest exclusieve variant tot nog geen 60 cent voor een prijsknaller. Ik ben vast niet de eerste die zich afvraagt of de dure en de goedkope soort nu werkelijk zoveel van elkaar verschillen.

Ik durf te beweren dat het product voor 95 procent hetzelfde is: gedroogde pastaslierten die je kookt in water en eet met een sausje. Toch kost de voordeligste soort een paar dubbeltjes en de duurste een paar euro. En beiden worden gekocht.

Het verschil in verpakking is veel duidelijker zichtbaar. Goedkope soorten (zoals basic van Albert Heijn) hebben een eenvoudige verpakking met 2 of 3 kleuren en een simpele vormgeving. De duurdere soorten (zoals A.H. excellent) hebben een verpakking met een luxe uitstraling. Met chique kleuren en een sierlijk lettertype. En een foto van een gerecht erop die je doet watertanden.

Oftewel: het verschil zit 'm niet zozeer in het product zelf, maar in de manier waarop het gepresenteerd wordt.

Eigenlijk is dat voor de meeste fotografen niet anders. Want hoe verklaar je anders dat de ene fotograaf een uurtarief van rond de 100 euro kan rekenen terwijl zijn collega na lang onderhandelen op 30 euro uitkomt?

Het verschil zit hem voor een groot deel in hoe je jezelf naar je klanten toe presenteert. Hoe beleven jouw klanten jouw product of dienst? Zet je jezelf neer als euroshopper of ben je een A-merk?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Maaike van Steenis

Over de auteur

Maaike van Steenis is trainer en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website succesvolondernemenalscreatief.nl. Daar kun je ook haar GRATIS eBook aanvragen met 10 tips om meer te gaan verdienen als creatieve ondernemer.

19 reacties

 1. 100
  100 schreef op woensdag 14 oktober 2015 om 00:50

  De analogie als middel om iets duidelijk te maken is op zich prima, maar het verschil tussen fotografie en spaghetti is wel erg groot. Een product als spaghetti moet aan allerlei wettelijke eisen voldoen (voedselveiligheid, gmp, etc.) waardoor het verschil tussen “de beste” en “de slechtste” relatief klein is en dat geldt veel minder voor fotografie. Iedereen fotografeert tegenwoordig en een inschrijving bij de kamer van koophandel is voldoende om jezelf professioneel fotograaf te noemen zonder enige opleiding of aantoonbare kennis en ervaring.

  Maar goed, ik begrijp wel dat presentatie van belang is, maar je wordt geen A-merk door jezelf als zodanig te presenteren, noch door het prijskaartje van een A-merk op je product te plakken.
  A-merken zijn bekend bij “de consument” en genieten vertrouwen op basis van de constante en controleerbare kwaliteit die ze leveren. Er gaan vaak jaren overheen voordat een merk als A-merk wordt gezien.

  Ook voor een fotograaf geldt dat bekendheid en betrouwbaarheid eerst moeten worden opgebouwd en een hogere vraagprijs normaal gesproken het gevolg is van die bekendheid en betrouwbaarheid. Als ik een product of dienst afneem van iemand die drie keer zo duur is zal diegene mij iets moeten laten zien wat die prijs rechtvaardigt. Een kwalitatief hoogwaardige portfolio en aantoonbare opdrachten van klanten van naam bijvoorbeeld.
  Met een vlotte babbel en een goede presentatie kun je misschien een paar mensen lokken, maar als je geen hoogwaardig werk levert, zal het snel gedaan zijn met je reputatie en zonder goede reputatie kun je onmogelijk een goed lopend A-merk zijn met de bijbehorende prijs.

 2. Willem Laros
  Willem Laros schreef op woensdag 14 oktober 2015 om 07:09

  Ik lees: Maar beiden worden gekocht. Dat moet beide zijn. Die N is voorbehouden aan mensen.

 3. Maaike
  Maaike schreef op woensdag 14 oktober 2015 om 10:08

  Dank voor de reacties! @100: ik ben het er niet mee eens dat hoogwaardig werk een voorwaarde is voor een goede prijs. Dat zou het moeten zijn, maar de praktijk is anders. Ik noem wel eens voorbeelden van zeer succesvolle (in financieel opzicht) fotografen in mijn trainingen wiens werk door vakgenoten absoluut als inferieur beschouwd wordt. Maar zij weten het blijkbaar op andere gebieden te compenseren (goede marketing, prettig om mee te werken etc.).

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 14 oktober 2015 om 15:49

  Er speelt nog iets anders mee: ik ben een van de weinige (in bedrijfsfotografie gespecialiseerde) fotografen die een bedrijfskundige achtergrond heeft. Met ervaring als (interim)manager, met marketing/communicatie en met online persuasion. Deze toegevoegde waarde wordt door bedrijven gewaardeerd en maakt mijn dienst letterlijk waardevoller. Mijn foto's leveren namelijk altijd meer omzet op en betalen zichzelf dus dubbel en dwars terug.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord