Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Fotoprijs 2008; een schitterend ongeluk

vrijdag 28 maart 2008, 23:44 door | 8.946x gelezen | 9 reacties

Gisterenavond was in het Fotomuseum Den Haag de bekendmaking van de winnaars van de Fotoprijs 2008. De Fotoprijs is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en Nikon Nederland en had dit jaar als thema ‘Een schitterend ongeluk’. De grote winnaars zijn Danny van Vlimmeren en Roland Pupupin. Van Vlimmeren wint in de categorie voor de eindexamenstudenten, terwijl Pupupin de eerste prijs in de categorie ‘Overige studiejaren’ in de wacht heeft gesleept.

Uit een recordaantal inzendingen heeft de jury de twee winnaars geselecteerd. De tentoonstelling met de genomineerde werken uit beide categorieën is tot en met vijf mei te zien in het Fotomuseum Den Haag.

De winnende foto van Danny van Vlimmeren
"Het Simpele Leven" van Danny van Vlimmeren


De jury prijst Van Vlimmeren vanwege de opbouw en compositie van zijn beeld en de duidelijk aanwezige spanning tussen binnen en buiten. De foto roept bij de kijker verschillende vragen op: wat is hier aan de hand? Wat doet de vrouw zo geconcentreerd? Wat gebeurt er precies? Daarnaast is de jury van mening dat het een eerlijke, pretentieloze, bijna ‘dagelijkse’ foto is, die past in de traditie van de ‘ouderwetse’ sociale fotografie. “De fotograaf heeft nagedacht over het thema, zich een mening gevormd en is de wereld ingetrokken om rond te kijken. De fotograaf ziet de dingen, en legt ze ook nog eens mooi vast. Daarmee maakt hij duidelijk dat het niet nodig is om zich in allerlei bochten te wringen om ook een lastig thema te kunnen uitbeelden”, aldus het juryrapport. Zijn eerste prijs levert Danny van Vlimmeren zesduizend euro en enkele foto-opdrachten van Nikon op.

De foto van Roland Pupupin
"Rubbish" van Roland Pupupin


De winnaar in de categorie ‘Overige Studiejaren’, Roland Pupupin, laat volgens de jury in zijn foto zien wat goede fotografie kan doen: machteloosheid, rotzooi esthetiseren zodat het mooi wordt. Het is haast wonderlijk hoe rotzooi op deze schaal en op deze manier gefotografeerd, bijna gaat lijken op een schaal vol edelstenen. Tevens complimenteert de jury het perspectief, het lijnenspel en de schaalverhouding op de foto, evenals de eenvoud die hem extra allure geeft. Roland Pupupin is daarmee de winnaar van de eerste prijs bij de overige studiejaren en gaat naar huis met vierduizend euro.

De Fotoprijs bestaat sinds 2002 en ieder jaar doen meer studenten van meer opleidingen mee. De prijs is in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs voor jong talent en om talentvolle studenten in de laatste fase van hun opleiding een steun in de rug te geven bij de start van hun carrière. De jury bestond dit jaar uit fotografe Rineke Dijkstra, Wim Melis (curator stichting Noorderlicht Groningen), Hripsimé Visser (conservator fotografie Stedelijk Museum Amsterdam) en Adri de Vries (directeur stichting SIRE).

Nu had ik de beschikking over hoge resolutie versies van de hierboven getoonde afbeeldingen en ik moet zeggen dat de kwaliteit ervan me vies tegen valt. Nu weet ik wel dat het in de fotografie om meer gaat dan de technische kwaliteit van de afbeelding, maar de foto van Pupupin is gewoon echt onscherp en de foto van van Vlimmeren is een zeer matig ingescande foto met krassen, vegen en rotzooi. Van studenten op een fotografie opleiding had ik toch wat meer aandacht hiervoor verwacht. Dat ze het wel degelijk kunnen laten ze overigens zien op hun websites..


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 23:48

  Voor nog een aantal foto's die in de prijzen vielen kun je een kijkje nemen bij het nieuwsbericht van Fotoapparatuur.nl.

 2. vanzetti
  vanzetti schreef op zaterdag 29 maart 2008 om 08:29

  De onderschriften bij de foto's staan nmbm verkeerd. De volgorde dus ook. Overigens schitterende foto's

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 29 maart 2008 om 09:30

  @Vanzetti; goed punt. Ik heb het gecorrigeerd.
  Het was duidelijk al bedtijd voor mij gisterenavond.. vrolijk

 4. Vincent
  Vincent schreef op zaterdag 29 maart 2008 om 11:34

  Hey Elja!

  volgens mij staat het onderschrift bij de foto's verkeerd om.
  Complimenten voor de progressie van de site. Het is een populaire aanwezige in mijn RSS reader.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord