Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; Concertfotografie en macro

woensdag 23 november 2022, 23:23 door | 2.797x gelezen | 1 reactie

Op RTL4 was vanavond een nieuwe aflevering te zien van Het Perfecte Plaatje. De vijf nog overgebleven kandidaten gingen aan de slag met concertfotografie en met macrofotografie.

Kensington's afscheidsconcert


De eerste opdracht was het fotograferen van het afscheidsconcert van de band Kensington. De BN'ers moesten tijdens (en na) het concert de emoties van het evenement vastleggen.

Drie deelnemers mochten tijdens het optreden foto's maken en twee kandidaten mochten na het optreden pas aan de slag. Dat leek mij oneerlijk, maar opmerkelijk genoeg leverde de foto's na het concert zowel de beste als de slechtste foto op.

De gastjury tijdens deze shoot was concertfotograaf Bart Heemskerk. Hij gaf de BN'ers praktische tips en tricks voor de shoot en hielp mee met het jureren van de foto's.

Wil je nog veel meer tips van Bart? Bekijk dan de cursus concertfotografie die Bart Heemskerk geeft op Photofacts Academy.

Voor deze shoot mochten de deelnemers aan de slag met de full-frame Canon EOS R6 systeemcamera voorzien van de Canon EF 24-70mm f/2.8L II. Zowel dit objectief als de camera zelf zijn beide echte alleskunners, dus er is vrijwel geen shoot die je niet met deze combinatie zou kunnen schieten.

Winnende foto van Filemon Wesselink

Winnende foto van Filemon Wesselink
f/7.1, 0.6s, 4400 ISO

Filemon won deze eerste opdracht met zijn vooraf uitgedachte concept van twee omhelzende fans tussen bewogen omstanders. Leuk om te zien hoe hij dit vooraf uitdacht, voorbereidde en uitvoerde. Juist in zo'n situatie waarbij de meeste fotografen vooral documenterend aan de slag gaan.

» Bekijk alle foto's van deze shoot

Macro insectfotografie


De tweede opdracht was het fotograferen van een insect. De foto werd specifiek gemaakt voor de cover een blaadje dat bij alle deelnemers aan de postcodeloterij geleverd zou worden. Leuk natuurlijk dat de winnende foto ook daadwerkelijk gebruikt zou gaan worden.

Landschapsfotograaf Bas Meelker was aanwezig als gastjury. Ditmaal niet met tips over het fotograferen van landschappen, maar dus over macrofotografie.

Ook van Bas kun je bij Photofacts Academy meer tips vinden in zijn Masterclass Landschapsfotografie. Mogelijk is dan echter de Masterclass Marcofotografie van Mike Muizebelt beter van toepassing bij deze opdracht.

Ook deze opdracht mochten de deelnemers weer werken met de Canon EOS R6. Ditmaal in combinatie met de Canon RF 100mm f/2.8L Macro. Volgens mij ook echt een topobjectief. Ik heb nog de 100mm macro voorganger (met EF vatting) en die is al uitstekend.

Zo'n 100mm Macro is overigens ook prima geschikt om mooie portretfoto's mee te maken. Je hebt er dus veel meer aan dan alleen bij macrofotografie.

Overigens kregen de BN'ers ook nog een handige macrofotografie-ringflitser mee om te te zorgen voor extra licht in hun foto's.

Winnende foto van Filemon Wesselink

Winnende foto van Filemon Wesselink
f/4, 1/200s, 100 ISO

Ondanks de onscherpe ogen van het insect won de foto van Filemon. In mijn ogen niet helemaal terecht, ondanks dat de onscherpte op het kleine formaat van de folder niet heel erg zichtbaar zal zijn.

Linda was tijdens de opnames van de tweede opdracht wegens een stevige griep niet aanwezig en had dus geen foto. De jury koos er daarom, logischerwijs, voor om de mogelijkheid te gebruiken ditmaal niemand af te laten vallen.

Thuisopdracht


Je kunt zelf ook weer meedoen met de thuisopdracht en daarmee kans maken op een cadeaubon ter waarde van 449 euro.

De opdracht van deze week is:

'Maak zelf ook zo'n prachtige macro-foto van een insect!'

» Je foto insturen

Volgende week


Volgende week gaan de BN'ers parachutisten fotograferen en geven ze een moderne draai aan sprookjes in een shoot waarbij ze elkaar fotograferen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. René Willems
    René Willems schreef op donderdag 24 november 2022 om 08:26  | reageer

    Misschien muggenzifterij knipoog maar dit zijn geen ‘macrofoto’s’. Libellen, juffers en vlinders zijn te groot om in zijn geheel op een macrofoto te passen - zeker als je ook nog wat van de omgeving mee wilt nemen in het beeld. Dit zijn eerder close-up-foto’s, daar heb je in principe geen macrolens voor nodig.
    Ben overigens geen fan van het programma. Het draait duidelijk om de commercie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord