Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Foto recept: Anouk strobist stijl in de Vasim

woensdag 12 augustus 2015, 14:40 door | 15.795x gelezen | 9 reacties

In deze nieuwe rubriek fotorecepten wordt telkens een specifieke foto van een fotograaf behandelt. Hij of zij beschrijft hoe de foto tot stand gekomen is. Bij dit eerste fotorecept een foto van Anouk die ik 'strobist style' begin dit jaar genomen heb.

Anouk


1/160s, f/7.1, ISO 500 op 43mm

Deze foto van model Anouk is genomen in de Vasim te Nijmegen. Vasim zit in een oud fabrieksgebouw dat zich goed leende voor een soort 'Urban Exploring'-achtige setting. In het deel van het pand waar deze foto genomen is, was geen verlichting aanwezig. Met behulp van het LED-lampje op mijn telefoon zochten we in het donker een geschikte locatie.

In deze gang, gevuld met rotzooi, oude meterkasten en meer ooit nuttige spullen, heb ik een opzetflitser op een statiefje geplaatst en er een parapluutje voor gezet. Deze flitser heb ik voorzien van een CTO kleurgel zodat het flitslicht een stuk geler zou zijn dan normaal. De gehele constructie heb ik vervolgens op circa een meter van het model geplaatst (rechts naast mijzelf, onder een hoek van circa 45 graden op het model).

Flitsopstelling anouk vasimDe achtergrond heb ik verlicht met een tweede flitser die ik op de grond gelegd heb. Bij deze flitser heb ik geen kleurgel gebruikt en gaf dus wit licht af. Door de witbalans in de camera aan te passen op de gele kleur van de hoofdflitser (witbalans voorinstelling 'gloeilamp') werd de gele kleur weggefilterd, terwijl de witte achtergrond blauwer werd.

De flitsers heb ik afzonderlijk handmatig ingesteld op de trial-and-error methode. Oftewel, simpelweg uitproberen. Ook de juiste positie (vooral van de flitser op de achtergrond) heb ik gevonden door enkele opnames te maken en steeds te kijken naar het resultaat op de display van mijn camera.

Doordat ik redelijk dicht op het model stond (minder dan twee meter afstand) is de scherptediepte ondanks diafragma f/7.1 nog behoorlijk klein. Hierdoor is eigenlijk de gehele achtergrond onscherp in beeld. Dit voorkomt dat de spullen in de achtergrond afleiden van het hoofdonderwerp (maar met voldoende scherpte om geen complete waas te hebben). Ik heb tevens gekozen voor een centrale plaatsing van het model in de foto.

In de nabewerking met Adobe Lightroom heb ik de kleurtemperatuur nog even naar smaak bijgesteld en heb ik oneffenheden weggepoetst. De foto zelf is genomen met mijn Canon 5D mark II voorzien van een Canon 24-70mm f/2.8 L objectief. Ik heb de flitsers draadloos aangestuurd met een set PocketWizards.

Jouw fotorecept op Photofacts?


Lijkt het je leuk om ook jouw favoriete foto met fotorecept op Photofacts te plaatsen? Stuur me dan een e-mail met je foto, de apparatuur die je gebruikt hebt en het verhaal dat er bij hoort. Ik ben benieuwd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 augustus 2015.
De eerste publicatiedatum is zondag 23 september 2012, 23:59.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Lodewijk
  Lodewijk schreef op maandag 24 september 2012 om 14:52  | reageer

  Leuk item en leerzaam. Goeie uitleg overigens.

 2. Larz Kemper
  Profiel Larz Kemper schreef op maandag 24 september 2012 om 18:39  | reageer

  Leuk idee! "Foto recept"
  Daar kan je veel van leren. Ben benieuwd wat er volgt.

 3. Richard
  Richard schreef op maandag 24 september 2012 om 18:55  | reageer

  Leuk en leerzaam stukje! Ik vind het vooral erg leuk om te zien wat je nu effectief met zo'n kleurgel kan doen.

  Zijn er eigenlijk aparte statieven voor deze opzetflitsers? Ik heb wel thuis studioflitserstatieven, maar ik heb eigenlijk nooit gekeken naar deze spullen voor kleine opzetflitsers.

 4. Brian
  Brian schreef op maandag 24 september 2012 om 20:05  | reageer

  @Richard, Zoek maar eens op de Lumopro LP633 neigkopjes. Die kun je op een (lamp)statief zetten en hier kunnen opzet flitsers in en eventueel kun je er nog een paraplu in kwijt ook. Ideaal.

  @Elja, Leuk artikel en een goed idee, die fotorecepten.

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 24 september 2012 om 20:38  | reageer

  Leuk Elja! Ik hoop (hint, hint) dat veel bloggers zullen volgen. Zal zelf ook eens kijken of ik iets kan bijdragen.

  Over het beeld zelf: blijft leuk, experimenteren met witbalans en kleurgels. Qua 'strobist', flitsen op locatie, blijf ik het lastig vinden om de juiste balans te vinden, te zorgen dat het model niet voor de achtergrond geplakt lijkt. Dat gevaar loert met kleurverschillen natuurlijk nog eens extra!

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 24 september 2012 om 22:05  | reageer

  @Richard; Ik gebruik compacte Manfrotto Nano statiefjes. Die zijn erg klein wanneer je ze inklapt en daardoor dus gemakkelijk mee te nemen. Zie ook bijvoorbeeld dit (oude) artikel hierover.

 7. Michael
  Profiel  Michael schreef op dinsdag 25 september 2012 om 10:44  | reageer

  Gave foto! Je zou in eerste instantie verwachten dat ie gephotoshopped is.

 8. Maurice
  Maurice schreef op dinsdag 25 september 2012 om 11:05  | reageer

  Te zien aan de schaduw van haar neus stond de flitser vrij laag, dat is ook te zien aan de lichtspots in haar ogen. Een soort reflectiescherm om de donkere kant wat op te lichten had misschien nuttig geweest. Desondanks een prachtige foto, goed nagedacht over de achtergrond, kortom BRAVO.
  Maurice.

 9. juvani_photo
  Profiel  juvani_photo schreef op dinsdag 25 september 2012 om 20:43  | reageer

  leuk initiatief Elja! Altijd leerzaam om te zien hoe een situatie aangepakt is.

  de foto zelf spreekt me minder aan; door het onnatuurlijke verschil is er geen enkele samenhang
  tussen model en achtergrond. Niet onbelangrijk lijkt me, nu oogt het inderdaad als PP.
  Wellicht volgende keer met props (buis of gereedschap) of make-up (veeg smeer) een link leggen met de omgeving?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord