Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ben de Vos

Emoties in de kerk

dinsdag 26 mei 2015, 23:04 door | 5.508x gelezen | 0 reacties

Wat een emoties daar in de Nieuwe Kerk in Amsterdam bij de expositie van World Press Photo 2015. In dit bijzondere gebouw vechten 148 foto's uit een totaal van bijna 100.000 inzendingen van 5.700 fotografen uit 131 verschillende landen om onze gevoelens. De veelal schokkende beelden en verhalen achter de foto's werken heftig op je gemoed in.

World Press Photo


Wat maakt die foto's nu eigenlijk tot de top van de journalistieke fotografie? Waarom blijf je kijken en dwalen je ogen over het hele beeld? Zoals de jury het verwoordt: The picture is a powerful one, but its power lies in its subtlety. It is universally human. It is emotional. It has impact. It starts a dialogue.

iPad


Een foto die vragen oproept


Die toelichting van de jury doet mij denken aan de uitspraak 'Een foto die vragen oproept is veel interessanter dan gewoon een mooi plaatje'. Daarmee is niet gezegd dat een esthetisch mooie foto minder waard is dan een foto die een verhaal vertelt.

Want laten we eerlijk zijn. Als je op een verjaardag een foto laat zien van een mooie zonsondergang, een prachtig landschap, een grappig dier, een overrompelende macro van een bloem, dan zullen de meeste kijkers lovende woorden wijden aan het beeld.

Laten we maar aannemen dat ze dat niet alleen doen omdat ze jou niet voor het hoofd willen stoten of omdat hun beoordelingsvermogen al danig beÔnvloed is door spiritualiŽn. Nee, ze zullen dat doen omdat de schoonheid van het beeld de juiste emoties aanroept.

Een zonsondergang die hen herinnert aan de vakantie op SiciliŽ of het dier dat hen herinnert aan de hond die altijd zo trouw was aan het baasje. Emoties, daar gaat het dus om. En dat is in sterke mate wat foto's doen op de tentoonstelling van World Press Photo.

Maar dan emoties die ongeloof, frustratie, irritatie, woede vertegenwoordigen. Een ander soort emotie dus dan die door een mooie zonsondergang opgeroepen wordt.

Of het nou om de vervolging van homo's gaat, de armoede in MoldaviŽ, de erbarmelijke omstandigheden waaronder onze kerstversiering wordt geproduceerd, de menselijke gevolgen van de oorlog in Irak, onvoorstelbare patronen die ontstaan als je vanaf een drone foto's maakt, het gaat allemaal over de emoties die de beelden oproepen.

Nieuwe Kerk


De ene extase is de andere niet


Het verschil tussen die mooie plaat en de interessante foto ligt vooral in wat het beeld teweeg brengt. De mooie plaat zal een kort moment van extase oproepen. De interessante foto zal misschien in eerste instantie alleen maar vraagtekens oproepen.

Veel mensen zullen het daarbij laten. Maar voor diegene die iets meer moeite doet en een reis door de foto gaat maken, gaat een wereld open. Zie bijvoorbeeld de fotobesprekingen in De Volkskrant door fotojournalist Hans Aarsman.

'Je gaat het pas zien als je het doorhebt' is hierop van toepassing. En als je het eenmaal doorhebt, dan blijf je kijken, dan ontdek je meer, dan geniet je extra. Zo ook tijdens de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

iPhone


Elke keer opnieuw ontdek je nieuwe elementen. En gelukkig niet allemaal ellende. Kijk maar eens naar de foto's 'Behind a window blind' van Turi Calafato. Mensen die in een bekend fast-food restaurant eten.

Hun gezichten gaan deels schuil achter de jaloezieŽn, want het gaat niet om hun uiterlijk. Nee, het gaat om wat ze eten of drinken. Op de manier waarop ze dat doen en de plek waar ze genieten van hun welverdiende ontbijt, lunch of maaltijd of zo maar wat tussendoor. Over wat ze doen tijdens het eten.

Gewoon heerlijk om naar te kijken en te ontdekken. Dŗt maakt die foto's tot de top. Niet het diafragma, filter, de ISO, sluitertijd, nabewerking bepalen de emotionele waarde. Nee, dat wat je er op ziet, hoe de dingen met elkaar samen hangen, het licht, dat zijn de bepalende elementen. En als je dan toch wilt weten welk diafragma de fotograaf heeft gebruikt, dan kun je dat oproepen via je smartphone.

Zitten


En jouw foto's dan?


Een mooie plaat of een winnaar van World Press Photo: emotie oproepen dat doen we allemaal met onze foto's. De ťťn is zo verrukt van die zonsondergang dat die aan de muur komt te hangen, terwijl de ander zo getroffen wordt door het lijnenspel van moderne architectuur dat dit beeld een ereplaats krijgt. Heerlijk toch, dat wij dat kunnen met onze hobby of ons werk? Hoeveel emoties maken jouw foto's los?

Tas


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ben de Vos

Over de auteur

Hobby-fotograaf. Lid van twee fotoclubs en de Fotobond.
Zie ook mijn website.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord