Edwin van Aalten

Fotograferen is Uitbeelden

vrijdag 17 mei 2013, 22:02 door | 7.986x gelezen | 12 reacties

Boeken en tijdschriften, websites, youtube films, tweets en op nog veel meer andere media vind je tips om mooie foto's te maken. De detailhandel richt met name de aandacht op hardware. Een spiegelreflex maakt betere foto's dan een compact camera. Een duurdere spiegelreflex doet het ook allemaal beter dan een instapmodel. Dat is wat veel mensen geloven.

Maar wat is een goede foto? Ten eerste, dat is hartstikke persoonlijk. Ten tweede, dat is maar net hoe je de foto beoordeeld. Op technische kwaliteit? Is het beeld mooi belicht, heeft de foto op de juiste plek de juiste scherpte, zijn de kleuren natuurgetrouw, enzovoort. Beoordeel je daarentegen een foto op creativiteit of orginaliteit, dan zijn in één keer alle technische criteria een stuk minder van belang.

Als mij wel eens de vraag wordt gesteld of je fotograferen kan leren, dan geef ik twee antwoorden. Ja, je kunt leren om het maximale uit je camera te halen en een technisch goede foto te maken. En nee, het inzicht om dingen uit te beelden op een manier dat het de kijker prikkelt, dat is iets wat je in je moet hebben. Fotograferen is uitbeelden.

Slippery

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Edwin van Aalten

Over de auteur

Edwin van Aalten is een enthousiaste fotograaf uit Eindhoven met een eigen, pure stijl. Zijn kracht? Oog voor detail, het uitbeelden van gewone, alledaagse dingen met verrassende, soms gedurfde composities. Edwin werkt graag met natuurlijk licht, zoekt het unieke van het onderwerp voor zijn camera.

12 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 22:22

  Leuk artikel!
  Ik ben het in een aantal opzichten volledig met je eens maar niet als je stelt dat inzicht niet te leren is. Het is alleen moeilijker om te leren!

 2. Edwin
  Edwin schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 22:32

  Eens. Techniek is relatief snel aan te leren. Er zijn voldoende tips en trucs voorhanden. Sterker nog, de camera helpt je bijna volledig met het maken van een technisch goede foto. Het zoeken naar het 'unieke van je onderwerp', dat is lastiger te leren. Maar inderdaad niet onmogelijk. Ik refereer graag naar het boek The Practice of Contemplative Photography voor iedereen die met name inzicht verder wil ontwikkelen.

 3. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 00:03

  A technically perfect photograph can be the world’s most boring picture - Andreas Feininger
  Overigens ben ik het ook niet eens dat inzicht niet aan te leren is; kijken kan iedereen, maar zien komt met de jaren...

 4. Huub
  Huub schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 09:28

  Eens met bovenstaande maar ook met Edwin.
  Verbeteren van inzicht in uit- en verbeelden zodat het kijkers behaagt kun je jezelf aanleren door de geaccepteerde regels voor beelden toe te passen (en weer los te laten);
  talent om tegen de stroom toch de kijker te prikkelen zal je meer in je moeten hebben ......

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord