Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Paddenstoelen fotograferen in je eigen plaatselijke regenbuitje

maandag 6 november 2023, 20:02 door | 2.443x gelezen | 10 reacties

Paddenstoelen fotograferen is leuk om te doen. Wil je wat meer dan een eenvoudige foto, dan moet je creatief worden. Fotograferen met flits is mogelijk, zeker in je eigen plaatselijke regenbuitje.

Fotograferen in de regen is (bijna) nooit leuk. Maar het kan wel hele mooie resultaten opleveren, zeker als je flits erbij gebruikt. Voeg flitslicht onder de juiste hoek toe, en de druppels worden prachtig zichtbaar. Het is een soort strobist fotografie

Nando normale paddenstoelfoto

Een normale foto van paddenstoelen is leuk, maar soms wil je toch wat meer.

Dit kan je ook voor paddenstoelen doen. Met een flitser worden niet alleen de regendruppels zichtbaar. Je kan ook nog eens zorgen een mooi randje licht om de rand van de paddenstoel. In modelfotografie heet dat een rim light, of haarlicht in het Nederlands.

Echter, om een flitser en al je kostbare apparatuur zomaar in de regen te leggen is zelden een goed idee. Gelukkig kan dat ook anders, door je eigen plaatselijke regenbui mee te nemen. Met andere woorden, neem een plantenspuit mee.


Zoek een paddenstoel die mooi in beeld gebracht kan worden. Zet je camera op statief, liefst vanaf een laag standpunt voor het beste effect. Zorg voor een reportageflitser die op afstand met een zender aangestuurd kan worden.

Heb je die niet, dan zijn er vaak zenders en ontvangers als losse accessoires te verkrijgen. Maar de moderne reportageflitsers hebben vaak een ontvanger ingebouwd. Je moet dan alleen een zender hebben.

Nando screencapture paddenstoel fotograferen 1

Camera op statief, flitser erbij, en je foto wordt al direct heel anders. De volgende stap is water toevoegen.

Stel de belichting van je camera in op de omgeving. Het liefst 1 of 2 stops donkerder. Zet je camera in manual want je gebruikt flits. Zo weet je zeker dat de omgevingsverlichting altijd hetzelfde blijft. Leg de flitser schuin aan de achterzijde van de paddenstoel op de grond zodat die niet in beeld komt.

Nando witbalans underexposed paddenstoelfoto

Stel altijd eerst de belichting in zonder flits. Dat is de basis. Voeg daarna het flitslicht toe. IN dit geval is de foto 2 stops onderbelicht.

Maak wat testfoto's zonder flits, en voeg dan het flitslicht toe. Kijk of de belichting en de richting van het licht naar wens is. Leg desnoods de flitser op een iets andere plek. Ga door tot het naar wens is. Pak dan de plantenspuit.

Nando screencapture paddenstoel fotograferen 2

Als alles ingesteld staat, wordt het tijd om de plantenspuit te pakken.

Het is handig om een afstandsbediening of draadontspanner te gebruiken. Zo kan je een foto op afstand maken terwijl je met de plantenspuit water over de paddenstoel spuit. Dit gaat nooit in een keer goed, maak dus veel foto's terwijl je een eigen regenbui aan het maken bent.

Nando flits water paddenstoelfoto

Het eindresultaat is een foto met waterdruppels, alsof je in de regen paddenstoelen hebt gefotografeerd.

Zorg dat je een theedoek gebruikt ter bescherming van je flitser. Dat is wel zo handig. Probeer allerlei hoeken uit, en de manier en hoeveelheid water. Neem er de tijd voor. Succes.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

10 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 7 november 2023 om 10:15  | reageer

  @Nando, dit is een geweldige tutorial. De uiteindelijke foto vind ik erg mooi geworden. De uitleg in de tutorial vind ik ook erg helder en duidelijk uitgelegd.

 2. eddy moens
  eddy moens schreef op dinsdag 7 november 2023 om 11:48  | reageer

  hey Nando .. dat is idd een geweldige simpele tutorial over paddestoelen fotograferen... maar een vraagje .. die flits lijkt me wel heel interessant maar kan je of zou je die ook kunnen gebruiken voor interieur fotografie .. zo ja .. welke flits is dat dan en waar kan je die verkrijgen .. want zoals ik kon zien lijkt het me dat jij ook met canon fotografeert ... niet ?
  alvast bedankt voor de info Nando ...

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 7 november 2023 om 13:21  | reageer

  Dit is gewoon een reportage flitser, niets meer en niets minder. Elke reportage flitser met een draaibare flitskop is bruikbaar. Zowel voor dit soort fotografie, als voor interieurfotografie. Hoewel die laatstgenoemde soort fotografie met een enkele flitser een uitdaging geeft.
  Die ik gebruik is een Profoto A1 flitser. Dat is een hele dure keuze, maar er zijn ook flitsers van Canon zelf (ook redelijk aan de prijs), of van bijvoorbeeld Godox (en nog een handvol andere merken) wat een heel stuk goedkoper is.

 4. Paul eos
  Paul eos schreef op dinsdag 7 november 2023 om 13:45  | reageer

  Heel interessant Nando, daar ga ik ook mee aan de slag.
  Wat betreft interieur fotografie zou je misschien ook flitsparapluutje(s) kunnen gebruiken. Ik heb op mijn R6 mk II een klein transmittertje Canon ST-E10 (zonder batterijen maar werkt enkel op de nieuwe hotshoe van Canon) en een paar Canon 430EXIII-RT flitsen en met de tips in de Flitsbijbel van Elja Trum kan ik zowat overal aan strobisme doen. Het is maar een idee hé.

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 7 november 2023 om 14:10  | reageer

  Interieur fotografie met een flitser is tricky, aangezien het meestal over grote ruimtes gaat. Lichtintensiteit wordt over afstand heel erg snel minder.
  In de cursus over vastgoedfotografie van Michel Buijs is goed te zien hoe flits op de camera gebruikt kan worden. Maar of dat in alle situaties goed werkt... ik denk het niet.

 6. Paul eos
  Paul eos schreef op dinsdag 7 november 2023 om 16:39  | reageer

  Bedankt voor de info Nando, met interieur heb ik geen ervaring. Het was maar een idee.

 7. Dedeyne Chris
  Dedeyne Chris schreef op woensdag 8 november 2023 om 08:52  | reageer

  een uitdaging om zelf eens te proberen. Van zodra het weer het toelaat wil ik dit wel even uittesten.

 8. Marc Lagrange
  Marc Lagrange schreef op woensdag 8 november 2023 om 20:54  | reageer

  Hallo , bij mij gelukt . Thx Nando

 9. P Liebe
  P Liebe schreef op donderdag 9 november 2023 om 11:38  | reageer

  Hallo Nando. In jouw uitleg over de paddenstoelen foto,s haal jij aan dat je ook een draadloze ontspanner kunt gebruiken. Maar als ik deze op de hotshoe van de camera zet kan ik er geen trigger meer op plaatsen om de flitser aan te sturen. Weet jij raad?

  MvG. Peter Liebe

 10. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 9 november 2023 om 16:15  | reageer

  Maakt de draadloze trigger gebruik van eventuele contacten in de hotshoe? Of is dat alleen maar om de trigger op de camera te monteren? In dat laatste geval is het niet nodig om je trigger op de hotshoe te zetten. Laat 'm gewoon naast de camera hangen.
  In het eerste geval kan je de afstandsbediening dan niet gebruiken. De draadloze aansturing van de flitser is belangrijker.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord