Peter van Veen

Product Fotografie in DIY Strobist Style

woensdag 28 juni 2017, 13:42 door | 9.435x gelezen | 10 reacties

Drankflessen hebben een enorme aantrekkingskracht op me. Niet zozeer om de inhoud, maar wel om de mooie vormen en kleuren die deze flessen vaak hebben. En dan vind ik het geweldig om die op een mooie manier vast te leggen op de digitale plaat.

Maar wat is dan een mooie manier? Let op: zo gauw het woord 'mooi' om de hoek komt kijken, gaan de reacties verschillen. Mooi is namelijk ontzettend subjectief. Wat jij mooi vindt, vind ik misschien wel erg minder mooi. En omgekeerd.

In elk geval, ik heb de fles gefotografeerd op een manier die ik mooi vind. Dacht ik eerder dat een fles altijd gefotografeerd werd door er links en rechts een softbox voor te zetten, inmiddels weet ik wel beter. Sinds ik een online cursus volg bij Photigy.com ben ik anders gaan kijken naar (met name) productfotografie. De meest voor de hand liggende manier is niet altijd de mooiste. Er zijn meer manieren om een product vast te leggen.

Als eerste zorg ik er altijd voor dat het etiket aan de achterzijde er af gaat. Meestal lukt dit met een sponsje en wat water al heel aardig. De laatste lijmresten haal ik met een beetje Aceton helemaal weg. Werkt prima!

Hier zie je de opstelling in actie waarmee de foto gemaakt is.

Ballantines in DIY Strobist Style Setup 1

Hier nog een keer dezelfde opstelling:

Ballantines in DIY Strobist Style Setup 2

Opstelling


De opstelling is feitelijk heel simpel. Omdat ik de fles op zwart wilde vastleggen, heb ik gezorgd dat ook de ondergrond zwart was. De fles staat op een verhoging om te zorgen dat de reflectie van de striplights helemaal tot onderaan doorloopt. Daarvoor moest ik wel gebruik maken van hogere striplights dan ik normaal gebruik, omdat ik anders aan de bovenzijde lengte tekort kwam. En dat werd dan weer zichtbaar in de vorm van een niet doorlopende reflectie in de hals van de fles.

Links en rechts dus gebruik gemaakt van DIY Striplights. Dat is allemaal niet zo ingewikkeld: gewoon een langwerpige kartonnen doos bekleden met aluminiumfolie, bedekken met wit doen en een gat erin voor een reportageflitser.

Als achtergrond heb ik een zwart vel papier opgehangen op voldoende afstand, zodat er geen spillicht vanuit de striplights op zou vallen.

Het laatste deel is het lastigste. Door de belichting vanaf de zijkanten blijft de hele voorkant, en met name het etiket te donker. Daar kun je dan gewoon een flitser op richten, maar dat levert weer heel veel ongewenste reflecties op. Ik heb dat opgelost door een flitser met snoot aan de linkerkant te plaatsen en zo heel gericht op het etiket laten flitsen. Alleen op die manier kon ik voorkomen dat er ongewenste reflecties kwamen. De enkele reflectie die ik niet kon voorkomen zijn in de nabewerking er alsnog uitgehaald.

Eén van de foto's is wel een aardige, maar heeft het verder niet gehaald. Ik heb gewoon even geprobeerd om de whisky op te lichten door er een flitser achter te zetten. Dat gaf een foto die me heel erg deed denken aan de term: vuurwater. knipoog

Ballantines in DIY Strobist Style

Uiteindelijk is dit de eindfoto geworden. Ik ga er zelf nog wel een keer mee aan de slag, want ik denk dat er nog wel iets verbeterd kan worden. Het etiket wil dan anders uitlichten en ook wil ik gebruik maken van een andere lens met een iets langer brandpunt. Kan ik meteen de stofjes verwijderen, want ik zie nu dat ik vergeten ben de fles net voor de eindfoto nog even stofvrij te maken...

Ballantines in DIY Strobist Style

De foto's zijn gemaakt met een Nikon D300 en de Sigma 30mm f/1.4. De verder gebruikte instellingen zijn ISO 200, f/11 en 1/160s. De flitsers die in de striplights liggen worden aangestuurd door een Cactus V4 trigger.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2017.
De eerste publicatiedatum is woensdag 13 februari 2013, 21:33.
Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

10 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 13 februari 2013 om 22:58

  Netjes gedaan hoor. Het ziet er zo makkelijk uit, flessen goed ui licht en. Tot je het gaat proberen... vrolijk Wel moet je nog even een betere smaak ontwikkelen qua whisky... knipoog

 2. Marc Wijngaarde
  Profiel Marc Wijngaarde schreef op woensdag 13 februari 2013 om 23:17

  Volgens mij is product-fotografie een van de meest ondergewaardeerde takken van "sport".

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 14 februari 2013 om 08:48

  Dankjewel Erik. Qua smaakontwikkeling bij whisky ben ik wat minder ver dan het vastleggen ervan...

  @Marc: productfotografie wordt natuurlijk wel veel gedaan, maar er wordt niet zoveel over geschreven.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 14 februari 2013 om 09:53

  @Marc: Absoluut. Foodfotografie zie je wel steeds meer (maar is in de basis met alle respect toch minder moeilijk), maar zeker GOEDE productofotografie is erg lastig, met name als het om materialen gaat met een moeilijke textuur, zoals glimmende of doorschijnende oppervlakken. Het is nooit mijn hobby geweest en zal het ook nooit worden.

  @Peter: Oefening baart kunst, ook op het proefvlak. Maar als je eenmaal een mooie Highland of Islay single malt leert waarderen, wil je nooit meer Ballantines op de foto zetten, geloof me knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord