100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De keuze tussen continu licht of flitslicht voor portretten

zaterdag 1 juni 2024, 21:42 door | 959x gelezen | 2 reacties

Wanneer bestaand licht niet voldoet, dan moet je zelf licht toevoegen. Dat kan via een flitser, of via continu licht. Het kan lastig zijn om een keuze te maken want elk heeft voor- en nadelen. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Je eigen licht gebruiken heeft heel veel voordelen. Het kan donkere delen oplichten en daarmee de kwaliteit van het licht aanzienlijk verbeteren. Het voorkomt lelijke schaduwen, licht uit een ongewenste richting, of hoge ISO-waarden.

Je kan bestaand licht en je eigen lichtbron naadloos samen te laten werken. Niets aan de foto laat zien dat er geflitst is. Of dat er een continu lichtbron is gebruikt, want dat kan ook. Vroeger was dat een lamp, nu is dat in vrijwel alle gevallen een Led-paneel of een COB led-lamp.

Nando zhiyun COB light

Een Chip-On-Board is een rare naam. Uiteindelijk is het een geconcentreerde lichtbron van LED's die de karakteristieken heeft van een normale lamp.

Wat is het beste om te gebruiken? Continu licht of flitslicht. Vraag het aan verschillende fotografen, en je krijgt verschillende antwoorden. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat er geen antwoord is, en dat alles afhangt van voorkeur en omstandigheden.

Daarom zet ik enkele voordelen en nadelen op een rij. Dan kan jij zelf bepalen wat het meest geschikt is voor jouw eigen fotografie.

Flits en geen flits


Het grootste verschil tussen continu licht en flitslicht is de flits. De flitser geeft een korte uitbarsting van licht. Continu licht is... Tja, continu aan.

Nando zhiyun x100 continu licht

Een continu lichtbron geeft continu licht. Er is geen plotselinge verblindende flits van geconcentreerd licht.

Een flits betekent dat er maar een kort moment licht is. Dat kan verblindend werken, maar het heeft verder geen invloed op het omgevingslicht. Gebruik je continu licht, dan zal de omgeving ook continu verlicht worden. Het kan de sfeer verpesten.

Fel en geen fel licht


De energie die bij continu licht gebruikt wordt zal bij een flitslicht in ťťn keer vrij komen. Daardoor zal een flitser in die korte flits altijd veel meer licht kunnen produceren. Met andere woorden; je hebt meer licht ter beschikking.

Nando profoto flits strobist

Een flitser geeft veel meer licht dan een continu lichtbron. Het geeft je meer flexibiliteit in het gebruik.

Continu licht geeft vaak de noodzaak om toch nog hoge ISO-waarden te gebruiken, tenzij het licht heel dichtbij staat. Een flitser geeft meer vrijheid tot plaatsing. Je kan een grotere afstand overbruggen.

Draagbare en versleepbare lichtbron


Heb je veel licht nodig, dan beland je bij continu licht vaak bij grote Led-panelen of een heel sterke COB lichtbron. Die hebben bovendien veel energie nodig in de vorm van een accu of zelfs een wandcontactdoos.

Nando profoto a1 reportageflitser

Een flitser is kleiner en makkelijker mee te nemen als het op lichtopbrengst aankomt.

Omdat een flitser gedurende een korte tijd licht moet leveren, kan dit veel compacter. Er is bovendien veel minder energie nodig, waardoor je minder zware accu's nodig hebt. Het wordt draagbaar.

Het licht zien en niet zien


Een flitser geeft alleen licht wanneer je een foto maakt. Dat betekent dat er bestaand licht aanwezig moet zijn om je onderwerp te zien en om te kunnen scherpstellen. Maar belangrijker is, je ziet pas goed waar het licht is, en waar geen licht is als je de foto gemaakt hebt.

Nando john met flitslicht

Continu licht geeft de mogelijkheid om in donkere omgevingen beter te werken. Het is immers continu licht. Dat is de reden dat flitslicht ook modellicht ter beschikking heeft.

Continu licht geeft je direct de mogelijkheid om te zien waar je licht op het model valt en waar niet. Je kan de richting van het licht al regelen zonder dat je een testfoto moet maken.

Wat is jouw voorkeur?


Zoals eerder aangegeven, de een is niet beter dan de andere. Soms werkt een flitser beter, soms is continu licht prettiger. Maar het is vooral ook een persoonlijke voorkeur. Wat is jouw voorkeur? Deel je voorkeur in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 4 juni 2024 om 10:53  | reageer

  Ik gebruik sinds kort een Godox speedlite V1c. Die heeft ook continue licht om te zien hoe het licht valt op een model.
  Het nadeel van continue licht is het energieverbruik, vooral als je veel licht nodig hebt voor een foto te maken.
  We proberen toch zuiniger om te gaan met energie. Dan past het niet om dergelijke energievreters te gebruiken. Dan gebruik ik liever een flitser.
  Ik heb 3 Studioflitsers die op het lichtnet werken en het instellicht gebruikt 150W per lamp. Dat is dus 450W samen. Het instellicht gebruik ik zo kort mogelijk juist om het onderwerp uit te lichten. Daarna gaat het instellicht uit en werk ik met de flits.
  Ik geef dus de voorkeur aan flitslicht boven continue licht omwille van het energieverbruik.
  Nando, dank voor jouw helder verhaal.

 2. gast schreef op dinsdag 4 juni 2024 om 22:09  | reageer

  Ik werk al jaren met flitslicht maar sinds vorig jaar begonnen met ledlicht. Ik ben er heel tevreden over vooral omdat ik vaak op binnenlocaties fotografeer met modellen en een flitser geeft dan toch niet altijd het gewenste effect. Ik heb wel ledlampen met hogere wattage en waarvoor je ook normale lichtvormers kan gebruiken. Een wat hogere ISO is nodig maar dat kunnen de huidige camera's prima aan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.029 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord